Hlavní obsah

Návod, jak správně pochválit muže

Foto: thinkstock

Muži milují, když se dočkají pochvaly, tak proč jim to nedopřát?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chválit, chválit, chválit! To je podle mnohých návod na to, jak si udržet partnera. Ale pozor, tak jednoduché to není. Čas od času je jistě dobré dát druhému najevo obdiv, ukázat mu, že jste rádi, že ho máte. Chce to ale určitá pravidla, správné dávkování, a především upřímnost. Tohle je správná cesta, jak muže pochválit, aby se cítil příjemně!

Článek

Proč je to tak důležité? Proč ve vás (a v tomto případě bez rozdílu pohlaví) chvála vyvolává tak příjemné pocity? Vždyť přece sami moc dobře poznáte, zda se vám večeře povedla, či ne. „Chvála dává najevo přízeň. Oceňujete tak toho druhého, jeho život a přítomnost ve vaší blízkosti. Chvála má v sobě nejen slovní, ale hlavně emoční náboj. Ten, kdo chválí, dává do svého projevu určitou energii, kterou si druhá strana přečte,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Podle něj potřebují občasnou chválu všichni, muži i ženy. Jenže, co si budeme nalhávat, řada mužů po ní touží urputněji a výrazněji než ženy. „Muži jsou od dětství vedeni k tomu, aby byli úspěšní, aby zaopatřili rodinu a podobně. Když tedy úspěch necítí, hledají si pocit uspokojení formou chvály,“ upřesňuje Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Koneckonců ale proč partnerovi ten slastný pocit nedopřát? Milujete ho a i vás musí těšit, když mu uděláte radost. Ale zapomeňte na plané řeči, ledabylé projevy obdivu. Když už chcete chválit, chvalte dobře! Tohle je pět pravidel, kterých byste se měly držet.

Tip redakce:Nikdy nezapomeňte na to, jak veselý život po boku muže je. Nevěříte? Přesvědčí vás o tom Opravdu vtipný článek o mužích.

1. Nedělejte z něj dítě!

Tohle je naprosto smrtelná varianta. Věty typu „téda, ty jsi ale šikulka, jak si ten kohoutek krásně opravil“ v muži příliš dobrý pocit nevyvolají. Bude si připadat jako blbec, jako malý kluk, který poslechl maminku. A to rozhodně není sexy!

Když už ho takhle chcete chválit, tak jedině ve vtipu! „Jako legrace, jako součást partnerského škádlení to samozřejmě může být příjemné. Ale jinak tohle moc nefunguje,“ potvrzuje Lenka Černá.

Foto: thinkstock

Chvalte ho upřímně a také v pravý časFoto: thinkstock

2. Zvolte vhodnou dobu

Právě jste si uvědomily, že jste partnerovi dlouho nedaly najevo, že ho milujete? Vzpomněly jste si, že před týdnem uvařil výbornou večeři a teď ho za ni vehementně chválíte? Nesmysl! Buď jste to měly udělat ve chvíli, kdy jste ochutnaly první sousto, nebo si teď musíte počkat, až se mu zase něco povede.

Stejně tak nesmyslné je začít pět ódy na jeho schopnosti, když zrovna sleduje poslední minuty napínavého hokejového utkání. Stejně vás nejspíš nevnímá, případně ho jen rozladíte tím, že ho rušíte.

3. Buďte upřímné!

Pokud nemáte potřebu, nechce se vám, nemáte pocit, že by si pochvalu zasloužil, nenuťte se do toho. Není nic horšího než umělá vykonstruovaná chvála! Váš partner není pitomec, pozná to. „Je to v podstatě pravidlo všech pravidel. Chvalte, když to opravdu cítíte, ne jen proto, že se to má. Vložte do toho emoce, a když tam nejsou, zaměřte se raději na svůj vztah než na samotnou chválu,“ radí Aleš Kalina.

Protože pokud je váš vztah v pořádku, určitě přijdou chvíle, kdy nad svým partnerem zaplesáte, kdy udělá něco, co vás nadchne a za co ho s radostí a přirozeně pochválíte. Stačí otevřít oči a najít si ty správné důvody.

Foto: thinkstock

Na pochvale je nejdůležitější, aby šla ze srdceFoto: thinkstock

4. Nepřehánějte to!

Ocenění je příjemná věc, ale nedělejte z toho každodenní rutinu, nutnost či povinnost. Chvála není pilulka, kterou by váš muž musel jíst s vražednou přesností a pravidelností, protože jinak vaše láska umře. „S oblibou říkám, že každé zmrzliny se jednou přejíte. Chválou se nesmí plýtvat, jinak ztratí na svém významu,“ varuje Lenka Černá.

A hlavně, chválit neznamená dělat ze sebe vola. Zapomeňte na věty typu „Ty jsi tak krásně zaparkoval auto, to bych já určitě nezvládla“. Dát najevo obdiv neznamená snížit vlastní hodnotu!

5. Projevte zájem

Pochválily jste mu jídlo, které uvařil, a máte pocit, že tím je to skončené? Omyl! Pokud mu opravdu chcete udělat radost, projevte o jeho výtvor zájem. Zeptejte se, jaké ingredience použil, kde našel tak úžasný recept, jak ho to napadlo a podobně. „Každý z nás je rád, když se o něj druhý zajímá. Většina lidí se zabývá jen sebou, je tedy skvělé, když toho druhého také posloucháte, rozvíjíte jeho řeč a zajímáte se o jeho svět. U blízkých bych řekla, že je to nutnost, patří to k vysoké vztahové inteligenci,“ zakončuje Lenka Černá.

Tip redakce:S muži je to občas těžké, bez nich ale ještě horší. Vše se třeba zjednoduší, když si přečtete náš Návod na použití mužů.

Jak často a za co chválíte svého partnera?

Reklama

Související témata:

Načítám