Hlavní obsah

Nechte děti, ať si malují! 5 důvodů, proč je v tom podpořit

Foto: Albi.cz

Crayola vyrábí výtvarné potřeby pro děti, se kterými se nemusíte bát o nábytek ani oblečení, jsou smývatelnéFoto: Albi.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malují si vaše děti rády? Podporujte je! Kreslení a malování má totiž blahodárný vliv na rozvoj jemné motoriky, představivosti i soustředění. A pokud se bojíte nepořádku, vězte, že na trhu jsou i výtvarné potřeby speciálně navržené tak, aby šly snadno vyprat z oblečení nebo umýt z nábytku!

Článek

Pokud si v době počítačů, telefonů a tabletů vaše děti rády kreslí a malují, radujte se! Tady je pět důvodů, proč byste je v kreativním tvoření měli rozhodně podporovat:

1. Trénink jemné motoriky

Jemnou motoriku každý z nás potřebuje, aby dokázal udržet příbor, psát rukou nebo si zavazovat tkaničky. Vhodnou dobou pro trénink jemné motoriky je předškolní věk. A právě při kreslení si dítě přirozeně osvojuje správnou techniku držení tužky, tlak, který je potřeba na ni vyvinout a vůbec manipulaci s psacími potřebami. A ve škole jako když to najde!

2. Rozvoj představivosti

Na rozdíl od sledování televize a dalších zdrojů pasivní zábavy si děti při kreslení a malování musí vystačit s vlastní představivostí. Tu s tužkou v ruce bezvadně rozvíjejí - přece jen, když chcete něco nakreslit, musíte si to nejprve představit. A pokud se jednou v životě rozhodnou věnovat kreativní profesi, za odpoledne v obležení pastelek a vodovek vám poděkují.

Foto: Albi.cz

Povzbuzujte děti v malování, pobaví se a přitom rozvíjejí svou fantaziiFoto: Albi.cz

3. Cesta do duše

Prohlížejte si pozorně obrázky svých dětí a povídejte si o nich. Můžete díky nim proniknout hluboko do jejich nitra a odhalit emoce, strachy, touhy nebo vztahy k ostatním členům rodiny, které dítě třeba neumí slovy formulovat. Proč postava na obrázku pláče? Jsou linky na obrázku tlusté a hluboké, nebo sotva patrné? I mnozí psychologové využívají papír a pastelky jako diagnostický prostředek, když dítě třeba následkem šoku nebo jiného traumatu nekomunikuje.

Pokud vaše děti milují domácí mazlíčky a navíc rády kreslí, můžete jim dopřát relaxaci a tvoření s kreativními zvířátky Washimals od Crayoly, které prodává Albi. Zvířátka si děti mohou ozdobit smývatelnými fixami Crayola, poté je umýt kartáčkem ve vaničce s vodou a dle přání ozdobit znovu novými motivy dle vlastní představivosti.

Foto: Albi.cz

Washimals jsou domácí zvířátka, která si děti mohou vybarvit podle svého vkusu, prodává AlbiFoto: Albi.cz

4. Uklidnění 

Proč v posledních letech zaznamenaly takovou oblibu antistresové omalovánky pro dospělé? Protože při malování si odpočine část mozku, kterou přetěžujeme každodenními starostmi a v práci. A děti zase ve škole. S pastelkou v ruce dochází k celkové relaxaci a uklidnění, proto neváhejte malování zařadit třeba před spaním, namísto televize. A s antistresovými omalovánkami může společně malovat celá rodina.

Foto: Albi.cz

Omalovánky jsou velký relax, tyhle od Crayoly koupíte v AlbiFoto: Albi.cz

5. Nebojte se nepořádku 

Pokud máte obavy z toho, že vaše domácnost bude po kreativním řádění dětí potřebovat přečalounit a vymalovat, pořiďte domů výtvarné potřeby značky Crayola. Jsou zdravotně absolutně nezávadné, dají se velmi dobře umýt a vyprat a ty z řady „Zázračné” dokonce barví jen na speciální papír ze stejné řady, nikam jinam. Fixy, pastelky, voskovky, omalovánky, razítka a další potřeby značky Crayola u nás prodává Albi.

Foto: Albi.cz

„Zázračné“ omalovánky neudělají doma nepořádek. Jejich fixy totiž malují jen na jejich speciální papír, nikdy na nábytekFoto: Albi.cz

Reklama

Načítám