Hlavní obsah

Nákupy v krizi: Navštivte sekáč!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Krize velí šetřit i na oblečeníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Finanční krize - snad už ve všech oblastech skloňované téma. Vše je dražší. Hůře se vydělává. Platy nerostou. Je na čase začít tedy šetřit. A to i na oblečení. Myslíte, že to nejde? Nechcete nakupovat v tržnici? A šít si sama doma vám připadá zastaralé? Pak nezbývá než vyrazit do sekáče! I tam lze totiž zajímavě nakoupit!

Článek

Říkáte si, že byste nikdy nenosila oblečení koupené v bazaru, nebo, jak se lidově říká, „hadříky ze sekáče"? Jestli se bojíte, že bude nekvalitní, nemoderní a nevkusné, není třeba se obávat. Dokonce se nemusíte ani strachovat z hygienických důvodů. Všechno oblečení, které se do prodeje v sekáči dostane, je pečlivě vypráno a očištěno. „Nemůžeme si dovolit prodávat nekvalitní zboží. Vše, co tu je, pochází z dovozu. A prošlo také přísnou kontrolou stavu," vysvětluje prodavačka z kladenského sekond handu Věra Zeiglerová.

Materiál vydržel a vydrží

Pokud jde o kvalitu, zejména materiálu, uklidňuje nás, že zboží, které vydrželo nějakou dobu užívání jednou osobou, se vám rozhodně „nerozsype", pokud je budete nadále standardně nosit. Naopak se můžete spolehnout, že oblečení je vyrobeno z materiálu kvalitního. „Jediným problémem mohou být někdy barvy nebo vzory. Ty pochopitelně svůj jas a sytost ztrácejí. Nicméně nikdo neví, jestli si žena koupila oblečení v sekond handu, anebo jestli si je koupila nové a barvy vybledly až postupným praním. Víte, když člověk chce, vždycky se může nějak chytře vymluvit. A to, že nakupuje z druhé ruky, nemusí nikomu přiznávat," radí paní Zeiglerová.

Další výhodou je to, že do značkových sekáčů většinou putuje zboží ze zahraničí, zejména z Velké Británie a Francie. Značky, které zakoupíte, mnohdy patří k těm dražším. „Míváme tu často značkové věci od Adidas, Nike nebo třeba Pepe Jeans či Zara," říká Věra Zeiglerová.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ceny vás příjemně překvapíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Sekáč není jen pro chudé

O tom, že byste se za svoji návštěvu sekáče nemusela stydět, svědčí i to, kolik lidí tyto obchody navštěvuje. A že se nejedná zrovna o chudší vrstvu obyvatel! Sedmadvacetiletá inženýrka ekonomie Jarka navštěvuje tento druh obchodů často a ráda. „Potěší mě, když najdu něco hezkého a za málo peněz. Nedávno jsem si koupila sukni za padesát korun. Navíc vypadala jako nová a perfektně mi sedla," chlubí se Jarka.

Pochopitelně že je také mnoho těch, kteří mají k těmto obchodům odpor již z principu. „Jako malou holku mě vzala teta jednou do sekáče, kde to příšerně zapáchalo. Tak jsem si řekla, že do podobného obchodu už nikdy nevkročím," vypráví naopak dvaadvacetiletá studentka matematiky a fyziky Katka. Podobnou zkušenost jako ona má bohužel více z nás.

„Je nutné brát v úvahu také to, že značkové sekond handy ve velkých městech mohou nabídnout lepší a kvalitnější zboží. A pak je také pochopitelné, že před patnácti lety vypadaly sekáče jinak. Byly podstatně na horší úrovni," říká Věra Zeiglerová.

Jak nakupovat

Když se rozhodnete vyrazit na nákup do sekáče, můžete si být jista, že mnoho neutratíte. Ale je také velmi pravděpodobné, že nákup potrvá déle. Zboží je totiž velmi různé a vy musíte hledat. Mnohdy bývá vše také jen v jedné velikosti. Musíte mít zkrátka štěstí. O to je ale nákup větším dobrodružstvím.

Kde nakupujete vy? Máte nějakou zkušenost s nákupy v sekáči? Podělte se s námi na info@prozeny.cz

Reklama

Související témata:

Načítám