Hlavní obsah

Nástrahy sexu: Vyhněte se jim! 1

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Všechno obnáší určitou dávku rizikaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

1. díl - Metody ochrany, bědování nad protrženým kondomem, pohlavní choroby... Tohle všechno řešíme během našeho sexuálního života. To, že se s některými problémy setkáme, z nás nedělá znalce. Pojďte se dozvědět víc o nástrahách sexuálního života!

Článek

Bez antikoncepce a ochrany nás mohou po sexuálním dobrodružství potkat dvě věci: dítě a pohlavní choroby. O nebezpečí nákazy se sice mluví, ale většinou pouze ve spojitosti s nemocí AIDS, a když už narazíme na nějaký ten článek, který se ochrany týče, tak je pojat tak, aby nás totálně vyděsil a v životě jsme už nechtěli s nikým spát. Že by účel světil prostředky?

Chránit se znamená vědět

My se pokusíme lidským způsobem vysvětlit, co by se mohlo stát, kdyby... Přiblížíme jisté metody ochrany před početím a pohlavními chorobami, které nám partner může nadělit (včetně oparu). ... Jak správně zacházet s prezervativem, co ho spolehlivě rozleptá, a jestli není lepší používat nový kondom pro ženy. Takže jdeme na to!

Pesar, injekce, tabletky, nitroděložní tělísko, cervikální klobouček, prezervativ, antikoncepční implantát.. To všechno jsou metody, ze kterých se dá vybírat, pokud máme zájem svůj sexuální život kontrolovat. Schválně píšeme „máme zájem" v množném čísle. Převzít odpovědnost za kontrolu početí by totiž měli oba z páru! Zasvěcený muž je i příslibem toho, že mu na jeho partnerce záleží, jelikož se stará nejen o sexuální akt samotný.

Poznámka pod čarou: Vytáhnutí pyje z pochvy a vystříknutí spermatu kamsi do prostoru, se nedá považovat za žádnou ochranu, jelikož k výronu ejakulátu dochází ještě před orgasmem. Proto se kondom na penis zásadně nasazuje ve chvíli, kdy pyj ztvrdne, aby ani zbloudilá kapka neunikla.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Je lepší být připravenáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Než probereme jisté antikoncepční metody, podíváme se na nákazu a přenos pohlavních chorob.

Syfilis

Nejhorším venerickým onemocněním je syfilis neboli příjice (AIDS se drží na příčce druhé). Syfilida pozvolna likviduje vybraný orgán - nejčastěji srdce a mozek, což může trvat několik let. Dlouho tato „nemoc papežů" byla nevyléčitelná, avšak počátkem 40. let minulého století se objevila antibiotika, která v raných fázích vývoje chorobu zničila. Nikdo ale syfilidě neodpáře, že až do poloviny 16. století likvidovala celé oblasti, a Španělé ji za války s Itálií dokonce používali jako zbraň - posílali nakažené prostitutky za nepřátelskými vojáky. Příjice je typická sexuálně přenosná choroba, čím se odlišuje od AIDS.

AIDS

AIDS je nemocí, jež vede k selhání imunitního systému. Přenáší se transfuzí, injekčními jehlami a určitými sexuálními praktikami (i při orálním sexu a francouzském líbání se riziko vyskytuje). Způsobuje ji nákaza virem HIV. Stále vědci bádají nad tak silným soupeřem a hledají lék. Omezit riziko znamená používat kondom a vědět o partnerovi více informací než jen jeho křestní jméno, což platí obecně pro všechny pohlavní choroby od kapavky po vřídky na genitáliích až k oparu.

Opar

Herpesem trpí asi 20 milionů lidí, ovšem tento nepříjemný puchýřek v ústech notně neznamená, že se jeho hostitel neuváženě dopustil nějakého sexuálního dobrodružství. Tuto nemoc způsobuje odolný virus, který rozseje malé puchýřky na kůži a sliznicích, nejpravděpodobněji okolo úst a pohlavních orgánů. Někdy se vyskytne i ve spojitosti se stresem nebo horkostí organismu. Včasná léčba snižuje závažnost projevů další opakované nákazy. Takže ho řešte hned!

Jak se zachovat, když se kondom protrhne? Máme považovat opar za sexuální problém? Dozvíte se ve druhé části článku, který si můžete na našich stránkách přečíst již zítra!

Reklama

Související témata:

Načítám