Hlavní obsah

Na silvestrovskou oslavu upečte šampaňské, hodiny a letopočet!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Budete letošní Silvestr slavit s rodinou či přáteli u vás doma? Přichystejte jim pohoštění, jaké ještě neviděli ani neochutnali! Máme pro vás tři nápady na sladké i slané pochoutky.

Článek

Jednohubky, chlebíčky, brambůrky a cukroví. To je tradiční silvestrovské „menu“ v každé druhé domácnosti. Co kdybyste zkusili něco úplně jiného? Garantujeme vám, že s náledujícími dobrotami u každé návštěvy zabodujete. Vyzkoušejte tedy skleničky plné bublinek z perníku, cupcaky s hodinami či slaný snack ve tvaru nového roku 2017.

Šampaňské z perníku

Tyhle skleničky nadchnou určitě nejen dospělé, ale hlavně děti, které skutečný alkohol nesmějí. Místo šampaňského si ale můžou připít sladkými perníčky. Těsto připravte podle svých osvědčených receptů. A pokud chcete, aby do druhého dne změkly, uložte je do krabice s půlkou jablka. Pak už jen stačí nazdobit okraje bílkovou polevou, vnitřek nabarvit modrou gelovou cukrářskou barvou a posypat stříbrnými kuličkami, které v obchodech najdete mezi cukrářským zdobením.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Tikající cupcaky

Základem tohoto zákusku je čokoládový muffin, který upečte například podle receptu z článku Dezerty lehké jako sníh.

Na něj můžete navršit trochu krému. Ideální je z mascarpone a nutely, které smíchejte v poměru 2:1. Nahoru už jen položte vykrojená kolečka z fondánu či potahovací hmoty, na která špejlí či párátkem namalujte hodiny „nastavené“ na za pět minut dvanáct. Na ciferník použijte gelovou potravinářskou barvu. Pokud svému výtvarnému nadání moc nedůvěřujete, tak ciferník klidně vytiskněte na papír, oboustranně jej přilepte na párátko, které zapíchnete do cupcaku. Podávejte těsně před půlnocí.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Slaný rok 2017

Pro ty, kteří jsou už přeslazení, máme slanou chuťovku s římským kmínem a rajčatovým dipem. Je to snadné, koupené listové těsto rozkrájejte na tenčí proužky. Ty pak vyválejte do úzkých válečků, z nichž vytvarujte číslice nového roku. K sobě je slepte rozšlehaným vajíčkem, kterým je potřete i shora, a „letopočet“ z těsta k sobě trochu namáčkněte. Následně snack posypte hrubozrnnou solí a římským kmínem a nechte 15 až 20 minut vyběhnout v troubě. Servírujte s rajčatovým dipem nebo domácí chilli omáčkou.

Přejeme vám veselého Silvestra a dobrou chuť!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Načítám