Hlavní obsah

Trendy móda pro rok 2010

Uvolněný střih je vhodný pro běžné nošení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro už klepe na dveře, a tak začínáte pomalu schovávat zimní kousky do skříní? Stop! Než je všechny zastrkáte do těch nejspodnějších šuplíků a polic, přečtěte si náš článek. Dozvíte se, jaké trendy pofrčí na podzim a v zimě, tedy které modely si schovat a které můžete už teď darovat ne příliš oblíbené kamarádce... A jaké že styly budou in?

Článek

Na brněnském veletrhu KABO STYL 2010 jsme zjistili, že prim budou hrát pleteniny a úpletové materiály. Jsou nejen líbivé, příjemně se nosí, ale hlavně jsou funkční a o to v chladném počasí jde především. Prohlubuje se návrat k ženskosti a k optimistickému náhledu na život. Pokud máte něco v tomto stylu, tak si rozhodně ponechte!

Silná a sexy žena na scéně

Ženskost je demonstrována přiléhavou linií kopírující siluetu. Oblečení zdůrazňuje ramena a štíhlé nohy, nechybějí kostýmky à la Chanel. Z barev se upřednostňuje černá a šedá, oživená barevnými akcenty a metalickým leskem, a nově odstíny norka. Rafinovaná elegance je podpořena prvotřídními materiály, jako je kašmír, hedvábí, satén, vlna a tvíd. Nosit se budou kožešinové štoly, měkké vlněné pláště i hranaté tvary kabátů v kubistickém stylu.

Pletenina vede

Jestliže tuto sezonu hrály prim úplety a pletenina, potom příští zimu se bez ní určitě neobejdete. Je to pochopitelné, protože pletenina zahřeje a jestli nás čeká zima jako ta letošní, neměla by chybět v šatníku. Měkké vrstvení pletenin, úpletové tuniky s netopýřími rukávy, dlouhé úzké šály, ponča a peleríny přes přiléhavé legíny dodávají šatníku nový stupeň volnosti. Nekomplikované kombinace klidných odstínů a uvolněných střihů jsou vhodné pro běžné každodenní nošení.

Foto: ;Jiří Zach

U večerních šatů hraje hlavní roli ženskostFoto: ;Jiří Zach

Večerní vzhled vyzařuje luxus

Na jedné straně to budou princeznovské šaty, s bohatou sukní a třpytivými detaily, na druhé straně šaty a komplety v ryze ženském vzhledu neupoutávající nápadností, ale naopak svou přesvědčivou decentní elegancí a minimalismem. Velmi módní bude kombinace šedé a růžové v lesklém provedení a ze vzorů především květinový print.

Mladí designéři

Na soutěžní přehlídce Top Style Designer  v rámci Stylu 2010 se jako obvykle  představili mladí tvůrci. Porota hodnotila sedm kolekcí.  První cenu si odnesla kolekce „Svetrynk“  Bronislavy Brůčkové, studentky Vysoké školy výtvarných umění, která byla postavena právě na pletenině. Mladá návrhářka kombinovala vlastní pleteninu s hladkou pletenou metráží. Každý svetr má odlišnou strukturu. Tlumené barvy doplnila výraznými barevnými punčochami a roláky. Sama autorka okomentovala svou kolekci slovy: „Mým záměrem je posunout svetr jako oděvní součást do pozice modelu. Je to kolekce, která poskytuje požitek z prostoru a volnosti pohybu, ale zároveň eleganci.  U pleteniny si musíte pohrát s plochou a s objemem.“

V dalších kolekcích mladých designérů se objevila kombinace bílo-černé nebo  kontrasty materiálů a barev.  Výrazný výtvarný nápad vnesla do své kolekce „Into the Skin“ Slovenka Viktoria Vittori, která pracovala s motivem tetování. Potištěné látky pokrývaly celé tělo a vytvářely iluzi malby na kůži a celá kolekce byla ukotvena  střídmě bílými saky.

Na závěr dobrá zpráva ze Stylu pro baculky - neexistuje žádný módní diktát, který určuje, co je pro plnoštíhlé vhodné a co ne. V dnešní době si taková žena může obléci cokoliv, co ona sama umí nosit.

Co si ponechat v šatníku, abyste zůstala IN i na podzim i v zimě, už víte. A pro ty, které už mají chladného počasí tak trochu dost, na www.prozeny.cz nabízíme ochutnávku jarních trendů, třeba ve článku Móda pro první jarní den, Boty na jaro: Tyhle si pořiďte! nebo Sexy kalhoty: Tyhle si kupte!

Mějte krásné jaro!

Související témata:

Načítám