Hlavní obsah

Našel si milenku! V čem je lepší?

Foto: Thinkstock

Muž hledá u milenky to, co u manželky nemáFoto: Thinkstock

Reklama

V čem jsou „bokovky“ lepší než životní partnerky? Vážně u nich muži najdou něco, co jim u manželek chybí? V čem tkví to kouzlo milenek, do jejichž náruče se vrhne více než polovina zadaných mužů? Pojďme zjistit, kdo mívá nakonec navrch... milenky či manželky?

Článek

Jestli si myslíte, že za vše může sex, jste na omylu! Například v knize Proč jsou muži nevěrní a jak jim v tom můžeme zabránit autor píše, že jen osm procent nevěrných manželů hledalo u milenek lepší sex nebo byly jejich „bokovky" atraktivnější než jejich životní partnerky. Tady je skóre manželky versus milenky překvapivě 1:1.

„Milenky mívají navrch především v podpoře muže, v pochopení, v citových projevech a ohodnocení,“ vyjmenovává psycholožka Lenka Čadová. Jednoduše řečeno, po deseti letech manželství už žena svému muži denně nevyznává lásku, neplácá ho obdivně po ramenou za každou prkotinu a rozhodně nepředstírá, že chápe všechny jeho problémy a starosti, protože ona má přece sama svých dost. Jenže právě milenky mají na tyto projevy bohužel dostatek času i sil… a připisují si bod k dobru!

Milenky nabízejí intenzitu, manželky přátelství

Milenky se chovají jako většina manželek na začátku vztahu. „Ty bývají vždy velmi intenzivní, partnerům je spolu dobře a plánují trvalý vztah. A jak ho budují a vztah bohatne, intenzitu pomalu nahrazuje hlubší přátelství,“ popisuje kouč v oblasti partnerských vztahů Aleš Kalina. Tak to sice má být, protože na pouhé intenzitě trvalý domov nevybudujete, ale trocha té vášně a vzruchů je prostě potřeba stále. Jenže i tady manželky zavalené bežnými povinnostmi a starostmi trochu ztrácí...

„Pokud impulsy chybí, mužům mozek hlásí, že se nudí, že mají pocity zmaru, že je všechno špatně,“ vysvětluje Aleš Kalina. A od těchto pocitů pak naše polovičky utíkají rovnou za milenkami. A absurdní je, že většinou je do jejich náruče vrhne hromada drobností, prkotin a malicherností. Manželka neskáče deset metrů vysoko, když jejich oblíbený fotbalový tým dá gól, už radostně nevýská, že v televizi běží dokument o cestách na Měsíc, už se každý večer nezajímá o to, jak prožil den v práci. „V tu chvíli si chlap prostě řekne: Hele, s touhle sekretářkou by to mohlo být lepší," dodává Aleš Kalina. A milenky mají zase o bod víc...

Foto: Thinkstock

Většina mužů nakonec volí návrat k manželceFoto: Thinkstock

Většina záletníků si nepolepší

Jedinou útěchou pro podváděné manželky může být to, že všechny body, které milenky doposud posbíraly, jsou jen dočasné. „Většinou totiž ten mozek mužům lže, protože i s tou sekretářkou to bude po dvou letech stejné,“ dodává Aleš Kalina. Zhruba ze 70 procent platí, že po určité době začne muž i u milenky cítit podobné zklamání jako předtím u manželky.

Otázkou je, jak brzy si uvědomí, že i životní partnerky mají v záloze trumfy. Nejsou sice tak „nažhavené" a neprojevují tolik obdivu nad jeho mužností a schopnostmi, ovšem za léta společného života si mohou připsat body za důvěru, za zhmotnění jistoty a k velkému bohatství patří i nasbírané společné zážitky, které představují „kus života" a především „hlubokou lásku". Většina mužů nakonec nechce o tohle všechno přijít a konečné vítězství si připisují manželky. Problém je ale v tom, že na to muži často přijdou až ve chvíli, kdy jejich ženám došla trpělivost...

Pozor na krizová období

A kdy jsou vaši manželé nejvíc „v ohrožení"? Obdobím, kdy muži často podléhají svodům nevěry, je doba, kdy přijdou děti. Je to tak velká životní změna, že ne každý ji ustojí. Některé průzkumy totiž dokazují, že muži mnohem častěji než ženy vyhledávají romantické vztahy. A co si budeme povídat, s příchodem dětí je romantiky čím dál méně. Musíš ho jít nakrmit a přebalit, zkontroluj mu žákovskou, procvič s ním násobilku, proč ještě nespí, panebože já jsem unavená. Tak to v rodinách s dětmi vypadá dnes a denně. A žena v tu chvíli musí být nejen dobrou mámou, ale také dobrou manželkou. Musí dokázat poskytnout potřebný servis nejen dítěti, ale uspokojit i potřeby muže. Podobně nebezpečná může být i doba, kdy děti dospějí a opouštějí domov. „Je to takzvaný syndrom prázdného hnízda. Děti odešly a pár zjišťuje, že nemá pro co žít, že je spojovaly jen ty děti. Že žili pro děti, ne pro sebe,“ vysvětluje Lenka Čadová.

Co s tím? Jak nedovolit milenkám, aby nám „ukradly“ muže? Seberte všechny síly a dokažte partnerům, že nejste „jen“ manželky, ale umíte být i super milenky – návod najdete níže! Chlapi toho vlastně zas tak moc nepotřebují a milenky toho nenabízejí o moc víc než životní partnerky. Muži potřebují lásku, zájem, sem tam nějakou pochvalu, společné sdílení zájmů a jako bonus dobrý sex. A věřte, že naopak oželí lesknoucí se podlahu a umytá okna. Vztah je prostě třeba budovat a rozvíjet stále, nejen první rok či dva…

A jak je to s milenkami u vás? Řešila jste problémy s partnerovou bokovkou? Dokázala jste mu ji vymést z hlavy, nebo za ní utekl? Anebo není ani jedna možnost správná a vy tak bez problémů žijete už několik let? Zapojte se do diskuse pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám