Hlavní obsah

Nástrahy bytu: Kdy vám ničí zdraví a vy o tom nevíte?

Foto: BIONAIRE

Když je zdravý váš byt, cítíte se dobře i vy. Optimální podmínky vám pomůže zajistit například čistička vzduchu BAP1700, která stojí 5170 KčFoto: BIONAIRE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pálí vás doma často oči, máte celoroční rýmu nebo jiné zdravotní problémy, ale alergie to není? Možná za to může váš byt. Prověřte ho.

Článek

Často jste v prostředí, kde běží klimatizace a málo se větrá? Právě umělé a uzavřené prostory jsou jednou z příčin častých bolestí hlavy, pálení očí nebo astmatu.

„Stále se zhoršující znečištěný vzduch nás nutí, abychom si alespoň v prostředí našeho bytu vytvořili zdravé mikroklima se správnou teplotou a vlhkostí,“ říká Stanislava Šmejcová, obchodní ředitelka společnosti Řídící systémy – prodejce tradiční značky Bionaire.

Ano ionizátoru a čističce vzduchu

Hlavním problémem je vzduch chudý na lehké vzdušné ionty – anionty. Říká se tomu Syndrom nezdravých budov. Ionty působí na organismus pozitivně, ale vzhledem k tomu, že je máte často k dispozici jen v přírodě, má jich tělo nedostatek. Pořízením ionizátoru se vám zlepší dýchání, zničíte viry a bakterie, odstraníte alergeny a prach… Čistý a ionizovaný vzduch pak zkvalitní váš spánek, celkovou koncentraci i paměť, zlepší pracovní výkonnost, zmírní depresivní stavy, pomůže snížit krevní tlak, ale také například podpoří lepší růst pokojových rostlin.

Foto: IONIC-CARE

Vytvořte si doma svěží vzduch jako v přírodě a zároveň odstraňte prach a alergeny. Čistička vzduchu s ionizátorem Ionic-Care Triton X6 má 96% účinnost při zachytávání polétavých nečistot a stojí 3333 KčFoto: IONIC-CARE

Je známo, že chronické dýchací potíže způsobují alergeny v ovzduší, tedy prach, pyl, spory plísní, roztoči nebo cigaretový kouř. Běžné čističky vzduchu dokážou tyto mikročástice odstranit tím, že je odfiltrují. Čističky nejsou ale jen pro osoby trpící alergií, čistý vzduch potřebuje každý, obzvlášť v domácnostech kuřáků nebo majitelů chlupatých zvířat by neměly chybět. Ideální jsou modely kombinované se zvlhčovačem vzduchu.

Foto: COWAY

Čističky vzduchu Coway vynikají netradičním zpracováním a špičkovým designem oceněným RedDot Design Award. Jejich úzký profil umožňuje úsporu místa i vysokou efektivitu práce, světelný indikátor se zabarvuje podle aktuálního znečištění vzduchu, cena 13 000 KčFoto: COWAY

Foto: CONCEPT

Vhodným pomocníkem do všech prostor je ultrazvukový zvlhčovač vzduchu ZV 4910 Conclima. Je vybaven jednoduchým elektronickým ovládáním a časovačem, který zaručí přesné nastavení chodu. Součástí zvlhčovače je i ionizátor, cena 2302 KčFoto: CONCEPT

Pozor na závadné barvy a laky

Nepříjemné pálení očí i respirační potíže mohou mít příčinu i jinde než v nezdravém ovzduší. Obvykle jsou to místa, kde byste to nejméně čekali, jako třeba staré nátěry stěn či lepidla na tapety. Pokud se vaše zdravotní obtíže například objeví vždy během pobytu v určitém prostoru, bude to chtít oškrábat stěny a vymalovat.

Foto: PRIMALEX

Výběr malířských barev do interiéru je více než pestrý. Výrobci kladou důraz na jejich zdravotní nezávadnost a kvalitní barvy nesou známku příslušných atestů a certifikátů o bezpečném složení. A i zdraví neohrožující barvy mohou být omyvatelné a nabízet zářivé odstíny jako řada Fortissimo, cena k doptání u prodejceFoto: PRIMALEX

Lepidla na koberce

Doba celoplošných a zátěžových koberců je už za námi. Nejčastější způsob pokládky spočíval v podlepení krytiny syntetickým lepidlem. A právě ta dělala a na mnoha místech stále způsobují lidem zdravotní problémy. Těkavé látky se i po letech z lepidel uvolňují do ovzduší a způsobují přinejmenším pálení očí.

Foto: HENKEL, DEN BRAVEN

Zleva: bezrozpouštědlové, vysoce kvalitní, velmi pevně lepicí disperzní lepidlo pro lepení všech krytin z PVC, polyolefinových a kaučukových krytin, cena za 5 kg od 1090 Kč, nehořlavé, netoxické a zdravotně nezávadné lepidlo na koberce a PVC, cena za 5 kg 336 KčFoto: HENKEL, DEN BRAVEN

S podlepenými koberci se můžete setkat ještě v kancelářích a jiných veřejných budovách. Pokud se vyskytují na vašem pracovišti a pociťujete jakékoli obtíže, zkuste kus koberce poodhrnout a přičichnout si k podkladu. Cítíte-li silný chemický zápach, je lepidlo stále aktivní, a tudíž zdraví nebezpečné.

Foto: STOKLASA, DEN BRAVEN

Zleva: místo lepidla můžete k upevnění koberce použít univerzální textilní samolepicí pásku Valiro, cena 68 Kč, speciální disperzní lepidlo na koberce a jiné krytiny neobsahuje rozpouštědla a jeho předností je vysoká pevnost v odlupu, cena za 5 kg 305 KčFoto: STOKLASA, DEN BRAVEN

Nebezpečné plísně

Častým problémem mnoha domácností jsou plísně ve spárách. Proti nim se ale dá účinně bojovat s pomocí speciálních spárovacích hmot. „Na spory plísní čeká první ze tří použitých účinných biocidních látek, které aktivně brání jejich uchycení na povrchu spárovací hmoty, další dvě pak blokují růst těch plísňových kultur, které pronikly přes první obrannou hráz,“ říká David Krčka, senior brand manager značky Ceresit.

Foto: DETOXY COLOR, BOCHEMIE

Zleva: Detoxy Color je unikátní barva se schopností odstraňovat v interiéru bakterie, plísně, škodlivé látky, zplodiny, výpary a pachy, cena za 4,5 kg od 540 Kč, Savo Proti plísním jednoduše, velmi účinně a s okamžitým viditelným efektem odstraňuje veškeré plísně v domácnosti, navíc má bělicí a dezinfekční účinek, cena za 0,5 l přibližně 80 KčFoto: DETOXY COLOR, BOCHEMIE

Máte-li doma plíseň na zdi, zahráváte si se svým zdravím. Spory plísní mohou způsobit vážné dýchací problémy, včetně alergií a astmatu. Obvyklým postupem při laickém řešení tohoto problému je pouhá aplikace prostředku proti plísním.

To ale problém neřeší, jen oddálí. Prioritou by pro vás mělo být zjištění příčiny vlhkosti (například podmáčená stěna), odstranění problému a vysušení prostoru. Poté lze stěny natřít speciálním nátěrem, který zabrání jejich dalšímu šíření a opětovnému vzniku.

Tip redakce: Máte již dost slov o nebezpečí ve vašem bytě? Pak se přelaďte na jinou vlnu a koukněte se do článků Návštěva: Jak vypadá dokonale harmonické bydlení? a Kam doma s kabelkou? Vyřešeno!.

Není tedy nutné se teď bát doma dýchat a používat roušky. Stačí jen domácí ovzduší lehce pročistit a eliminovat skryté chemikálie. Jaký způsob zvolíte?

Související témata:

Načítám