Hlavní obsah

Moje svatba snů: Jak sestavit hostinu?

Foto: www.thinkstock.com

Nepodceňujte svatební hostinuFoto: www.thinkstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jídlo patří mezi nejdůležitější součást svatební hostiny. Můžete okolo sebe šířit skvělou náladu, vymyslet dokonalý program a najmout si výbornou kapelu, ale pokud selže nabídka jídla, máte po zábavě. Správně sestavenému menu je proto nutné věnovat stejnou důležitost jako výběru šatů! Konkrétní inspiraci najdete v našich třech tipech na pohoštění v závěru textu.

Článek

Kde hostinu uspořádat?

Nejprve si promyslete, jak velkou svatbu byste chtěli mít, a po jakém stylu toužíte. Pokud děláte jen malé setkání v kruhu deseti blízkých, stačí vám rezervovat stůl v restauraci a zbytek nechat na volném výběru pozvaných. Další možností jsou svatby v pohodlí domova. Vynikající volbou je, když máte vy nebo váš příbuzný velkou zahradu, kde byste mohli usadit všechny hosty. Ušetříte tak za pronájem místnosti a všechno bude pouze podle vašeho rozhodnutí. Starosti o kuchyňské záležitosti můžete svěřit do rukou šikovných a spolehlivých známých. S přípravami jídla však začněte s dostatečným předstihem, abyste se vyhnuli zbytečnému shonu.

Jestliže ve svém okolí nemáte zručné kuchaře, můžete si objednat služby cateringové společnosti, jejíž pracovníci už s rutinou zvládnou všechny úkoly. Tuto volbu můžete zvolit i v případě pronájmu jakékoliv místnosti. Stačí najít ten správný sál a ostatní už dořeší pracovníci agentury.

Další alternativou jsou restaurace, ale pozor na domluvu s provozovateli ohledně pronájmu salonků atd. Seriózní majitelé zpravidla nepožadují peníze za propůjčení prostor, tak se informujte včas o svých možnostech. Ale na druhou stranu se jim nedá odepřít technické zázemí a mnohdy i kvalitní služby. Vše je pouze o dohodě.

Nakonec něco pro ty, kteří chtějí být výjimeční. Už i české agentury nabízejí speciální služby, díky kterým si na svatbu můžete objednat některého ze slavných kuchařů.

Správné načasování je důležité

Někteří číšníci mají špatný zvyk: čekají na svatebčany s předkrmem položeným na stolech. Při nevhodném načasování ale dostanete oschlé sýry nebo zvadlý salát. Talíře by se měli nosit až po příchodu do místnosti! V teplých měsících se též radši vyhýbejte šlehačkovým zákuskům a rychle se kazícím potravinám. Pokuste se v menu smíchat klasické prvky s kouskem moderní gastronomie. Šikovný kuchař zcela jistě poradí, co pro vás bude vhodné, a sestaví návrh jídelníčku podle vašich představ.

Určete si cenu

Mezi odborníky na slovo vzaté patří třeba námi oslovený šéfkuchař restaurace Como Mediterranean Restaurant a Café Pavel Mencl, který doporučuje nechat jídelní tabuli na kuchaři s tím, že je nutné mu poskytnout informaci, do jaké konkrétní částky na osobu se chcete vejít. Než se tedy pustíte do plánování, sepište si vlastní rozpočet, který se svým kuchařem prokonzultujte. Poté si zvolte zástupce rodiny pro komunikaci s restaurací, aby se zjednodušila organizace.

K samotnému menu šéfkuchař Mencl podotýká: „Sestavení svatebního menu by mělo být závislé na kuchařském roce, což znamená, že zimní měsíce výborně nahrávají například lanýžům. Okolo Velikonoc se nabízí telecí nebo jehněčí, mladé maso, v červnu, červenci je škoda nevyužít chřest či jahody, podzim je synonymem pro houby.“

Kolik chodů naplánovat?

I když se v některých časopisech dočtete, že ideální číslo pro počet svatebních chodů je pětka, Pavel Mencl to ze své praxe nedoporučuje. „Tři chody jsou optimální, neboť nač mít třeba ke kávě objednaný dezert, když stůl zdobí krásný svatební dort? Přílišné množství jídla je zbytečné. Děti toho tolik nesnědí a starší hosté většinou s díky odmítají nabídky na rozšířené menu s omluvou, že již nemohou.“

V případě, že na obřadu máte hosty, kteří nejsou pozvaní na svatební hostinu, projevte jim úctu podáním malého pohoštění v podobě koláčků nebo chlebíčků. Šéfkuchař Mencl má pro nevěstu a ženicha i další dobré rady: „Při vstupu na hostinu se osvědčuje podávání uvítacího drinku. Se skleničkou v ruce lidé nejsou tak nervózní a prolomit ledy mezi sebou mohou přiťukáváním na štěstí novomanželů. Zákusek (dort) a káva by měla být servírovaná separátně ve vedlejší místnosti nebo salonku, aby si kuřáci mohli dopřát svoji cigaretu, a děti tak nebyly vystaveny nezdravému prostředí.“

Pro konkrétnější představu toho, jak by svatební tabule měla vypadat, uvádíme tipy sestavené samotným šéfkuchařem.

1. tabule

Orientační cena na osobu: 360 Kč Předkrm: anglický rostbíf s rukolovým salátem Polévka: kuřecí vývar s bylinkovými noky Hlavní chod: králík pečený na rozmarýnu s restovaným špenátem a žemlovými knedlíky Rada: Jakékoliv jídlo obsahující nudle je problematické na konzumaci, a to hlavně u dětí. Proto jeho zvolení důkladně zvažte.

2. tabule

Orientační cena na osobu: 435 Kč Předkrm: marinovaný losos s fenyklovým salátem a citrusy Polévka:krémová z mladého hrášku s krutony Hlavní chod: medailonky z vepřové panenky podávané s restovanými kapustičkami na slanině, šťouchané brambory a omáčka z dijonské hořčice Rada: Včas informujte kuchaře o hostech se speciálním jídelníčkem. Například pro vegetariány se může připravit pasta nebo rizoto.

3. tabule

Orientační cena na osobu: 860 Kč Předkrm: sicilská caponata s mozzarellou di bufalo Polévka: chřestové cappuccino (krém) s grilovanou tygří krevetou Hlavní chod: krůtí saltimboca (plátky) zabalené prosciuttem s grilovanými cherry rajčátky a bramborovým pyré Rada: Mezi předkrmem a hlavním jídlem je vhodný čas na mezichod, který nám napomůže k lepšímu trávení a má připravit naše chuťové buňky na hlavní chod. Vhodný je třeba citronový sorbet s mátou a kapkou sektu nebo limetkový sorbet s bazalkou.

Hostina na zahradě

„Pokud jste se z nějakého důvodu rozhodli uspořádat hostinu neformálně mimo restauraci, pojměte to formou gril party se zeleninovými saláty,“ vysvětluje dále Pavel Mencl. „V porovnání s restaurací to ale většinou vychází na stejnou cenovou hranici. Nevýhodou domácích oslav jsou zbytky jídla i pití a pochopitelně nepořádek po hostech, o který se druhý den musí někdo postarat. S přihlédnutím na omezené ekonomické prostředky je také variantou uspořádání obřadu v odpoledních hodinách, čímž oběd odpadá. Následná hostina na zahradě coby brzká večeře jako pohoštění postačí.“

Takže už víte, čím lahodným překvapíte své blízké tak, aby na to dlouho vzpomínali?

Reklama

Související témata:

Načítám