Hlavní obsah

Luxus v koupelně? Vana uprostřed!

Foto: Kaldewei

Vana v prostoru se stává dominantou interiéruFoto: Kaldewei

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte, jak si doma vytvořit krásnou a originální koupelnu, a přitom za ni neutratit majlant? Pokud zrovna nežijete v bytě, kde tato místnost měří čtyři metry čtvereční, dopřejte si vanu uprostřed. Posunutí o pár centimetrů dokáže zázraky!

Článek

Jestli si zrovna malujete svou koupelnu snů do plánů a přemýšlíte o vaně v prostoru, zvažte nejprve všechna pro a proti. Je to věc krásná a designová, ale pozor, zda je právě pro vás ideální! Zde jsou pro a proti, podle kterých zjistíte, jestli si můžete tuto vanu dovolit.

Efekt je velký

Vana v prostoru je designovou záležitostí, která dodá koupelně zcela jiný charakter. Okamžitě se stává tím, čeho si každý všimne a co ho upoutá. Ale k tomu potřebuje dostatečný prostor. „Doporučil bych ji buď do velkých koupelen, nebo do smíšených prostor, určených jak pro koupání, tak jiné aktivity, například relaxaci,“ říká Jaroslav Řehůřek ze společnosti Kaldewei a radí takový nápad nejprve konzultovat s architektem a určitě také s instalatérem. Instalace vany do prostoru je nejen náročnější, ale také dražší. K vaně do prostoru musíte použít volně stojící baterii, která vyžaduje složitější rozvody vody.

Foto: Kaldewei

Levnější řešení nabízí atypická vana instalovaná kratší stranou ke zdiFoto: Kaldewei

Foto: Kaldewei

Vanu v prostoru musí doplňovat volně stojící baterieFoto: Kaldewei

Foto: Kaldewei

Osazením baterie na zeď ušetříte více než deset tisícFoto: Kaldewei

Samotná vana vás ale moc draze vyjít nemusí. Použít lze jakoukoli, tedy i levnější typy. Je však nutné zvolit správný způsob instalace. „Pokud chcete do volného prostoru umístit obyčejnou takzvanou zápustnou vanu, je třeba ji obezdít a obložit,“ říká Jaroslav Řehůřek. I když to na první pohled vypadá jako komplikace, může být toto řešení velmi výhodné. Jen na vás a vaší fantazii záleží, jaký materiál na obezdívku zvolíte a jaký tvar jí dáte. Kolem vany, která přijde zhruba na čtyři tisíce, si tak lze za dalších přibližně pět tisíc vytvořit odkládací plochu, schůdky či jiný zajímavý prvek, který může být zároveň i velmi praktický.

Foto: Kaldewei

Volně stojící se vyrábějí i barevnéFoto: Kaldewei

Foto: Laufen

Vanu v prostoru je vhodné doplnit ještě sprchovým koutemFoto: Laufen

Druhou skupinou van jsou ty přímo určené k instalaci do volného prostoru. Sice nebudete utrácet za obkladače, ale stejně vás přijdou několikrát dráž než ty obyčejné.Nejméně dáte za ty akrylátové, kdy volně stojící vana přijde zhruba na 17 tisíc korun. Kolem čtyřiceti tisíc stojí ze smaltu nebo litiny. A to jste pořád v té levnější kategorii. Právě volně stojící vany se vyrábějí z netradičních materiálů, jakou jsou dřevo, sklo či kámen. Jejich cena se však pohybuje kolem čtvrt i půl milionu korun.

Seznam nevýhod není dlouhý. Kromě požadavků na metry čtvereční je dobré mít v bytě či domě koupelny dvě. A do jedné umístit sprchový kout. Vana v prostoru je krásná, neobvyklá a určená pro relaxaci a poležení si v horké vodě. Při každodenní hygieně však mohou nastat potíže. Smiřte se s tím, že pokud se budete chtít po koupeli osprchovat nebo si smýt šampon z vlasů, voda nastříká po celé koupelně a budete muset vytírat. Doplnit ji zástěnou nejde vůbec, možný je závěs, ale nevypadá moc dobře.

Foto: Roca

Ideálním materiálem na prostorové vany je litinaFoto: Roca

Foto: Laufen

Tyto vany jsou určené hlavně k relaxaci, dělají se v provedení pro dvaFoto: Laufen

Jednodušší a stejně hezké řešení

Existuje však ještě jedno řešení, jak získat vanu v prostoru, které je stejně zajímavé, přitom mnohem levnější než klasická instalace uprostřed místnosti.  Stačí, když vana bude přiléhat ke stěně jen svou kratší stranou a zbytek bude volně přístupný. Stejně tak se zdá kouzlit například se šestiúhelníkovými tvary, které můžete umístit buď špicí do kouta, nebo jednou z kratších stran ke stěně, kdy bude vystupovat do prostoru našikmo.

V  těchto případech už lze zvolit klasickou baterii do zdi, která přijde mnohem levněji.„Kvalitní pákovou baterii seženete bez problému za tři tisíce korun, nejlevnější do prostoru se prodávají za patnáct tisíc. Navíc některé jsou sice vybavené podlahovým modulem, do nějž se osazují, u jiných je to třeba řešit individuálně, což osazení baterie opět prodražuje," říká Petr Derka z firmy Sapeka.

Pokud tedy uvažujete o vaně, nechovejte se k ní jako k popelce ukryté v koutě. Nechte ji, ať okouzlí svou krásou!

Reklama

Související témata:

Načítám