Hlavní obsah

Kuchyň, do které se vše vejde! Nevěříte?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Máte vše na svém místě?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať máme kuchyň miniaturní či v rozměrech obývacího pokoje, vždy platí jedna zákonitost - úložných prostor není nikdy dost. A tak v moderní kuchyni najdeme skříňky, šuplíky i šuplíčky, které jsou tak objemné, že leckdy nahrazují spíž. Že se vám stále místa nedostává? Inspirujte se našimi tipy!

Článek

Těsně nad podlahou

Místem, které zůstává u kuchyně běžně nevyužité, je například sokl. Nejspíš nemáme ani tušení, co všechno lze do tohoto úzkého prostoru umístit. Kuchyně značky Alno využívají výsuvný sokl k uložení kovových skládacích schůdků. Kuchyně Nolte tady zaje mají místo k ukládání časopisů nebo konzerv. Pod stejnou značkou kuchyní jsme objevili i zásuvku umístěnou v prostoru pod pečicí troubou, která je spojená se soklem, a tím nabízí více úložného místa. Protože soklový šuplík je těsně u podlahy, musí se počítat s výskytem prachu. Není tedy vhodné ukládat do něj potřeby, kterým by prach mohl vadit.

Nenasytný roh

Ani roh kuchyňské sestavy pod pracovní deskou nemusí zůstat nedostupný. Je několik možností, jak tento prostor využít. Do nejvzdálenějších prostor nás pustí výsuvný systém nazvaný Magic corner. Jednoduchými tahy dopředu a do strany vysuneme najednou čtyři drátěné koše, které se většinou využívají k ukládání hrnců a většího nádobí. Další systém výrobce nazval Le Mans. Jde o dvě plná výsuvná patra, která se dají vysunout ze skříňky celá. Zcela běžným a nejlevnějším řešením je systém otočných košů ve tvaru půlkruhu nebo třičtvrtěkruhu.

Foto: Ikea

Úložný systém IkeaFoto: Ikea

Další překvapení

Jsou kuchyňské potřeby, které je dobré mít stále při ruce. Pokud například často pečeme, můžeme si pořídit digitální váhu vestavěnou do šuplíku. Nebudeme ji muset při každém vaření či pečení vyndávat ze skříňky a po použití ukládat. Stačí otevřít šuplík a váha je okamžitě k dispozici. Do šuplíku lze také vestavět kráječ na chléb. Po vysunutí zásuvky jen zvedneme a zaaretujeme část kráječe s ostřím a můžeme ihned podávat stejnoměrné plátky chleba. Nechceme-li, aby nám malé domácí spotřebiče zabíraly místo na pracovní desce, ukryjeme je do skříňky opatřené roletou. V lepším případě úložnou skříňku vybavíme zásuvkou a spotřebiče můžete používat i v tomto prostoru. Po použití zatáhneme roletu a máme uklizeno.

Leckoho jistě zaujme hluboký šuplík s „ušima". Po otevření se do stran vysunou dvě plastové vaničky ve tvaru uší, které prostor zvětšují o další plochu.

Při výčtu rafinovaných úložných prostor jsme zdaleka nevyčerpali všechny možnosti, protože moderní kuchyně se zdokonalují takřka ze dne na den. Teď už je jen na každém z vás, zda nabídku využijete, či jestli se vydáte objevovat další šikovná úložná místa do kuchyně.

Související témata:

Načítám