Hlavní obsah

Med pro zdraví i krásu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Med je malý zázrak z přírodyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Med - někdo si při vyslovení tohoto slova představí hrnek sladkého čaje nebo krajíc chleba. Někdo si vzpomene na perník, jiný na bodnutí včelou. Ano , med má mnoho podob. Je opěvován jako afrodiziakum a elixír mládí a také je účinnou zbraní v boji s drobnými, ale obtěžujícími neduhy.

Článek

Co med obsahuje

Med je bohatý na glukózu, fruktózu, proteiny, minerály i vitaminy a hlavně obsahuje enzymy, které jsou důležité pro správné fungování těla. Jeho protivirové, protizánětlivé a antibiotické vlastnosti znali již staří Egypťané, kteří medem natírali rány, aby je dezinfikovali a urychlili proces hojení. Cukry obsažené v medu, když se dostanou do těla, začnou reagovat jako houba, absorbují molekuly vody a vyvolají tak dehydrataci mikroorganismů způsobujících infekci.

A kde med zkrášluje a léčí v době současné?

Akné

Smíchejte několik lžiček oleje z obilných klíčků se stejným množstvím vazelíny a lžičkou medu. Vytvoříte si tak jednolitý krém, který nanášejte večer po dobu jednoho týdne na pupínky a doprovázejte jemnou masáží postižených míst. Uchovávejte v ledničce a mast nepoužívejte déle než týden, pro další používání si musíte vytvořit čerstvou kompozici.

Afty

Nechte v ústech pomalu rozpustit lžičku medu s 2 kapkami citronu. Opakujte dvakrát až třikrát denně, dokud afty nezmizí. Umocnit to můžete, když na aft budete špejličkou nanášet směs medu a skořice (1 : 1), zmizí mnohem rychleji, a zabráníte tak opětnému vzniku.

Vrásky

Naneste na gázu vrstvu polotekutého medu (med vytažený z lednice), přiložte na vrásky, nechte působit 15 minut a poté očistěte vatovým tamponem. Provádějte jednou týdně.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Med je velmi starým a známým lékemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Hubnutí

Každý den ráno, půl hodiny před snídaní (pozor, musíte poté snídat) na lačný žaludek a večer před spaním vypijte směs 2 lžíček medu a půl lžičky skořice zalité teplou vodou. Pravidelné užívaní sníží váhu i u mimořádně obézních osob. Pravidelné užívaní zabraňuje usazování tuku a aktivizuje jejich odbourávání i při požívání mimořádně tučných jídel.

Medová maska s jemnou masáží

Zkuste nanést med (nejlépe lesní) na dekolt a prsty jemně poklepávejte celou oblast. Nebo na dekolt naneste nastrouhanou okurku s medem, je to elixír, který působí preventivně proti vráskám. V opakování je síla, proto opakujte pravidelně každých 14 dnů.

Náš tip na boj proti stresu

Po dobu deseti dnů užívejte každé ráno nalačno 30 gramů medu. Je to ideální ozdravná kúra, která vás nabije energií, které není v tomto pošmourném počasí nikdy dostatek.

Než začnete med užívat

Med obsahuje silné přírodní kyseliny a ty mohou u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci. Nejprve si ověřte, že nemáte na med alergii - tedy pro začátek jen maličko.

Tak na medové zdraví a krásu!

Reklama

Související témata:

Načítám