Hlavní obsah

Máte trendy kuchyň? Podívejte se!

Foto: Thinkstock

Životnost kuchyně záleží na použitých materiálechFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nádherné, praktické, jednoduše uklizené. Takové chceme mít naše kuchyně. A můžeme! Stačí si vybrat moderní dvířka, skříňky, spotřebiče... Podívejme se, co se nosí v kuchyni 21. století!

Článek

Moderní doba vrátila kuchyni její pravou funkci a jídlu jeho vážnost. A tak není divu, že nabídka všeho, co do správné kuchyně patří, je opravdu rozmanitá. A nejinak je tomu i u používaných materiálů!

Kam patří dřevo?

Kamkoliv. Tento tradiční materiál (smrk, olše a buk či dražší dub, ořech nebo javor) se dnes již nepoužívá pouze na konstrukční prvky kuchyňské linky, z těch nejodolnějších se dělají třeba i pracovní desky. A obvyklými se už staly také tropické dřeviny, například teak.

Žula pro milovnice luxusu

Mezi již běžné materiály počítáme přírodní a umělý kámen, z přírodních druhů je to mramor, a leštěná, matná nebo opalovaná žula. Největší výhodou umělého kamene je absence spár, a tedy vysoká hygieničnost pracovního povrchu, který lze vyrobit přesně na míru! Tedy je vhodný spíše pro movité zákaznice.

Že na vás v kuchyňském studiu vybafli s MDF deskou? Není důvod se obávat, jde o příjemnou záležitost v zajímavých vzorech i barvách, která může vypadat jako dřevo nebo mít abstraktní a jiné dekory. Velmi dobře vypadá ve větší tloušťce od čtyř do šesti centimetrů. Používá se na korpusy i pracovní desky, zde je však nutné počítat kvůli povrchu z vysokotlaké laminátové fólie s menší odolností.

Foto: luxury-ideas.com

Přírodní leštěný kámen dodá luxusní vzhledFoto: luxury-ideas.com

Milujeme nerez. Proč?

Klasikou je již nerezová ocel, dávno obvyklá na dřezech a spotřebičích, nově používaná na částech kuchyňského nábytku – nerezem jsou vykládány části dvířek či sokly linky, nerezové jsou rámečky prosklených dvířek linky, ocel se používá i na výrobu pracovních desek. Předností je efektní vzhled, nevýhodou citlivost na mastné a vodní stopy, obtížná čistitelnost. Je také náchylná k poškrábání, a to vše za vcelku vysokou cenu. Podobným materiálem s lepšími vlastnostmi, ale vyšší cenou, je titan.

Sklo nejen ve skříňce

Sklo je velmi oblíbené, dnes se zdaleka nepoužívá jen jako výplň dvířek a polic, jako tomu bylo donedávna. Vylepšené varianty najdeme na deskách stolů a i jako obklady na zadních stěnách linek. Obklad tvoří jedna nebo více velkých desek, povrch tedy nemá spáry a snadno se udržuje. Novinkou jsou skleněné pracovní desky z tvrzeného skla odolného proti mechanickému i chemickému poškození a teplotním rozdílům. Je hygienické a velmi efektní.

Horkou novinkou je recyklované sklo smíchané s cementem. Vzniká tak velmi pevný a odolný materiál vhodný na výrobu pracovních desek. Podle použitých složek vzniká směs se strukturou mozaiky různých barev a velikostí. I toto sklo je možné použít pro obklad stěny, pro svou tvrdost se hodí i na podlahy.

Beton v kuchyni: Realita, nebo úlet?

Ty nejčerstvější novinky v kuchyňských materiálech mohou mnohé opravdu překvapit. Patří mezi ně například leštěný a barevný beton. Dá se odlévat, je proto možné ho využít pro výrobu atypických tvarů desek a dřezů na míru. Netradiční vzhled dodá kuchyni digitálně potištěný laminát, jehož předností je přírodní vzhled, příjemný omak, odolnost k poškrábání a jednoduchá údržba. Ani tam však fantazie výrobců nekončí – výjimkou není například materiál vyrobený ze směsi ořechových skořápek a papíru.

Takže je vaše kuchyň trendy?

Reklama

Související témata:

Načítám