Hlavní obsah

Nebezpečně krásný trend: Rohatá koupelna!

Foto: Ravak

Vanu Magnolia zdobí jak hrany, tak velký vnitřní prostorFoto: Ravak

Reklama

Hrany, ostré úhly, přísné linie – i takový trend vládne současným koupelnovým interiérům! I když se to zdá skoro neuvěřitelné, v Čechách je stále nejvíce v kurzu strohý minimalistický design, a nikoli příjemně zaoblené tvary. Co vy na to?

Článek

Pro někoho neútulné prostředí, které se k uživateli staví div ne nepřátelsky, pro jiného možná vysněná podoba nejfrekventovanější místnosti v bytě. Myslíte si, že je to vlastně jedno, zda máte umyvadlo či vanu zaoblenou, nebo hranatou? Pak vězte, že ne. Jde totiž nejen o krásu, ale také o věc praktickou, která úzce souvisí s funkčností a pohodlím.

Souboj s oblinami

V koupelnách je člověk většinou zvyklý na takové tvary, které souvisejí s tokem vody. WC, bidety, vany i umyvadla či třeba jen malá umývárna proto nejčastěji dostávají podobu kruhu či elipsy, nebo mají alespoň zaoblené rohy. Ostře řezané linie, moderní hranatá umyvadla nebo třeba vany atypických tvarů zde donedávna neměly místo.

Foto: Villeroy & Boch

Quarylová vana La Belle na sebe upoutá pozornost také instalací uprostřed koupelnyFoto: Villeroy & Boch

Rozhodnete-li se pro „rohatou“ koupelnu se vším všudy, kdy vyberete nábytek, sanitu, baterie nebo třeba i doplňky s ostrými hranami, určitě nebudete litovat a prostor vašich domácích lázní nikdy nebude působit nudně. Navíc věci lépe do prostoru „vyskládáte“, proto využijete prostor do posledního centimetru. Jak je to důležité, ví hlavně majitelé malých panelákových koupelen. Ti se mohou inspirovat v článku Paneláková koupelna 3x jinak. Vybere si každý!.

Že je to sice hezké, ale vy si kvůli módním trendům nebudete nově zařizovat koupelnu za desetitisíce? Nemusíte. Pokud vsadíte na ostrý úhel pouze u dominantního předmětu, například vany, stačí to. Naopak možná je to i lepší. Nutně tak nemusíte tomuto designu podřídit všechno ostatní zařízení koupelny. „Díky ostrým hranám vany nebo umyvadla dokážete dát koupelně nadčasový a moderní design. Pouze zvažte, zda je takový nábytek vhodný pro rodiny s dětmi, kde by se mělo dbát jak na krásu, tak především bezpečnost," říká Jan Bachel z architektonické společnosti Projekt1980.cz.

Foto: Sapho

Přesné rohy objevíte na umyvadlech Traccia instalovaných na dřevěné desceFoto: Sapho

A doporučuje, abyste se nebáli trochu experimentovat. Určitě tím nic nepokazíte a zkuste zkombinovat ostré i oblé linie v jednom prostoru. I takový interiér vám po čase zřejmě nezevšední. Snažte se však sladit vše tak, aby koupelna i přes značné tvarové různice nepůsobila chaotickým dojmem.

Pokud si chcete dopřát opravdu krásnou koupelnu, nezapomeňte, že Luxus v koupelně? To je vana uprostřed!.

Foto: Polysan

Tvar srdce s ostrými hranami dostala vana Samora určená ke koupání ve dvouFoto: Polysan

Žádný materiál jim není cizí

Koupelnové zařizovací předměty ostře řezaných linií i úhlů mohou být zhotoveny z nejrůznějších materiálů. K nejfrekventovanějším však patří bezesporu keramika, a především moderní akrylát, jenž se dá dokonale tvarovat a dovoluje téměř nemožné. K dobře tvarovatelným materiálům dále patří quaryl či corian.

Foto: Laufen

Dokonale vyostřená je koupelna s hranatým umyvadlem, vanou i toaletouFoto: Laufen

Co se týče umyvadel, zde se setkáte většinou s dokonale pravoúhlými variantami, jejichž půdorys tvoří nejčastěji čtverec nebo obdélník. Výjimkou však nejsou ani umyvadla nesouměrná, která díky svému nepravidelnému tvaru přitahují pozornost na první pohled a stávají se tak zpravidla zajímavým solitérem koupelnového interiéru.

Foto: Kreiner Exklusiv

Tvarem egyptských pyramid se inspirovali autoři umyvadla CrystallineFoto: Kreiner Exklusiv

Obdobně jsou na tom WC mísy i bidety, které je dobré pořizovat jako dvojici ze stejné série. Jejich tvarům se přizpůsobují samozřejmě také prkénka a poklopy.

Nejvíce ostrých hran i úhlů naleznete zřejmě mezi vanami. „Většina van, které mají jiný, neklasický tvar, je navíc natolik prostorná, že koupel si v ní lze užívat ve dvou,“ doplňuje František Buchar z firmy Polysan.

Foto: Laufen

V ostrých rozích se zhlédla celá kolekce Il Bagno Alessi d´OtFoto: Laufen

Pokud se chystáte předělávat koupelnu, máte tip, jak jí dodat na zajímavosti. A ostatní nemusejí smutnit. Vždyť obliny jsou také krásné!

Reklama

Související témata:

Načítám