Hlavní obsah

Návštěva v bytě, kde použili zvětšovací triky

Foto: Finep

Tmavá podlaha a bílé stěny prostor opticky zvětšujíFoto: Finep

Reklama

Krásný velký byt – to asi napadne každého, kdo se podívá do novostavby v nově vznikajícím pražském Západním Městě. Ale pohled na půdorys vás vyvede z omylu. Tři pokoje s kuchyní mají celkovou plochu jen sedmdesát metrů čtverečních. Architekt zde totiž využil kontrast světlých a tmavých barev, které interiér opticky zásadně zvětšily. Zkuste to i u vás doma!

Článek

Má váš byt o deset i patnáct metrů čtverečních více, omezili jste množství nábytku na minimum, uklidili všechny drobnosti, a přesto stále vypadá malý, přeplněný a tmavý? Zkuste kouzlit s kontrastními barvami jako v tomto bytě. A zázraky se začnou dít!

Recept na úspěch: tmavá podlaha a bílé stěny

Dvacet šest metrů čtverečních – tolik měří propojený obývací pokoj s jídelnou a kuchyní. Na pohled však vypadá mnohem větší. „Architektovi se podařilo vytvořit dojem velkého prostoru prostřednictvím kontrastních prvků a barev. V celém bytě se proto objevují tmavé podlahy a proti nim stojí světlé stěny, nábytek a kuchyň,“ popisuje trik, jak jednoduše vytvořit iluzi většího bytu, Petra Kopecká ze společnosti Finep, jež byt stavěla i zařizovala.

Foto: Finep

Skříňky v obývací části pocházejí ze stejné kolekce jako kuchyňský nábytekFoto: Finep

Přitom podlaha není ani ze dřeva, ani z laminátu. Ten bývá v novostavbách často používaný hlavně díky své přijatelné ceně, ale bez kvalitní zvukové izolace platí, že laminátová podlaha je jedině za trest! „Tady jde o vinyl, který je pro laiky nerozeznatelný od dřeva. Na druhé straně je mnohem teplejší na dotyk a nemusejí se u něj řešit problémy s hlukem,“ říká Petra Kopecká. Tmavé podlahy jsou v celém bytě, čímž ho opticky propojují a také zvětšují. Jen v ložnicích mají odstín více do hněda, aby zde ladily s nábytkem.

Barvy nejsou zakázané

Kuchyňská linka ve tvaru písmene L respektuje obvyklé uspořádání pro praváky, kdy zcela vlevo ve vysokých skříňkách ukrývá nad sebou umístěné mikrovlnnou a horkovzdušnou troubu a vedle nich kombinovanou chladničku s mrazničkou. Následuje mycí centrum a na dostatečně velkou pracovní plochu navazuje varná deska. Digestoř nad ní je odtahová, potrubí na odvod vzduchu se skrývá v sádrokartonovém podhledu, do něj bylo instalováno i bodové osvětlení. Snížený strop tak aspoň trochu odděluje kuchyň od obýváku.

Foto: Finep

Linka dostala tvar písmene L, snížený strop ji aspoň trochu odděluje od obývákuFoto: Finep

Foto: Finep

Jídelní stůl svým dezénem ladí s korpusy skříněkFoto: Finep

A kde jsou barvy? Napadne zřejmě každého, když si prohlédne obývací pokoj a kuchyň. Bílá kožená pohovka ladí s konferenčním stolkem, židlemi i dvířky kuchyňské linky. Její korpusy jsou s dezénem dřeva, který najdete i na jídelním a konferenčním stole. Že nejde o černobílou fotografii, poznáte jen podle zeleného obrázku na stěně. Prostor takto vypadá velmi elegantně. A barvy si majitelé dopřáli v ložnici.

Foto: Finep

Kontrast tmavých podlah a bílých stěn je zachován v celém bytěFoto: Finep

I zde zůstává zachován kontrast barev, jen černou architekt vyměnil za tmavě hnědou a bílou na stěnách nahradila světle fialová. Působí tak teplejším dojmem než obývák, ale přesto vypadá větší než těch třináct metrů, které opravdu měří. Je to i díky tomu, že zde najdete jen minimum nábytku – dvojlůžko, noční stolky a velkou šatní skříň vyplňující celou stěnu vedle dveří.

Teplé odstíny dominují i obkladům v koupelně. V bytě se nachází samostatná koupelna s umyvadlem, vanou a místem na pračku, toaleta je oddělená. Dveře hned vedle vedou do komory nabízející další potřebný úložný prostor.

Foto: Finep

Ložnici architekt barevně zjemnil volbou hnědého dřeva a světle fialových zdíFoto: Finep

Foto: Finep

Také v koupelně převládají teplé odstíny barevFoto: Finep

Tak trochu „jetý“ dětský pokoj

S nadsázkou by se dalo říci, že v bytě nejsou barvy, neboť je architekt všechny „vyplácal“ už na dětský pokoj. I když základ – tedy vinylová podlaha v dekoru dřeva a s ní sladěný nábytek – jsou zde stejné jako v ložnici, rozhodně si tyto dvě místnosti nespletete. „Tento pokoj jsme přizpůsobili požadavkům majitele – teenagera, proto ty grafitti na stěně,“ říká Petra Kopecká a zároveň uklidňuje ty, kteří přemýšlejí, jak je rodiče budou za pár let přemalovávat: „Jde o tapetu, kterou lze v případě změny vkusu vašeho puberťáka jednoduše odstranit či vyměnit.“

Foto: Finep

Grafitti na stěně dětského pokoje jsou jen tapetaFoto: Finep

Jak to u novostaveb bývá, architekt ponechal majitelům prostor, aby si byt, který je přijde na 4 782 200 korun, dotvořili svými obrázky a doplňky a udělali si tady skutečný domov.

Také přemýšlíte, jak zařídit či změnit svůj byt? Inspirujte se zde: Bílohnědý byt: jak vypadá?, Luxusní proměna bytu v paneláku nebo Byt ve tvaru trojúhelníku.

Foto: Finep

Byt se nachází v nově vznikajícím Západním MěstěFoto: Finep

Foto: Finep

Půdorys bytuFoto: Finep

Víte, jak byste si ho doladili vy? Vyměnili byste závěsy a koberec v obýváku za něco barevnějšího, nebo se vám líbí tato černobílá elegantní kombinace? Řekněte své tipy i ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám