Hlavní obsah

Moje dítě chodí s podivným partnerem. Co teď?

Foto: thinkstock

Přítel vašeho dítěte vám nemusí být sympatický, ale neudělejte ukvapenou chybu!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte doma teenagera, o kterém víte, že někoho má? Může to být z pohledu rodičů skvělý partner, ale také nemusí! Co dělat, když zjistíte, že není zrovna se značkou ideál?

Článek

Sedmnáctiletá Katka po několika měsících chození představila svého přítele rodičům. Docela se jim líbil, přesto si neodpustili menší výslech. A to, co zjistili, jejich názor rychle změnilo. Dvacetiletý mladík měl výuční list, ale nikdy nepracoval. Sem tam zašel na brigádu, jinak ho dotovali rodiče.

„Čím je dítě starší, tím omezenější mají na něj rodiče vliv. Na budoucnost sedmnáctileté slečny by ale rozhodně neměli rezignovat,“ zdůrazňuje dětský psycholog z ambulance Psychoterapie Anděl Jan Kulhánek. Tolerovat, i když ne s nadšením, by podle něho ještě rodiče mohli podobný vztah v situaci, kdy nezaměstnaný partner z jejich dítěte netahá peníze a nesvádí ho ke svému stylu života.

Staršího partnera důkladně prověřte

„Mé dceři je 16 let a na začátku letošního roku se zamilovala. Ale ten muž má 35 let,“ popisuje v internetové diskusi žena pod přezdívkou Terulka. V takovém případě je podle Kulhánka velmi důležité si muže pořádně „proklepnout“. První, co člověka napadne, je asi to, zda je bezmála čtyřicetiletý muž zamilovaný do šestnáctileté dívky v pořádku ze zdravotního hlediska. „Neznamená to automaticky, že není. Ale rodiče by měli vědět, jestli mu mohou absolutně důvěřovat.“

Foto: thinkstock

Šestnáctiletá slečna zamilovaná do čtyřicátníka? Taková situace dokáže rodiče znervoznitFoto: thinkstock

U podstatně staršího partnera by rodiče měli chtít znát podrobnosti z jeho života, o jeho dětech a tak dále. Pokud jsou potom ochotni věkový rozdíl skousnout, měl by pár dostat zásadní podmínku, že se šestnáctiletá puberťačka ze dne na den nepromění ve spořádanou hospodyni. „Tedy, že bude dál žít stejným stylem života a přizpůsobí se partner, a že spolu nebudou bydlet,“ podotýká psycholog Kulhánek.

Na dospívajícího tresty neplatí

Moc možností, jak donutit dítě k rozchodu s neideálním protějškem, ostatně rodiče nemají a je jedno, jestli je jejich dítě zamilované do nezaměstnaného či staršího partnera nebo někoho s kriminální či drogovou zkušeností.

Zatímco na čtrnáctileté dítě snadno uplatní zákazy a tresty, u dospívajícího už moc neplatí. Nejlepší je zhluboka se nadechnout, a až potom jednat. Vztek a výpady by měly jít stranou, mohou už tak rozjitřené emoce ještě víc pocuchat. Dobře neudělají ani rodiče, kteří se pokusí nevyhovující protějšek dítěti znechutit. „Mladý a zamilovaný člověk bude mít tendenci svoji lásku bránit. A pokud zazní od rodičů ultimátum buď on, nebo my, nemusí to dopadnout dobře,“ varuje Kulhánek.

Foto: thinkstock

Výčitkami nedosáhnete vůbec ničehoFoto: thinkstock

Poznejte svého nepřítele

Nejlepší je bez okolků přiznat strach. „Když se uklidní emoce a je příznivá konstelace na rozhovor, je dobré připustit své vlastní obavy a zdůvodnit je. Dítě do ničeho nenutit, neradit, vyjádřit důvěru v jeho schopnost správně se rozhodnout. Čím víc bude rodič proti, tím spíš utvrdí dítě v tom, že s vybraným partnerem zůstane,“ varuje dětská psycholožka Markéta Klingerová.

I když rodiče s výběrem přítele nebo slečny svého dítěte nesouhlasí, měli by se s ním seznámit. Není ale třeba zcela ustupovat, pár zvát na nedělní oběd a nabízet tykání. Příliš velkou vstřícnost by mohl mladý pár pochopit jako signál, že partnera rodiče přijali a nic se neděje. Lepší je proto vybrat na setkání neutrální půdu a tam partnera poznat.

Jak jste se seznámili s partnerem vašeho dítěte vy? Jde to totiž i tak, že se dozvíte, že dceřin přítel chce u vás spát. Další rady najdete ve článku Pomoc! Moje dítě začíná randit.

Reklama

Související témata:

Načítám