Hlavní obsah

Mrkvový dortík

Foto: Lenka Philippová

Mrkvový dortík

Nedařilo se vašim dětem při včerejším koledování? Nabízíme vám skvělý recept, kterým svým malým koledníkům i slečnám, které zůstávaly doma, určitě zvednete náladu!

Článek

Informace o receptu

  • mírně náročné
  • 90 minut
  • 8 osob
  • dostupné

Použité ingredience

  • Korpus:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 160 g cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 160 ml oleje
  • 2 vejce
  • 140 g strouhané mrkve
  • 1/2 hrníčku drceného ananasu i s trochou šťávy (cca 120 ml)
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 60 g nasekaných vlašských ořechů
  • Poleva:
  • 250 ml sýra typu Lučina
  • 80 g másla
  • 2 lžičky vanilkového aroma
  • 450 g moučkového cukru

Návod k přípravě

V míse smícháme všechny suché přísady, přidáme zbytek, zamícháme a těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme při 180 °C cca 35 minut. Zkuste špejlí jestli je dort upečený, špejle po vytažení musí zůstat suchá. Korpus dejte vychladnout, musí být celý studený, aby šel dobře krájet. Ideální je rozkrájet jej na 4 vrstvy, ale záleží na velikosti formy a výšce korpusu. Sýr a máslo smícháme dohromady, oboje musí mít pokojovou teplotu. Šleháme ručním šlehačem, dokud nebude mít krásnou krémovou našlehanou konzistenci, tak 3 - 5 minut. Přidáme vanilku a šleháme ještě chvíli. Poté přisypeme po troškách cukr a jemně ho zamícháme do hmoty. Šleháme ještě asi dvě až tři minuty. Hmota musí získat požadovanou vláčnost, pokud již bude dost hustá, nemusí se dávat tolik cukru. Poté dort složíme vždy jeden korpus, náplň, korpus, náplň a pokračujeme do vypotřebování všech surovin. Pokud máte rádi více krému, dejte 1 a půl násobek surovin. Dort ozdobte marcipánovými mrkvičkami.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama