Hlavní obsah

Nápadité příkrmy v rytmu sezony: Vašim dětem zachutnají!

Foto: Profimedia

Jaké příkrmy vaříte svým dětem? Máme pro vás pár dobrých tipů!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte doma miminko staré 6 až 12 měsíců, a už jste začali s příkrmy? Možná jste ještě nevyzkoušeli následující recepty. My jsme k nim využili navíc ovoce a zeleninu, kterou nyní seženete v obchodech.

Článek

Dětské příkrmy se většinou zavádějí od ukončeného 6. měsíce u kojených dětí. Pokud mají miminka mléko umělé, můžete po poradě s pediatrem podávat příkrmy už od 4. ukončeného měsíce. Většinou vyzkoušíte nejdříve jeden druh zeleniny, následně ovoce, a poté lze vymýšlet různé varianty. Určitě však začněte od pyré, kdy se vše mixuje, a pak přejděte na kaše, které vzniknou pouze rozmačkáním uvařených potravin. Pozor na sůl, ta by se neměla používat takřka vůbec. Možná vám tak naše dnešní tipy přijdou nyní vhod.

Pastinákové pyré

Potřebujete: 2 kusy pastináku, 1 střední brambora, lžička másla

Foto: Profimedia

Pastinák je velice podobný petrželi, jen má sladší chuťFoto: Profimedia

Postup: Pastinák i bramboru oloupejte a uvařte ve vroucí vodě do měkka. Pokud máte parní hrnec, určitě jej využijte. Zeleninu pak rozmixujte s trochou vody a máslem, které pyré zjemní. Nejlépe chutná s kuřecím či králičím masem.

Dýňová polévka

Potřebujete: 1x dýně hokkaidó, 1 menší cibule, 1 velká brambora (nebo 2 malé), 2 mrkve, olivový olej

Postup: Na másle nebo lžičce oleje zpěňte cibulku a přidejte oloupanou a pokrájenou dýni na kostičky. Osmahňete ji a po pěti až deseti minutách zalejte 1 litrem horké vody. Pak vmíchejte pokrájenou mrkev a brambory a vše povařte zhruba 15 minut, aby byla zelenina měkká. Pokud použijete papiňák, doba varu je maximálně 10 minut. Na závěr vše rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte lžičku olivového oleje, a polévka pro děti je hotová. Pokud už se jedná o děti, které mají v příkrmech zavedené mléčné výrobky (zhruba od 9. měsíce), můžete přidat na dochucení či zahuštění bílý jogurt či zakysanou smetanu. Solte dle vlastního uvážení, dětem však pochopitelně maličko.

Hrušková svačinka

Potřebujete: 2 hrušky, další druh ovoce dle libosti

Foto: Profimedia

Hrušky jsou sladké, a proto bude pyré z nich u dětí určitě oblíbenéFoto: Profimedia

Postup: Ovocné příkrmy jsou velice jednoduché, neboť se často skládají z jednoho či dvou druhů ovoce, které se trochu podusí v malém množství vody a následně rozmixují na pyré či rozmačkají vidličkou na kaši. Proto můžete hruškovou přesnídávku obměňovat a přidávat do ní dle chuti banán či jablko.

Kaše ze sladkých brambor

Potřebujete: 1 až 2 batáty, olivový olej, lžička másla

Postup: Kvůli zachování chuti batáty nevařte, ale upečte v troubě předehřáté na 200 °C. Před tím, než je naskládáte na pečicí papír, je potřete lehce olejem, aby se následně lépe oloupaly. Pečte do měkka, trvá to zhruba 30-45 minut. Zchladlé batáty oloupejte, nakrájejte a rozmačkejte s vodou a máslem. Můžete servírovat s kousky dušeného vepřového či hovězího masa.

Foto: Profimedia

Batáty jsou sladké brambory, které obsahují hodně vlákniny, betakarotenu i vitaminu CFoto: Profimedia

Banánovo-jablečná přesnídávka se skořicí a ořechy

Potřebujete: 3 jablka, 1 banán, špetka mleté skořice, lžíce ořechů (jakékoli – kešu, mandle a pod.)

Postup: Jablka omyjte, oloupejte, pokrájejte na kostky a trochu povařte. Banány pouze oloupejte a přepulte. Poté jablka s banány vložte do mixéru, přisypte skořici a mixujte. V průběhu přidávejte ořechy a zvyšte výkon na nejvyšší otáčky. Následně hladkou směs nalejte do skleniček a nechte případně vychladit. Na závěr je ještě možné přidat přírodní sladidlo v podobě sirupu či medu, a uvidíte, že si pochutná celá rodina! :-)

Tihle pomocníci do kuchyně se vám budou hodit

Foto: archiv firem

Skvělou vychytávkou je parní hrnec s mixérem v jednom či super výkonný mixér vhodný také na přípravu smoothie, takže jej využijete doma všichni. Na foto (zleva): Philips Avent 2999 Kč, G21 5999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na přípravu kaší a pyré se ve vaší kuchyni uplatní šťouchadlo na brambory i tyčový mixér. Na foto (zleva): Ikea 99 Kč, Sencor 499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na uchování a zamrazování dětských příkrmů jsou skvělé kelímky s víčkem o objemu 240 ml. Na cesty zase uplatníte dózu s integrovanou lžičkou a termoobalem. Na foto (zleva): Philips Avent 199 Kč (5 ks), Tescoma 299 KčFoto: archiv firem

A jaké příkrmy chystáte svým dětem vy?

Reklama

Související témata:

Načítám