Hlavní obsah

Nechte byt rozkvést i v zimě!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

I v zimě si můžete užít voňavé květinyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S krásou barevných květů si spojujeme spíše zahradu, zatímco u pokojových rostlin se spokojíme s okrasnou zelení listů. Ale květy mohou prozářit také interiér, a to bez ohledu na roční období!

Článek

Kvetoucí rostliny si můžeme dopřát po celou zimu. Pokud budeme pěstovat více druhů a dobře je vybereme, budou si jejich květy podávat štafetu. Zde je několik tipů, které rostliny zvolit a jak se o ně starat, aby opravdu kvetly.

Kamélie (Camelia chinensis)

Legendární rostlinu, jejíž půvabné květy připomínají ušlechtilé čajové růže, ostatně čajovníku příbuznou, v Číně hýčkali pro její krásu odedávna. Je romantická a okouzlující, navíc rozkvete uprostřed chmurného února. Musíme jí však dopřát dostatek světla, nejlépe u východně orientovaného okna - přímé sluneční paprsky vhodné nejsou. Kamélie je zimní královna, která potřebuje přezimovat i kvést v chladu. Vyhovuje jí teplota mezi 0-10 °C, otužilé rostliny dokonce krátkodobě snesou i mírný mráz.

Je tedy ideální květinou pro zimní zahrady, chladné haly a chodby s oknem, zasklené verandy, nevytápěné místnosti, případně meziokenní prostory, pokud jsou dostatečně velké. Uvítá rovněž vyšší vzdušnou vlhkost. Teprve na jaře, až odkvete, teplotu postupně zvyšujeme. V době před rozkvětem a při květu kamélii zaléváme více - zásadně odstátou, měkkou vodou. V červnu omezíme závlahu i vlhkost vzduchu (více větráme, rostlinu nerosíme), aby nasadila na poupata. Více vody bude potřebovat, až se poupata začnou probouzet. Pozor na to, že nesnáší časté kolísání teplot i vlhkosti vzduchu, jinak může poupata shodit. Před květem ji raději ani nepřemisťujeme. Při dobré péči je kamélie velmi dlouhověká.

Orchideje

Orchideje dávno nejsou doménou pěstitelů, jejichž domácí pěstírny skýtaly těmto choulostivým kráskám dokonalé podmínky. Tropické gejzíry barev si dnes můžeme dopřát také, neboť se prodávají druhy a kultivary stále odolnější, jež můžeme klidně pěstovat i v běžných pokojových podmínkách. S dodržením určitých zásad každoročně, někdy i vícekrát, rozkvetou fantastickými květy.

Každý rod i druhy vyžaduje trochu jinou péči. Mezi nejméně náročné orchideje patří rod Phalaenopsis, Cymbidium a Paphiopedilum. Základem úspěchu je speciální, velmi propustný substrát pro orchideje, neboť jejich vzdušné kořeny potřebují dýchat - často se derou až nad povrch květináče, což je v pořádku. Orchideje můžeme pěstovat i v efektních skleněných nádobách, neboť jejich kořenům světlo nevadí - právě naopak. Požadavky na teplotu se mění podle druhů, většinou jim vyhovuje běžná pokojová, nesvědčí jim však prudké změny. Vyhovuje jim stanoviště s rozptýleným světlem a časté rosení. Zalévat musíme velmi mírně, nebo celý květináč jednou za týden či dva ponořit na pár minut do nádoby s měkkou vodou a nechat okapat. Částečné vyschnutí kořenového balu orchidejím nevadí, přemokření jim však škodí velmi.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Orchideje jsou dnes méně náročné než dříveFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Brambořík (Cyclamen)

Pokojové bramboříky bývají květy doslova obsypány, a neboť jsou vyšlechtěny v nesčetném počtu variet, mohou nám kvést ve všech odstínech od bílé po karmínovou a v nejrůznějších ozdobných tvarech. Jejich výrazné a přitom křehké květy se rozvíjejí na podzim nebo až v zimě. Bramboříky však potřebují v zimě chlad - ideálně 10, nejvýše 15 °C. Díky tomu, že jsou celkově drobné, je můžeme umístit například mezi okna. Jsou to rostliny spíše stínomilné, sluneční úpal nesnášejí. Svědčí jim stálá, rovnoměrná vláha, ale nikdy je nezaléváme svrchu, ale pouze do podmisky a přebytečnou vodu nejdéle po hodině vylijeme. Hlízy by mohly při zalévání svrchu uhnívat, na květech zase může voda tvořit skvrny. Každopádně by měla být měkká a odstátá.

