Hlavní obsah

Návrat k expříteli? Nedělejte to!

Foto: Thinkstock

Návrat k bývalému si dobře promysleteFoto: Thinkstock

Reklama

Ještě nedávno to byl bídák. Ta úleva, když jste za nepovedeným vztahem zabouchly dveře! Ale... Sotva vám z předsíně zmizel poslední závan jeho vůně a nemáte na očích jeho upocené tričko, už byste ho chtěly zpátky? Tak to ne! Rozchod ho nenaučil uklízet si ponožky, ani ho nepřiměl být milejší. Nedělejte krok zpět, může vás to mrzet! Raději zkuste naši odvykací kúru!

Článek

„Byl to bordelář a ničema!“ objasňuje důvody rozchodu s Petrem osmadvacetiletá Markéta. „Maličkosti, které mi na začátku vztahu nevadily, začaly mít po letech příliš hořkou příchuť a byly zdrojem našich neustálých hádek. Nebavilo mě po něm neustále něco uklízet. Nikdy se nesnažil mi ani pomoct. Když opadla první zamilovanost, dopadla na mě realita. Vyčítala jsem mu, že když si neumí udělat pořádek ve svých věcech, jak by si ho mohl umět udělat v životě,“ vzpomíná Markéta.

Teď to vyjde!?

Petr byl podle ní bohém, který žil ze dne na den. Pak od něj dostala poslední ránu. Vyspal se se svou kamarádkou. Vysvětlení? Byl opilý! A prý to nic neznamenalo. „Nevěřila jsem tomu," přiznává Markéta. Po roce a půl od jejich rozchodu ovšem sama zase začíná vidět věci jinak: „Žádný muž si nedokáže užít život jako Petr. A ta milostná scéna? No každý může přece zakopnout. Kdo ví, jak to bylo, jestli ta mrcha po něm nevyjela!“ Když dávala Petrovi kopačky, věděla jistě, proč to dělá, ale dnes jeho chyby omlouvá, selektivně vybírá ty krásné zážitky a všechno špatné ustupuje do pozadí. „Chybí mi jeho praštěnost. S nikým jsem nezažila tak odvázaný sex.“ To jsou jen dva z mnoha důvodů, proč chce Markéta Petra zpátky. Co myslíte, vyjde to napodruhé?

Podobně je na tom i hrdina seriálu Přešlapy Adam. O svých problémech s partnerkou Radkou se svěřuje Kláře, bývalé přítelkyni. Ta si ale jeho důvěru po letech vysvětluje jinak a Adam přichází na to, že by chtěla být víc než kamarádka. Jak to dopadne, se můžete podívat dnes v osm hodin večer na Primě.

Foto: archiv TV Prima

I Adam v seriálu Přešlapy musí řešit vztahyFoto: archiv TV Prima

Odvykací kúra

Jestli jste se dostaly do podobné situace jako Markéta, zkuste naši odvykací kúru!

1. Dejte si oddychový čas

Přestaňte myslet na všechno to krásné, co jste s ex prožily, a selektivně vyřazovat všechno, co jste na něm nenáviděly. Stejně jako při každé odvykací kúře, se připravte na abstinenční příznaky. Ty ovšem nemají s láskou nic společného. Nebojte se samoty, která vás nutí dělat unáhlené kroky. Začněte si ji naopak užívat. Znovu se vraťte ke svým koníčkům a objevte samy sebe. Až časem můžete racionálně zvážit, jestli je vám opravdu bez expartnera lépe.

2. Zvyšte si sebevědomí

Jestliže se nějakou dobu nemůžete opět vrátit naplno do života a přepadají vás myšlenky typu: „Možná jsme měli na našem vztahu víc pracovat." nebo „Kdybych se víc snažila a neustále nevyhledávala konflikty, mohlo být vše v pohodě," zastavte. Je na čase si zvýšit sebevědomí. Začněte sportovat, bavit se, udělejte si kurz, který využijete při své práci – cokoli, co pomůže k tomu, abyste se cítily sebevědoměji a spokojeněji. I při těchto aktivitách můžete snadno narazit na muže svých snů a na bývalého si ani nevzpomenete!

3. Připomeňte si důvody rozchodu

Jestli vás to stále táhne zpátky, zkuste se představit všechny chyby, které vám na partnerovi vadily. Sepište si seznam a o každé přemýšlejte. Je možné ji změnit? Dokázala bych s tím žít? V případě, že připustíte, že ano, pokračujte. Zeptejte se samy sebe, proč se k němu chcete vrátit. Opět si tyto důvody sepište. Je vám ho líto? Bojíte se samoty? Chybí vám nespoutaný sex nebo naopak něha? Věřte ale, že všechno tohle můžete najít u jiného partnera!

4. Vymažte ho jednou provždy!

Jste zkrátka měkké. Pokaždé, když se přijde omluvit, vezmete ho na milost a nakonec to dopadne zase bouchnutím dveří. Partner, kterému dáváte najevo, že si s vámi může dělat, co se mu zlíbí, si vás nikdy nebude dostatečně vážit a takový vztah nikdy nebude klapat. V takovém případě pomůže pouze radikální řez. Vymažte ho ze života – telefonní číslo, e-maily, udělejte zkrátka zásadní a poslední tlustou čáru ve vašem vztahu.

5. Nebojte se, nezměnil se!

Má už novou partnerku a vy stále nic. Potkali jste se a vyměnili jste si milé pohledy. Ve vás se opět rozhořely představy o tom, že je najednou jiný, lepší. Omyl! Člověka žádný partner nezmění, pokud on sám se změnit nechce. Pořád to je ten samý bručoun, záletník, povaleč, násilník, kterého jste znala. Ruce od takového pryč!

Každý vztah je jedinečný. Pokud stále váháte o návratu, myslete na to, že základem úspěchu je také fakt, že to chtějí oba partneři. A hlavně nic neuspěchejte. Hodně štěstí!

Jaké máte zkušenosti s rozchody a návraty k expartnerům? Co byste poradily Markétě? Může znovuotevřený vztah fungovat a za jakých okolností? Pojďte s námi diskutovat pod článkem nebo na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám