Hlavní obsah

Naučte dítě číst a milovat knihy

Foto: Thinkstock

Schopnost a zálibu ve čtení ovlivňují především rodičeFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Ještě jsem nedočetl ani jednu knihu!", „Už v polovině knihy mě čtení přestane bavit!“, to jsou nejčastější odpovědi současných školáků na otázku, jak je baví čtení. Tyhle děti nezajímají příběhy, ale proč? Kdy začít dítě učit číst a lze vůbec naučit potomka milovat knížky? My říkáme ano! Všechno je to o přístupu. Ukážeme vám, jak na to a které knihy jsou vhodné v určitém věku.

Článek

Kdy se může dítě naučit číst

Každé dítě je jiné. Kdy je připravené na čtení, ovlivňuje samozřejmě mnoho faktorů. „Každé dítě je individuum a je různě psychicky i intelektuálně zralé na to, aby se naučilo číst. Dle statistik se některé děti naučí číst již před čtvrtým rokem, uvádí se asi dvě až čtyři procenta,“ říká psycholožka Lenka Černá. Tvrdí také, že nejvíce záleží na samotném rodiči, do jaké míry s dítětem tráví čas a dává mu možnost se rozvíjet. „Vyspělé je tedy dítě určitě v momentě, kdy má samo zájem číst a rodič mu k tomu dá možnost."

Nejkrásnější knížky pro děti, které získaly ocenění – Zlatá stuha za rok 2009

Knihy pro začínající čtenáře:

  • O červené karkulce – Chalánková Vendula, B4U Publishing
  • Řecké báje – Ježková Alena, Albatros
  • Písně mravenčí chůvy – Daisy Mrázková, Baobab

Beletrie pro děti a mládež:

  • Josef – Marka Míková, Baobab
  • Letopisy z hlubin věků 5: Zrádce přísahy – Paver Michelle, Knižní klub

Zvláštní cena za nakladatelský počin:

  • Strom pohádek z celého světa – Stanovský Vladislav, Vladislav Jan, Knižní klub
  • Nebe, peklo, ráj – Šrámek Petr, Albatros
  • Okno do komína – Březinová Ivona, Ústav pro informace ve vzdělávání

Foto: ThinkstockPři učení musíte mít trpělivostNejčastější chyby při učení

„Rodiče bohužel často nemají tak vysokou vztahovou inteligenci, aby jejich dítě učili cokoli bez psychické újmy,“ říká Lenka Černá. Mezi nejčastější chyby podle ní patří nedostatečná trpělivost a gradující nátlak na dítě („Ježíši, pochop to už!“), Srovnávání s ostatními („Podívej se na Marušku, jak se to rychle naučila!“) nebo přílišné kritizování dítěte, pokud nezvládá. Další časté chyby rodičů jsou:

  • fyzické násilí spojené s chybováním
  • snaha naučit dítě něco, na co není intelektuálně zralé
  • používání slov „musíš“ a „měl bys“
  • vytváření nepříjemného klimatu při samotném čtení (učení)
  • používání manipulace a vzbuzování strachu („Když tohle neuděláme dneska, maminka tě nebude mít ráda!“) nebo škatulkování dítěte a z toho pramenící automatické programování jeho sebevědomí („Jsi stejná jako tvoje máma, je taky hloupá na matiku!“)

Které knihy pro který věk

Lámete si hlavu nad tím, které knihy koupit dítěti v určitém věku? Zeptali jsme se odborníka, se kterými tituly neuděláte chybu. „V současné době vedou tituly, které jsme znali už my coby malé děti (a mnohdy i naši rodiče). A není divu, módní výstřelky jsou sice fajn, ale osvědčená kvalita je při výběru čtení pro děti asi nejspolehlivějším vodítkem," říká Zdeněk Fekar z oddělení marketingu knihkupectví Kanzelsberger. „Je také těžké určit věkové kategorie. Někteří nakladatelé sice tento údaj uvádějí, ale ten má spíše doporučující charakter. Některé dítě má ve dvanácti problémy se čtením, v jiném případě prvňák už plynně čte a také má kdeco přečtené," upřesňuje Zdeněk Fekar.

Novinka – Knihy on-line

Pro všechny ty, co postrádají dostatek času k osobní návštěvě knihovny je tu další možnost, kterou tyto ústavy nabízí. Jsou to on-line knížky. Ještě jich sice není mnoho, ale jejich seznam se rychle rozrůstá.

Čtení knížek je zdrojem emocí, vyvolává v dítěti představy a vzpomínky, nabízí krajiny a světy, které nezná, pomáhá mu ztotožnit se s hrdinou, prostředím či dobou... přece byste své děti nechtěly o tyhle úžasné věci připravit.

Reklama

Související témata:

Načítám