Hlavní obsah

Nastydla jsem se zespoda!

Foto: shutterstock.com

Neseďte na studené zemiFoto: shutterstock.com

Reklama

Infekce močových cest je jednou z častých nemocí a nejvíce hrozí právě na podzim. Tehdy totiž snadno podceníte riziko studených mezí. Prostě si, ještě opojená létem, sednete na studený schod či vlhkou trávu. Nebojte, řešení není až tak složité!

Článek

„Infekce močových cest není vůbec ojedinělou záležitostí,“ ubezpečila gynekoložka MUDr. Lenka Škálová. „Nejvíce případů tohoto onemocnění se týká žen mezi 40 a 55 roky, ale běžně se vyskytuje u pětiny ženské populace vůbec.“ U žen je toto onemocnění častější než u mužů, protože ty mají podstatně kratší močovou trubici – bakterie rychleji cestují – a navíc muži pociťují častěji žízeň čili více své ústrojí proplachují, dávají bakteriím menší čas na jejich rozmnožení.

Co se to vlastně stalo?

V genitální oblasti se běžně vyskytuje množství bakterií, které se ale většinou nedostanou tělem dále. Při nachlazení je organismus zaměstnán bojem s nastydnutím a „nepohlídá si“ vznik zánětu v močovém měchýři. „Jde o různé streptokoky nebo Escherichiu coli… Jednoduše o bakterie, které přetrvávají po prodělaném zánětu dýchacích cest, a střevní bakterie – dostanou příležitost,“ vysvětluje doktorka Škálová. „Pokud jde o dolní močové cesty, neprojevuje se infekce nijak dramaticky, ale je potřeba ji léčit. Jinak se může rozšířit k ledvinám a způsobit i jejich závažné poruchy,“ varuje lékařka.

Foto: shutterstock.com

I na dovolené pod stanem dodržujte hygienuFoto: shutterstock.com

Jak to poznáte?

Zánět se projevuje častým nucením na malou s malým efektem (pár kapek), pálením, až řezáním při močení. Potřebujete každých pět minut na toaletu, ale nepocítíte úlevu. Podivný stav neúlevy pokračuje únavou a studeným potem. Při neléčení může nastat inkontinence – v podstatě nemožnost zabránit náhlému močení, později hnisavý výtok, popř. i s krví, bolesti v podbřišku. „Tento stav vás vede k tomu, že se vlastně bojíte napít, aby tyhle pocity a nucení na záchod nepřišly znova. To je ale to nejhorší, co můžete udělat, protože právě pitný režim je nejdůležitější pomocí,“ říká MUDr. Škálová.

Proč se mi to stalo?

Příčin vzniku infekce močových cest může být celá řada:

  • Podchlazení zespodu. Maminky mají pravdu, když varují holčičky, aby neseděly na holé zemi!
  • Nedostatek hygieny. Třeba jste zrovna v zahraničí nebo pod stanem, tuhle stránku ale musíte vždy zabezpečit!
  • Těhotenství otevírá brány nejen příjemným věcem
  • Ostrý pohlavní styk může způsobit poranění – vchod bakteriím
  • Příčinou může být i kapavka
  • Stačí i nošení příliš těsných (případně kožených) kalhot
  • Dokonce i stres, hormonální herpes nebo cukrovka usnadní průnik infekce
  • Přebytečná kosmetika na intimních místech, dokonce i ostře parfémované mýdlo napomáhají problémům
  • Potlačování čurání je také rizikové

Dá se tomu předcházet?

  • Samozřejmé je dodržování hygieny
  • Dávejte si pozor, kam si sedáte – ne na studené
  • Musíte si hlídat pitný režim (bakterie se průběžně vyplavují a nemají čas se rozmnožit)
Foto: shutterstock.com

Je nezbytné dodržovat pitný režimFoto: shutterstock.com

Co s tím?

  • Když už infekce zaútočí, nedělejte hrdinku, která všechno přechodí! Dejte si pauzu a zabalte se na pár dnů do opravdu teplé přikrývky.
  • Pijte jako velbloud, velké množství urologického čaje. Třeba čtyři litry denně. Není příliš chutný, ale stačí i voda nebo obyčejný čaj, prostě proplachovat.
  • Nepodceňujte zdánlivě přechodný problém a navštivte lékaře. Domácí klid se musí doplnit antibiotiky či chemoterapeutiky. „Odborník navíc vyloučí další patálie, které mohou mít stejné příznaky. Od zánětu vaječníků nebo děložního čípku přes počínající těhotenství, močové kameny nebo dokonce diabetes,“ potvrzuje MUDr. Škálová.
  • Pokud jste z nějakého důvodu mimo dosah lékaře, sdělte své problémy v lékárně. I tam vám v první fázi pomohou.

Domácí léčba

Léčení můžete ještě podpořit vitaminem C, tinkturou nebo čajem z bezinkového květu, přesličky či echinacey (rudbekie, terčovky). Vyhlášeným lékem na dolní nachlazení jsou brusinky alias klikev v jakékoli podobě – zavařené jako kompot, marmeláda… Doporučuje se také po dobu stonání odložit erotické úborky a dopřát si pohodu v bavlněném prádle. To, že se při nemoci nebudete koupat, je jasné.

Pokud nad svým problémem nemávnete rukou, jste za pár dní jako rybička a příště si už prostě dáte větší pozor.

Reklama

Načítám