Hlavní obsah

Milujete sýry? Tak ochutnejte!

Foto: Isifa

Pusťte se s chutí do sýrových nápadů!Foto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste milovníci sýrů všeho druhu? Pak musíte vyzkoušet našich pět tipů na sýrové hody. Najdete v nic vše od nápoje a polévky až po hlavní jídlo a dezert. No kdo by odolal drinku ze smetanového sýra a grapefruitu?

Článek

Ať už fandíte spíš smetanovým roztíratelným sýrům nebo raději těm tvrdým, dnes si jistě vyberete.

Nápoj: Grapefruitový drink

Na 4 porce potřebujete: 2 růžové grepy, 175 g krémového sýru, 600 ml grapefruitového džusu, 3 lžíce cukru, lístky máty na ozdobu.

Postup: Z grepů vyloupejte jen čistou dužinu a rozdělte ji na malé kousky. Krémový sýr vyšlehejte s grapefruitovým džusem do hladké pěny. Kousky grepu a sýr s džusem vložte do mixéru (nebo použijte ponorný), přidejte cukr a zlehka promixujte, aby se kousky ovoce rozměnily. Pozor ale, ať z nich nevytvoříte úplně hladké pyré! Nápoj nalijte do vysokých skleniček, ozdobte mátou nebo kouskem grapefruitu a můžete servírovat. V horkém letním dni bude určitě chutnat!

Foto: Alimpex.cz

Pěnový drink vás rychle osvěží!Foto: Alimpex.cz

Polévka: Bylinková polévka

Na 4 porce potřebujete: 1 svazek jarní cibulky, 1 lžíci oleje, 2 lžíce solamylu, 750 ml zeleninového vývaru, 150 ml mléka, 175 g krémového sýru, 2 vaničky řeřichy, muškátový oříšek, sůl, pepř.

Foto: Alimpex.cz

Sýrová polévka vás nadchneFoto: Alimpex.cz

Postup: Na kolečka pokrájenou jarní cibulku osmahněte na oleji, poprašte škrobem a zalijte vývarem. Přidejte mléko, vše zamíchejte a nechte asi 5 minut vařit. Stáhněte plamen na minimum, vmíchejte krémový sýr a nechte jej rozpustit, ale už nevařte! Nakonec polévku dochuťte nasekanou řeřichou, špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem. Pokud má být polévka hlavní chod, servírujte ji s tmavým pečivem!

Hlavní chod I: Thajské krůtí tortilly

Na 4 porce potřebujete: 200 g krůtí pečeně, 250 g krémového sýru, 3 lžíce chilli omáčky, 4 velké tortilly, 2 srdíčka hlávkového salátu, 1 mango, sůl a pepř.

Foto: Alimpex.cz

Thajské tortilly s krůtím překvapenímFoto: Alimpex.cz

Postup: Krémový sýr promíchejte s chilli omáčkou, osolte a opepřete ho. Tortilly potřete tímto krémem a postupně na ně pokládejte na nudličky nakrájený salát, mango, tenké plátky krůtí pečeně (můžete použít i dobrou krůtí šunku) a stočte je. Při servírování tortilly překrojte šikmo na poloviny a talíř dozdobte zbylým mangem a salátem.

Hlavní chod II: Pstruh pečený po italsku

Na 4 porce potřebujete: 4 očištěné pstruhy, 100 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce jemné strouhanky, 2 lžíce strouhaného sýru parmezánského typu (co to je, najdete zde), 1 citron, 100 g čerstvých bylinek (bazalka, tymián, majoránka, saturejka, estragon…, díky článku Vypěstujte si bylinky i v paneláku je můžete mít vždy čerstvé i vy), slunečnicový olej na smažení, černý pepř a sůl, kadeřavý nebo ledový salát.

Foto: Granmoravia.cz

Pstruh na italský způsobFoto: Granmoravia.cz

Postup: Bylinky rovnoměrně rozdělte do 4 stejně velkých svazečků. Do břich očištěných, vykuchaných a osušených pstruhů vložte jednotlivé svazky bylinek a osolte je. Vajíčka rozšlehejte v misce a pstruhy obalte v trojobalu – tedy postupně v hladké mouce, vajíčku a nakonec ve strouhance smíchané se sýrem. Obalené pstruhy smažte na rozpáleném oleji dozlatova asi 15 minut. Hotové pstruhy zbavte přebytečného tuku papírovými ubrousky a servírujte je na listech kadeřavého nebo ledového salátu pokapané citronem a okořeněné čerstvě mletým pepřem. Jako příloha budou skvělé nové brambory uvařené ve slupce!

Dezert: Parmezánský sýr s hruškami a jahodami

Na 4 porce potřebujete: 100 g sýru parmezánského typu vcelku (co to je, najdete zde), 4 sladké a šťavnaté hrušky, 100 g jahod, balsamico, panenský olivový olej.

Foto: Granmoravia.cz

Sladká tečka na závěrFoto: Granmoravia.cz

Postup: Hrušky oloupejte, odstraňte z nich jadřinec, rozdělte je na čtvrtky a naaranžujte je do tvaru hvězdy na talíř. Mezi jednotlivé kousky hrušek položte na poloviny rozkrájené jahody. Sýr nakrájejte na menší kousky a posypte jimi ovoce. Na závěr vše ochuťte balsamikem a panenským olivovým olejem. Tenhle netradiční dezert vám bude určitě chutnat!

Jaké recepty ze sýrů doma připravujete vy? Napište nám do diskuse pod článkem nebo do sekce Vaše recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám