Hlavní obsah

Muži a péče o miminko: Proč se do ní nezapojují?

Foto: Thinkstock

Někteří muži se odmítají zapojovat do péče o dítě. A to z různých důvodůFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martina a Standa se rozhodli založit rodinu. Oba, společně a dobrovolně. Když se jim narodila dcerka, plakali štěstím. Je to už půl roku a Martině docházejí síly. Manžel jí s dítětem vůbec nepomůže!

Článek

Když Martina (31) viděla, jak se její manžel Standa (33) na miminko těšil, myslela, že je čekají jen krásné chvíle. „Jenže Standa o malou vůbec nejeví zájem, veškerou péči nechává na mně, nikdy ji nepřebalil, nenakrmil, pochová ji jen občas,“ líčí Martina. Tu napadá i to, že Standa dcerku snad ani nemá rád, i když on to rezolutně odmítá.

Proč se někteří muži odmítají zapojit do péče o miminko a jak to změnit? Tohle jsou čtyři nejčastější scénáře.

1. Bojí se

Má má strach, že péči o něco tak malého a křehkého nezvládne. „Muži jsou konfrontováni se svojí potřebou starat se a vlastní nezkušeností v péči o miminko. A protože nechtějí v této situaci vypadat hloupě, raději se jí vyhnou,“ potvrzuje psycholog Boris Štěpanovič.

Rada:Muže k ničemu nenuťte, nátlak nepomůže. Zkuste ho nenápadně zapojit do běžných úkonů. „Možná mu pomůže i schůzka s jiným mužem, který už má tohle za sebou. Ať si promluví s někým, kdo to zvládl,“ radí kouč partnerských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Nechce vám partner s dětmi pomoct? Možná má pocit, že to je ženská úlohaFoto: Thinkstock

2. Nechce

Je přesvědčený, že péče o miminko je úlohou ženy. Na něj přijde řada, až bude potřeba dítko naučit jezdit na kole, kopat do míče a podobně. Svým způsobem má pravdu, ale neměl by být tak striktní. „První měsíce je skutečně matka pro dítě nejdůležitější i z biologických důvodů. Muž by se ale neměl stranit kontaktu s miminkem. Malé dítě potřebuje slyšet mužský hlas, cítit jiný způsob doteku a odlišnou vůni,“ říká Boris Štěpanovič.

Rada: V tomto směru je velmi těžké partnera převychovat, nejspíš budete opravdu muset vydržet. „Je pravda, že úloha muže při výchově dítěte nastává skutečně zhruba od třetího roku. Muž je pro takové dítě hlavně zábavným a hracím aspektem, a je to tak v pořádku,“ dodává Lenka Černá.

3. Je líný

Jsou to muži, kteří by se o miminko zvládli postarat, ale prostě se jim nechce. Vyhýbají se všemu, co jakkoli narušuje jejich pohodlí. „To může ukazovat na nedostatek v komunikaci mezi partnery. Rozdělení povinností a úkolů je o vzájemné domluvě a respektu,“ tvrdí Boris Štěpanovič.

Rada: Zkuste se na to podívat i z jeho strany. V době mateřské je on ten, kdo chodí do práce a živí rodinu, je to pro něj náročné, obzvlášť psychicky. Vážně se může cítit vyčerpaný, i když vy máte pocit, že k tomu nemá důvod. Pokud jde ale opravdu jen o pohodlnost, nebojte se být razantní. „Ze stereotypu ho může vyléčit jen šok. I když to je těžké, upozornila bych ho, že vše není automatické a může se stát, že o domov a zázemí přijde. Protože žena si navykne vše dělat sama, zjistí, že muže vlastně nepotřebuje,“ radí Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Děti ale potřebují zájem nejen matky, ale i otceFoto: Thinkstock

4. Má pocit, že to není potřeba

Muž je svědkem toho, jak se z jeho partnerky stala matka. A že je v tom naprosto dokonalá, on se jí v tomto směru nemůže vůbec rovnat, a tak to radši ani nebude zkoušet.

Rada: Dejte partnerovi jasně najevo, že v péči o dítě nejde o dokonalost, ale o kontakt s ním. „Že mužský, odlišný a možná nedokonalý přístup je pro dítě velkým přínosem,“ radí Boris Štěpanovič. Slevte ze svých představ, nekomentuje naruby oblečené tepláčky či špatně dotaženou plínku. A přiznejte, že bez partnerovy pomoci jste bezradná.

„Ženy totiž velmi často neumí přiznat, že jsou slabé a potřebují pomoc. Naučte se to, protože dokonalá matka neexistuje. A každá žena, která chtěla být dokonalou matkou, skončila nešťastná a mateřsky vyhořelá,“ dodává Lenka Černá.

A jak je na tom váš muž? Pomáhá s dětmi?

Reklama

Související témata:

Načítám