Fuchsie (Fuchsia)

Kvetoucí klasika, která nikdy nezklame. Její šlechtění navíc přináší stále větší rozmanitost v barvě i tvarech květů. Fuchsie je vděčná květina i do tmavších koutů - vyhovuje jí polostín až stín. Zaléváme ji tak, aby substrát nikdy příliš nevyschnul, neboť je poměrně vlhkomilná. Přes léto se jí pod stinnou ochranou daří i venku, zimu nejlépe přečká na chladnějším, světlém místě, ale nevadí jí ani běžné stanoviště u okna, třeba severního.

Ibišek (Hibiscus)

Tento velmi oblíbený, atraktivně kvetoucí keř může kvést ohnivě červeně, ale také oranžově, žlutě či květy různobarevnými. Miluje teplo a světlo, pouze s výjimkou poledního žáru, a od jara do podzimu vyžaduje poměrně hodně vláhy. Naopak přes zimu mu vyhovuje teplota mezi 12-16° C a omezená zálivka. Kvete bohatě, ovšem přeschnutí, průvan, nedostatek světla a živin, příliš suchý vzduch i pouhé otáčení a přemisťování může mít za následek opad poupat. Košatý keř vytvoříme jarním tvarovacím řezem.

Kala (Zantedeschia)

Pokojová rostlina s typickým, toulcovitým, velmi elegantním květem je oblíbená jak v orientálně laděném stylu, tak v hi-tech interiérech. Přes léto jí svědčí slunce, na sklonku podzimu naopak odpočinek na chladnějším místě. V prosinci však teplotu opět zvýšíme, čímž podpoříme kvetení. V této době potřebuje i hojnost vláhy a živin, rozkvétá na sklonku zimy a v předjaří. Aby kvetla i v dalším roce, musíme jí však od května až do července dopřát odpočinek a pozvolna snížit až zcela omezit zálivku a hnojení. Rostlina shodí listy, ale po přesazení na konci července opět posílená vyraší.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mučence se daří v pokojové teplotěFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Mučenka (Passiflora)

Tato tropická liána se ochotně pne po opoře i v bytě a kvete velmi atraktivními a nezvyklými, dle latinského jména přímo vášnivými květy. Čím více slunce jí dopřejeme, tím lépe bude prospívat. Kvetení podpoříme jarním či podzimním řezem. V létě je mučenka žíznivá a potřebuje velký přísun živin, v zimě zálivku zmírníme. Velmi chutných plodů se v bytových podmínkách obvykle nedočkáme, ale pokud netrpí chladem, kvete rostlina ochotně.

Zvonek stejnolistý (Campanula isophylla)

Bohatě kvetoucí pokojová letnička, která po dobu kvetení dobře snáší teplý a suchý vzduch. Je drobná, ozdobí každý stůl i parapet. Vypěstovat si ji můžeme i ze semen.

Kalokvět (Agapanthus)

Světlomilná rostlina, která přes léto potřebuje co nejvíce slunečních paprsků, v zimě uvítá chladné místo. Výhodou je, že výborně snáší suchý vzduch, zaléváme ji vydatněji pouze v době květu, jinak mírně.

Pantoflíček (Calceolaria)

Velmi originální a zajímavá květina, která se v pokojových podmínkách pěstuje obvykle jako jednoletka, kvetoucí často v zimě. Stačí jí stinné místo, díky čemuž ji můžeme umístit kamkoli v místnosti, nemusí stát u okna - přímé slunce ostatně nesnáší. Ideální je pro ni stanoviště chladnější, teplo zkracuje dobu její krásy.

Fialka africká (Saintpaulia)

Snad nejvděčnější kvetoucí pokojovka, která kvete v podstatě neustále. Má ráda teplo, rozptýlené světlo - přímé slunce jí nesvědčí, a pravidelnou zálivku tak, aby substrát nikdy nevyschnul. Zálivku zmírníme pouze v měsíci, kdy si dávají fialky oddych v kvetení.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pantoflíček se obvykle pěstuje jako jednoletkaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Klívie čili řemenatka (Clivia)

Klívie vykvétá mnohačetnými květy v různých barvách. Vyhovuje jí celoročně vyšší teplota (v zimě může poklesnout na 15 °C, ale nevadí jí ani 20 °C) a rozptýlené světlo, přímé slunce ráda nemá. Prozáří proto krásně tmavší kouty. V létě zaléváme vydatně, v listopadu a prosinci výrazně omezíme, aby rostlina nasadila na květ, poté zaléváme opět více.

Tak ať váš domov krásně rozkvete!

Reklama

Související témata:

Načítám