Hlavní obsah

Je čas ostříhat maliny, ostružiny a rybíz: Využijte teplé dny a vezměte je zkrátka

Foto: feofra, Shutterstock.com

Foto: feofra, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přišel podzim a nastává nejlepší čas vzít do rukou zahradnické nůžky a vyrazit připravit maliny, ostružiny a rybíz na zimní období a na další sezonu. Jak na to, aby byla příští úroda opravdu bohatá?

Článek

Je dost lidí, kteří nechávají maliníky, ostružiníky, rybízy i další dřeviny bez pravidelného stříhání. Vždyť tak rostou i v přírodě – bez údržby, tak proč to nějak hrotit. Důvodem může být slib, že pokud je ostříháte, prosvětlíte a omladíte, pak se můžete příští rok těšit na bohatší úrodu.

Jak ostříhat maliny

Chcete stříhat maliny? Jestliže jste odplozené výhony maliníku neodstranili hned po sklizni, můžete to udělat i teď. Nové výhony potřebují dost světla a prostoru, aby zesílily a příští rok víc plodily.

Při střihu záleží na tom, jakou odrůdu máte. Pokud je to ta s dvouletým cyklem, tedy maliník plodící na dvouletých výhonech, pak je potřeba odstranit všechny dvouleté odplozené výhony a nové slabší zkrátit a prosvětlit tak, aby se ke všem dostalo dost slunce. Konce výhonů nezkracujte. Druhy plodící na ročních větvích ostříhejte kompletně, tedy klidně až u země, stačí, když budou tři až pět centimetrů vysoké.

Jak stříhat ostružiny

Říjen je na prostříhávání ostružiníků ideální měsíc, i když to lze udělat klidně až v listopadu, ovšem výhradně v době, kdy ještě nemrzne. A pokud to z nějakého důvodu nestihnete udělat na podzim, můžete se do stříhání pustit i na jaře v době, kdy ještě nezačnou rašit listy a zároveň už nejsou velké mrazy.

Platí, že se zásahu nůžkami netřeba nijak bát: zkušení pěstitelé říkají, že lepší nějaký střih než žádný. Ostružiny se rozrůstají poměrně rychle a bujaře, takže i kdybyste to vzali trochu víc, nevadí. Podzimní střih by měl ostružiníky zbavit odplozených výhonů – většinou jsou i uschlé. Na těch by úroda už stejně nebyla, protože plodí dvouleté výhony, tedy ty, které se objevily letos.

Nejlepší je, když si ke keři sednete na bobek a stříháte ho u země. Pryč by měly jít výhony suché a slabé, a když se jich zbavíte, pak odstřihněte ještě odnože, jež keř zbytečně zahušťují. Odstraňte i ty, které jdou zcela mimo záhon. Až budete mít na keři jen žádoucí výhony, zkraťte jejich boční větvičky asi na délku dvaceti centimetrů, tedy čtyř až pěti oček, a výhony vyvažte k drátěné opoře. U země keř zahrňte kompostem, který ho ochrání před zimou a zároveň bude zdrojem živin.

Foto: axeiz, Shutterstock.com

Co se maliníků a ostružin týče, nemusíte se bát stříhat hned u zeměFoto: axeiz, Shutterstock.com

Jak stříhat rybíz

Chcete si zajistit bohatou úrodu, abyste měli dost surovin na nejlepší recepty z rybízu? Nebojte se ho na podzim prořezat. Prosvětlíte ho, nebude se vysilovat rašením a růstem nových listů na starých větvích a také snížíte riziko napadení chorobami i škůdci. A nejenže se víc urodí, ale plody se vám budou i lépe sklízet.

Rybíz je nejlepší prořezat na podzim: ještě než dorazí chladné počasí, ale už by měly opadávat listy, což značí, že míza už neproudí. Může to být koncem října nebo začátkem listopadu. Jarní prořezávání či prostřih rybízu není až tak vhodný, ale pokud jste na něj odkázáni, pak s tím začněte velmi brzy - ideálně to musíte stihnout do konce února.

Starší keře se nebojte sestříhat nebo seřezat i zásadnějším způsobem, stačí nechat pět až šest větších výhonů – nechejte ty se světlejší kůrou. Čím tmavší kůra je, tím jsou výhony starší. Nejlepší je, když prořežete všechny, které jsou starší pěti let, protože ty už budou mít menší úrodu. Odstranit byste měli i všechny větve, na jejichž listech je vidět jakékoli poškození nebo pokroucení.

Načítám