Hlavní obsah

Chlapi v kuchyni

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Muži mají lépe vyvinuté chuťové buňkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Výjev, jak muž přichází z práce, sedne si s novinami a „lahváčem" za stůl a dožaduje se nekompromisně teplé večeře, už patří spíše do starých filmů. A zvolání „miláčku, co budeme mít dnes dobrého k večeři" je dnes vlastní stejně tak ženám jako mužům.

Článek

Ostatně to potvrzuje malá orientační anketa, kterou jsme si ve svém okolí udělali. Nabízíme vám ukázky některých odpovědí, z nichž jasně vyplývá, že chlapům to jde v kuchyni mnohdy lépe než nám ženám. A ruku na srdce, proč je nepustit ke sporáku, že?

„U nás vaří můj přítel. Baví ho to a mnohem líp to umí. Já nějaká základní jídla taky zvládnu, ale on se vyžívá v různých experimentech, hlavně z mezinárodní kuchyně," sdělila nám třicetiletá Alena. A neskrývá, že jí to tak nadmíru vyhovuje. „Raději se věnuji jiným věcem. Nemám dost trpělivosti, nechtělo by se mi věnovat  čas vaření. Takže sem tam nějakou rychlovku nachystám, ale když si chceme opravdu pochutnat, automaticky se toho ujme Petr."

,,Vzorná hospodyňka" ze mne nebude

Petra vzpomíná, jak si se spolubydlící v době studií ohřívaly konzervy nebo smažily vajíčka. „Tím moje kuchařské umění skončilo. Vždycky jsme se těšily domů, jak nám maminky navaří," vzpomíná. Když se vdala, manžel záhy pochopil, že ,,vzornou hospodyňku" z ní nikdy neudělá. Ukázalo se, že Adam má v tomto směru větší nadání. „Je fakt, že manžel našel v kulinářství větší zalíbení. Ale nerad nakupuje, takže to vlastně máme rozdělené," popisuje chod domácnosti Petra.

Jako v reklamě

„U nás je to většinou jako v reklamách na různé polotovary a přísady," líčí Karolína. „Vůbec se za to nestydím. Oba jsme dost vytížení a máme jiné zájmy než trávit zbytečně moc času u plotny. Navíc ta nabídka polotovarů a hotových jídel, ani kvalita není tak špatná, jak si pořád myslí třeba moje matka nebo možná hodně lidí její generace, kteří razili heslo, že není nad domácí stravu," dodává.

Nejsem žádná služka

Katka doma vaří, protože její muž na to takzvaně moc není. „Ale naštěstí není moc náročný, chápe, že taky nemám moc času, takže něco nachystám, když mám náladu a čas, jinak se klidně spokojíme s chlebem, sýry, saláty. To mi vyhovuje - snažím se netloustnout, a kdybych vařila každý den, asi bych se neudržela," vysvětluje. „Nesnesla bych, kdyby chlap, když pracuju stejně jako on, vyžadoval každodenní vaření jako samozřejmost. Nejsem žádná služka," zdůrazňuje.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pokud má dítě hlad, není čas na experimentyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Děti - konec legrace?

Je zřejmé, že pokud musíte nakrmit děti, není čas každý den experimentovat nebo připravovat náročné gurmánské speciality, které některé muže tak baví. Přesto mnohé ženy potvrzují, že se i manžel, který nemá vaření jako koníčka, podílí na přípravě jídel. „Když nemám čas já, nebo už jsem vyřízená, dokáže se o všechno postarat včetně jídla pro děti. Nejsou to žádné zázraky, ale důležité je, že si dokážeme vyjít vstříc," popisuje osmatřicetiletá Lucie.

Slovo muže

„Tento trend je úplně přirozený. Ženy jsou více vytížené, dělají často náročnou kariéru, jsou emancipovanější. A muži se později žení, takže pokud nevyužívají ,mama hotel´, často se naučí o sebe postarat včetně alespoň základů vaření," míní psycholog a sociolog Marek Převrátil. Jak dodává, vaření je navíc tvůrčí činnost s prostorem pro fantazii, což mužům taky vyhovuje, pokud netrpí předsudkem, že to je ženská práce a muž by se „za plotnou" shodil. „Asi taky není náhoda, že v roli šéfkuchařů jednoznačně dominují muži," připomíná.

Reklama

Související témata:

Načítám