Hlavní obsah

Návštěva: Obytný prostor řadovky z 80. let proměnili k nepoznání

Foto: Free Architects (11x)

Téměř celé přízemí rodinného domu je nyní krásně otevřené. Obývák navazuje na chodbu i kuchyň v pozadí bez zbytečných příček

Co nejotevřenější hlavní obytný prostor není jen trendem soudobé architektury, ale také snem mnoha lidí. Proměnit ho ve skutečnost se rozhodli i majitelé tohoto rodinného domu.

Článek

Manželé s jedním dítětem žijí v řadovém dvoupatrovém domě, který byl postaven v 80. letech minulého století. Není to sice až tak dávno, přesto jim stávající stav, zejména přízemí, nevyhovoval. Proto se obrátili na odborníky, aby jim navrhli proměnu tohoto prostoru. Výsledek nyní můžete posoudit i vy.

Méně příček, více vzduchu

„Přízemí, tedy obývací pokoj, kuchyně, jídelna a chodba včetně vstupu a toalety, je velké asi 50 m2. Bylo tu více příček, zejména v zádveří a chodbě, což vytvářelo mnoho oddělených, menších prostor. Ani obývací pokoj nebyl ideálně členěný, například kuchyňská linka nenavazovala na obytnou zónu,“ vysvětluje spoluautorka proměny, designérka Michaela Szilágyiová ze společnosti Free Architects.

Rodina chtěla přízemí co nejvíce prosvětlit a provzdušnit. Při navrhování interiéru ještě kladla důraz na jednoduché, čisté tvary a světlé barvy – zejména bílou a šedou.

Foto: archiv firmy

Část dubových parket v obýváku se podařilo zachovat a po renovaci slouží i dnes

Jak otevřít prostor

Díky nosnému systému bylo možné většinu příček v přízemí vybourat. Zůstala jen schodišťová stěna a obezděný komín (při rekonstrukci se měnila krbová vložka). Výsledek? Jeden velký vzdušný prostor, který je vizuálně propojený od vstupu do domu až po vchod na zahradu. Tomu nahrává i fakt, že mezi hlavním obytným prostorem a chodbou nenajdete dveře a že dveře oddělující zádveří do chodby se použily skleněné.

Foto: archiv firmy

Pohled od vstupu směrem k obýváku nic neruší. Bílé dveře vlevo, vedoucí na toaletu, a dveře s dekorem dřeva v pozadí, jimiž se jde do suterénu, jsou doplněny skrytými zárubněmi

Originální podlaha

Většinu podlahy v obýváku původně tvořily dubové parkety, které však byly ve špatném stavu. Část z nich šlo zachránit a po renovaci nyní zdobí okolí sedačky. Parkety originálně doplnila světle šedá podlahová stěrka. „Dřevěné parkety tak slouží jako protiklad k minimalistickému interiéru a zároveň vytváří střet něčeho starého s moderní dobou, což je vůbec typické pro celou proměnu,“ uvádí Michaela Szilágyiová.

Foto: archiv firmy

Podlaha v přízemí je ze dvou materiálů: část původních dubových parket se „vlévá“ do podlahové stěrky. Parkety nyní opticky i reálně oddělují sedačku od ostatního prostoru

Praktické solitéry

Mezi nepřehlédnutelné prvky obytného prostoru patří kromě krbu také schodiště. Na stejném místě bylo schodiště obložené dřevem a pod ním vedla chodba. Při rekonstrukci zde odstranili část příček a také dveře z chodby do obýváku. Na podschodišťovou stěnu byl zavěšen televizor a vedle něj se vytvořil výklenek rozdělený policemi (může posloužit i jako malá knihovna). Nové betonové schodiště místo zábradlí doplňuje skleněná příčka procházející přes podlaží.

Foto: archiv firmy

Schodiště do patra zůstalo na svém místě, jen změnilo design a materiál. Díky vybourání příčky navazující na schodišťovou stěnu se otevřel pohled do chodby

V jednoduchosti je síla

Přestože bylo při zařizování hlavního obytného prostoru použito více různých materiálů (dřevěný stůl, kožené židle, textilní sedačka, kuchyňská linka z lamina doplněná dřevem…), díky zvoleným tvarům spolu vzájemně krásně souzní. Jednoduché linie ještě decentně zdůrazňuje osvětlení. Většinou se řeší bodovkami, jen nad jídelním stolem vyniká designové svítidlo a u sedačky lampa. Výrazné dekorace tady nehledejte, manželé si na ně nepotrpí.

Foto: archiv firmy

Rovněž z kuchyně, provedené na přání paní domu v převažující bílé barvě, je přes jídelnu dobře vidět do zahrady

Další změny

Částečnou proměnou prošly také prostory v patře, kde se hlavně pořizovaly nové podlahy (nyní dubové) a realizovala se ložnice s vestavěnými skříněmi a koupelna. „Ačkoli koupelna není příliš velká, má 6,5 m2, vešla se sem volně stojící vana se stojánkovou baterií, prostorný sprchový kout oddělený skleněnou polopříčkou i dvě umyvadla,“ upřesňuje Michaela Szilágyiová.

Foto: archiv firmy

Jednoduchost a účelnost je patrná i při zařizování ložnice. Stěna v pozadí imituje cihly

A přestože byly v koupelně použity obklady v dekoru tmavšího dřeva a šedá barva na podlahu i stěnu sprchového koutu, na vzdušnosti jí to nijak neubírá. Ostatně více prosvětlit tento prostor pomáhá také okno.

Jak je vidět, i účelně zařízený domov může být nejen praktický, ale také působivý.

Foto: archiv firmy

V koupelně zaujme volně stojící vana, vlevo vidíte obklad stěny napodobující dřevo. Zajímavostí je rovněž subtilní závěsné černé svítidlo

Chystáte se i vy na rekonstrukci svého domova? A pustíte se do ní sami, nebo se raději obrátíte na odborníky?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama