Hlavní obsah

Mýty a fakta o džusech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si myslíte, že džusy jsou umělé kalorické nápoje, které navíc nemusejí být zdravé, jste na omylu. Je na čase se proto vypořádat s mýty o džusech a konečně poznat jejich přirozenou hodnotu.

Článek

Pojďme se tedy na tyto mýty podívat.

Mýtus: Džusy mohou obsahovat přidané cukry, umělá barviva, konzervanty a aromata.

Není to pravda – Džus je výrobek, který obsahuje 100 procent ovocné/zeleninové složky a má barvu, chuť a vůni příznačnou pro ovoce/zeleninu, z kterých se vyrábí. Do džusů se nesmějí přidávat žádná barviva, konzervanty nebo jiná dochucovadla. 100% džusy neobsahují přidané cukry ani jiná sladidla, obsahují pouze cukry, které se v ovoci nacházejí. Stejně tak nemůže obsahovat tyto přísady džus v kartonovém obalu, jakož i ve skleněné nebo plastové láhvi.

100% džusy neobsahují přidané cukry ani jiná sladidla, obsahují pouze cukry, které se v ovoci nacházejí

Mýtus: Džus je sladký a kalorický výrobek.

Není to pravda – 100% džusy neobsahují přidané cukry ani žádná jiná sladidla. Obsahují pouze cukry, které se v ovoci nacházejí, což znamená, že jejich kalorická hodnota je podobná kalorické hodnotě ovoce, ze kterého se džusy vyrábějí. Průměrná energetická hodnota 100 ml džusu činí asi 40–50 kcal. 100 g pomerančů představuje asi 45 kcal a 100 ml pomerančového džusu obsahuje stejně – 45 kcal.¹

Bez ohledu na druh použitého obalu nejsou k žádným džusům přidávány konzervanty

Mýtus: Výrobek, který je několik měsíců zavřený v kartonovém obalu nebo v láhvi, musí obsahovat konzervanty, aby se nezkazil.

Není to pravda – Džusy neobsahují žádné konzervanty, jejich dlouhá trvanlivost je dosažena díky pasterizaci, procesu, který se podobá domácímu procesu zavařování. Pasterizační proces nezbavuje džusy nutričních látek nebo vitaminů, neboť je díky moderním technologiím, které výrobci používají, velmi krátký. Bez ohledu na druh použitého obalu nejsou k žádným džusům přidávány konzervanty.

V případě, že nemáte po ruce čerstvé ovoce a zeleninu, odborníci doporučují pít džusy kvůli jejich skladné formě nejen ve škole, ale i v zaměstnání

Mýtus: Džus je umělý výrobek, a proto neobsahuje dostatek nutričních látek potřebných pro zdraví.

Není to pravda – Podle doporučení výživových poradců může džus vhodně nahradit jednu z pěti dávek ovoce a zeleniny, které by měl každý denně sníst. Odborníci doporučují konzumovat ovoce a zeleninu ke každému jídlu, čili minimálně 5 dávek za den. V případě, že nemáte po ruce čerstvé ovoce a zeleninu, odborníci doporučují pít džusy kvůli jejich skladné formě nejen ve škole, ale i v zaměstnání.

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) bychom měli denně² sníst přinejmenším 400 g ovoce a zeleniny nebo vypít džus. Jedna dávka přitom představuje asi 100 g ovoce a zeleniny nebo sklenici ovocného nebo zeleninového džusu. Ovoce a zelenina hrají významnou úlohu ve výživě člověka, neboť jsou zdrojem potřebných vitaminů, minerálních látek a vlákniny.

Více informací zde: http://cz.dzusyapyre.eu/

1 Farmaceutický, ovocnězeleninový průmysl (Przemysł farmacentyczny owocowowarzywny), č. 9/2012, Ovoce, zelenina, džusy – jejich kalorické a nutriční hodnoty na pozadí potřeby energie a nutričních látek č. 1 Obsah kalorických hodnot a mýtus jejich vlivu na obezitu s. 26 (Owoce, warzywa, soki – ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapozrzebowania na energię i składniki odżywcze, cz. !, Kaloryczność – mit o wpływie na otyłość s. 26)

2 WHO (SZO) (2003) WHO Fruit and Vegetable Promotion Initiative – report of the meeting, Geneva 25 – 27 August 2003. http://www.sochinut cl/pdf/fruit_and_vegetable_report.pdf

Související témata:

Načítám