Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tento snadný recept plný chuti si oblíbíte! Lilkový „kaviár“ můžete servírovat jako předkrm či večeři s bagetkami, ale i jako přílohu třeba ke grilovanému masu.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 misku
  • 1 ks lilku
  • 1 ks čerstvých červených paprik
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 palice česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce hladkolisté petržele
  • 1 lžíce sušených rajčat
  • 2 špetky soli
Článek

U tohoto receptu určitě použijte kvalitní olivový olej, nejlépe extra virgin. Dodá skvělou chuť, která vás přenese do Středomoří!

Postup

01.

Troubu předehřejte na 190 °C. Lilek rozkrojte podélně napůl, dužinu nakrojte do mřížky a pokapejte olivovým olejem. Na plech vyložený pečicím papírem položte poloviny lilku řezem dolů, přidejte celou menší papriku a v alobalu zabalenou palici česneku. Vše pokapejte olivovým olejem a pečte asi 40 minut.

02.

Upečená zelenina by měla mít tmavou slupku. Lilek i papriku oloupejte, z papriky nezapomeňte vyndat semínka. Zeleninovou dužinu položte na krájecí prkénko. Upečený česnek vybalte z alobalu a změklé stroužky vymačkejte k lilku a paprice. Velkým nožem vše nasekejte, vložte do misky, přidejte nasekanou zelenou petrželku a sušená rajčata, citronovou šťávu a sůl. Dobře promíchejte. Podávejte pokapané olivovým olejem a s opečenou bagetkou.

Energetická hodnota celkem pro 1 misku
Energie2 977,69 kJ
Bílkoviny9,22 g
Tuky54,84 g
Sacharidy45,91 g
Sůl2,52 g
SAFA8,27 g
Vláknina14,41 g
Cukry17,96 g

Načítám