Hlavní obsah

Moderní rolety uspoří tisíce korun ročně

Reklama

Až o tisíce korun za rok se může prodražit provoz domácnosti nebo kanceláře kvůli oknům. V zimě přes ně uniká teplo, v létě propouštějí dovnitř horko. Tento problém účinně řeší předokenní rolety.

Článek

Z interiéru uniká přes okna až 30 % tepla. I když moderní okna tento kdysi velmi vážný problém do značné míry zmenšila a domácnosti či kanceláře jsou dnes izolovány podstatně lépe, za celou topnou sezonu mohou zbytečné výdaje kvůli uniklému teplu představovat až tisíce korun.

V zimě zabraňují úniku tepla, v létě zase přehřívání interiéru

Účinné, a přitom elegantní řešení, jak výdaje za vytápění zmenšit, představují kvalitní předokenní rolety. „Dokážou interiér velmi dobře izolovat a tepelné ztráty snížit na minimum. Pokud se jedná o větší domácnost, či dokonce dům, roční úspora je velmi viditelná,“ zdůrazňuje jednu z hlavních výhod předokenních rolet Lubomír Valenta ze společnosti Lomax.

Některé rolety se můžou naprogramovat, a ovládají se tak samy

Nemalou úsporu může tato stínicí technika zajistit také v létě. Stejně účinně totiž zabraňuje přímým slunečním paprskům v proniknutí do domácnosti a tím jejímu nepříjemnému přehřívání. Klimatizace tak může být puštěná na podstatně menší výkon, nebo může případně zůstat i zcela vypnutá.

„Také toto opatření navíc pomůže ušetřit nemalé finanční částky. Připomeňme, že provoz klimatizace je velmi drahý a také energeticky náročný,“ upozorňuje Valenta. Po celý rok tedy předokenní rolety pomáhají v interiéru udržovat příjemné klima a přirozeně v něm regulují teplotu.

Moderní rolety můžou vypadat elegantně, a tudíž nenaruší vzhled budovy

Naprogramované rolety se ovládají samy

Rolety lze také vybavit motory a napojit je na centrální systém, který lze naprogramovat a určit dobu, kdy se mají stáhnout či vytáhnout. Během dne se tak stínicí technika ovládá sama a při příchodu domů není nutné okamžitě zatápět, nebo naopak interiér zdlouhavě a draze chladit.

Tento systém je navíc důležitý i kvůli bezpečnosti. Hlavně během zimních či letních dovolených případného zloděje, který uvidí střídavě vytažené a stažené rolety, totiž nenapadne, že je dům či byt prázdný. Moderní rolety jsou navíc vybaveny bezpečnostními článkovými pružinami, které drží lamely v jedné rovině a zabraňují nežádoucímu mechanickému zdvihnutí. Vypáčení takových rolet je tedy složité. Moderní výrobky navíc vypadají elegantně a vzhled budov nejenže neruší, ale naopak doplňují.

Alternativu k předokenním roletám představují venkovní žaluzie

Alternativu k předokenním roletám představují venkovní žaluzie. Také ony mohou pomoci uspořit nezanedbatelné částky. Pokud jsou zavřené, zadrží až 94 % tepelné energie a jsou skoro desetkrát účinnější než typy žaluzií instalované do interiérů. Účinně pak odstíní až 80 % světelného záření. Pokud jsou navíc vybavené čidly, reagují na aktuální povětrnostní podmínky, a interiér tak podle potřeby buď chladí, nebo ohřívají.

Reklama

Související témata:

Načítám