Hlavní obsah

Pryč s pihami na kráse!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pigmentové skvrny omezí kosmetické přípravkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Pigmentové skvrny se dnes objevují i u velmi mladých dívek, není to jen příznak stáří. Vinu na tom má především intenzivní slunění, zvláště pak solária. Chcete pleť bez poskvrnky? Jde to, jen musíte být důsledná. Sluníčka je méně, využijte ideální čas na boj s pigmentovými skvrnami.

Článek

Je několik druhů hyperpigmentace, lidově řečeno hnědých skvrn. Lentigo jsou skvrny, které se objevují ve středním věku u žen i mužů, nejčastěji na rukách a obličeji, a jejich barva se nemění v závislosti na slunci. Ephelides jsou ovlivněny zářením slunce a vyskytují se hlavně na obličeji, ojediněle na jiných částech těla, jako na krku nebo rukách. Chloasma jsou skvrny vyvolané hormonální nerovnováhou a také se vyskytují převážně na obličeji. Poslední druh je melasma a tu způsobují kosmetické přípravky.

Boj v kosmetických salonech

Pigmentové skvrny můžete odstranit speciálními chemickými peelingy na bázi AHA kyselin. Dále jemným obrušováním mikrodermobrazí, kdy dochází k šetrnému obrušování vrchní části kůže a tím i odstranění tmavších míst. Pigmentové skvrny můžete odstranit i působením intenzivního pulzního světla (IPL). Zvolit můžete i kosmetické přípravky pro domácí ošetření.

Nikdy to není jednorázová záležitost. Vždy je pro odstranění pigmentových skvrn nutné provést jedno až čtyři ošetření, mezi nimiž by vždy měla být pauza v délce jednoho až čtyř týdnů a jeho efekt záleží na množství a typu pigmentových skvrn. Doba samotného ošetření trvá asi 30 minut, záleží samozřejmě na rozsahu a velikosti pigmentových skvrn. Na tom pak závisí i cena.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedNěkterých skvrn se nezbavíte nikdyÚtok na domácí půdě

Depigmentačních krémů, sér, gelů a roztoků je na trhu dostatek. Ale nečekejte od nich okamžitý zázrak, chce to vytrvalost a důslednost. Výběr vám zjednoduší i návštěva dermatologa, který určí typ skvrn a nasměruje vás správným směrem.

Pro dermabrazi doma je vhodné použít nějaký přípravkek, aby nedocházelo k nežádoucímu podráždění pleti, např. Omlazující dermabraze anew clinical (450 Kč). Každý přípravek má návod, který dodržujte. Důsledně se vyhýbejte očnímu okolí. Lepší je pomalá postupná změna k lepšímu než intenzivní postup, který vám pleť ještě více poničí.

White Elixír, Dermacol, je intenzivní sérum na barevné nedokonalosti pleti a tmavé skvrny způsobené pigmentací. Zesvětluje a barevně sjednocuje tón pleti.

Hydracreme, Jessica, pravidelným používáním skvrny blednou, až dočista zmizí.

Nevyzmizíkujete je natrvalo

Příčinu pigmentových skvrn je třeba hledat v zatížení kůže v důsledku slunečního záření, a to většinou dlouhá léta předtím. Proto se na ošetřeném místě mohou nové skvrny objevit znovu, což platí pro ošetření chemickým peelingem, IPL i diamantovou mikrodermabrazí. Dá se říct, že nejúdernější je technika IPL a depigmentační kosmetika má podpůrný a udržovací charakter. Ale i krátký čas krásné pleti stojí za to a v mezidobí skvrny můžete maskovat make-upem.

Reklama

Načítám