Hlavní obsah

Michal (ne)peče: Oříškové trojhránky

Foto: Mona Martinů

Dnes mi pomáhala redaktorka Jana Finferlová

„Tenhle recept určitě musíš vyzkoušet,“ mrkla na mě naše šéfredaktorka Kamila a podala mi recept na oříškové trojhránky od své maminky. „Sice jsem to už 15 let nejedla, ale vím, že byly vynikající!“ Postup nevypadal složitě, označení „nepečené“ znělo taky hezky, tak proč to nezkusit. Tím spíš, že mi na pomoc přišla módní redaktorka Jana Finferlová!

Článek

Nedá mi to, musím s pravdou ven hned na začátku. Oříškové trojhránky sice jsou nepečené, ale zas tak úplně jednoduché to s nimi není: Těsto se při válení lepilo na pocukrované prkénko a výsledek byl opravdu sladký (zatím asi nejsladší, co jsem za celou dobu seriálu vytvořil). Na druhou stranu i s tím se dá něco dělat – a to vám hned za malou chvilku prozradím!

Děkovačka za námi, tak hurá do kuchyně!

Foto: Mona Martinů

Ořechové trojhránky

Na 3 plechy ořechových trojhránků budete potřebovat: 25 dkg strouhaných ořechů (pokud možno vlašských), 10 dkg loupaných strouhaných mandlí, 25 dkg moučkového cukru, 2 bílky, šťáva z jednoho citronu Na polevu: 1 bílek, moučkový cukr, citronová šťáva

Foto: Mona Martinů

Mandle dvakrát za sebou spařte horkou vodou, pak až je vyloupejte

Postup: Nejprve vypracujte těsto. Umíchejte bílky s cukrem a citronovou šťávou, pak až přimíchejte ořechy a mandle. Měla by vzniknout lepivá hmota.

Foto: Mona Martinů

Ořechy i mandle umelte

Potom prkénko posypte moučkovým cukrem a ořechovou hmotu na něm vyválejte. Pak vyšlehejte bílky spolu s cukrem a citronovou šťávou v hustou bílou polevu (asi jako na perníčky). Poleva by měla být opravdu hustá a nesmí stékat z metliček.

Polevu potom namažte na vyválenou ořechovou placku a nechte asi 15 minut zaschnout. Poté placku krájejte na proužky a z nich ještě vykrajujte trojúhelníčky. Jde to lépe navlhčeným nožem. Ozdobte mandlí nebo ořechem a nechte sušit při pokojové teplotě (asi půl dne).

Foto: Mona Martinů

Hmotu nechte před krájení zaschnout

  • Citronovou šťávu bych nahradil několika lžícemi rumu a tu neskutečnou dávku moučkového cukru alespoň z části zaměnil za rozdrcené sušenky nebo piškoty.
  • Ořechové těsto bych podruhé neválel na pocukrovaném prkénku, ale raději na silikonové nepřilnavé podložce.
  • Nebojte se vyválený plát nechat oschnout delší dobu, čím déle, tím se vám budou trojhránky snadněji krájet a nebudou se na sebe lepit.
  • Vrstvu citronové polevy bych se příště pokusil udělat o trochu tenčí.

V této kombinaci by podle mě neměly trojhránky chybu!

Další čtenářské tipy na cukroví najdete v rubrice Vaše recepty. No a na další pokračování vánočního seriálu Michal peče cukroví se můžete těšit už zítra. Společně s editorkou Sabinou Trnkovou si posvítíme na vosí hnízda!

A nezapomeňte – zítra už je prosinec. Takže jestli jste ještě péct nezačaly, už je ten nejvyšší čas!

ynezorPumanzeSaNyknalC