Hlavní obsah

Metabolický věk vs. kalendářní: Nejsou stejné? Špatně!

Foto: thinkstock

Jak máte tělo staré uvnitř? Můžete to zjistitFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že se někdy cítíte na osmdesát, a jindy zase na dvacet? Jakým způsobem lze snížit stáří vašeho organismu? Proč byste to měli chtít vědět a řešit to? Ptali jsme se za vás.

Článek

Metabolický věk je bez ohledu na váš ročník stav vašeho těla. Měří se na speciálním přístroji, který vám pomocí elektrických impulzů diagnostikuje probíhající metabolické procesy v těle. Musí se zadat vstupní hodnoty, jako je váš věk, váha či výška.

Vždy je nutná individuální konzultace nad výsledky se specialistou. A proč byste ho měli zjišťovat? „Abyste třeba později nemuseli řešit vážná onemocnění,“ odpovídá stručně MUDr. Jan Hlusička.

Jeden příklad za všechny

Pro vaši představu: Čtenářka Eva je dvacetiletá štíhlá dívka. Cítí se dobře, jen ji občas trápí bolesti hlavy a nepravidelná menstruace. Když si náhodou nechala změřit u nutričního poradce stav svého těla, zjistila: že má málo svalů, v těle nedostatek vody, zvýšené procento vnitřního tuku a metabolický věk 40 let.

„Eva tak zjistila, že ač to na první pohled nevypadalo na nějaký problém, za deset let by ho s nejvyšší pravděpodobností mít mohla,“ doplňuje praktický lékař. Možná by měla Eva problémy otěhotnět, nebo by její děti mohly mít potíže se zdravím... A ona?

Foto: thinkstock

Je lepší řešit zdraví preventivně než později hasit velké potížeFoto: thinkstock

Jinak uvnitř než navenek

„Metabolický věk vám umožňuje dříve zjistit, kde by vás později mohla tlačit Achillova pata,“ dodává Jan Hlusička. A výživová poradkyně ze Světa zdraví Michaela Özdogan Schafferová vysvětluje: „Je ovlivněn vaším bazálním metabolismem, což je množství energie, kterou spotřebujete za 24 hodin na zajištění nezbytných životních funkcí, jako je dýchání, srdeční aktivita, udržení stálé tělesné teploty, trávení, funkce mozku, jater, ledvin a tak dále.“

A na čem závisí jeho hodnota? „Ovlivňuje ji celá řada faktorů, z nichž nejdůležitější je věk, pohlaví a množství svalů. Svou důležitou úlohu však hraje i stres, různá onemocnění či prodělané redukční diety,“ doplňuje odbornice.

A zase ten zdravý životní styl

Obecně lze říci, že lidé obézní a s nadváhou, kuřáci, milovníci alkoholu, lidé se stresujícím povoláním, bez kondice a se zdravotními problémy mají metabolický věk vyšší než lidé zdraví. Jaká je tedy jeho optimální hodnota? Michaela Özdogan Schafferová říká: „Metabolický věk by měl být zhruba stejný jako kalendářní, ale čím méně, tím lépe. U výše jmenovaných lidí to pak je o deset let více než věk skutečný. Výjimkou však nejsou ani klienti s metabolickým věkem o třicet a více let vyšším – tam patří právě lidé obézní, silní kuřáci, alkoholici…“ doplňuje.

Foto: thinkstock

Chcete, aby vám tělo dobře sloužilo? Dávejte mu kvalitní jídloFoto: thinkstock

Čím můžete omládnout

Jak můžete svůj metabolický věk snížit? Specialisté ze Světa zdraví doporučují upravit stravování a změnit životní styl. Michaela Özdogan Schafferová k tomu dodává: „Metabolický věk je parametr, na kterém se rychle projeví i malá změna k lepšímu. Hned, jak klesne procento tělesného tuku, klesá i metabolický věk. Jde o to ‚zdravě mládnout‘.“

Nic se však podle ní nemá přehánět. Nedoporučují rychlou redukci, stejně jako okamžité skončení s kouřením či pitím alkoholu. „Cílem by měla být zkrátka trvalá změna návyků a úprava životního stylu,“ doplňuje odbornice.

Co vy na to?

Reklama

Související témata:

Načítám