Hlavní obsah

Necítíte se dobře, i když sex byl skvělý? Nic neobvyklého!

Foto: Profimedia

Radost po milování? Někdo to tak nemá! Co s tím dělat?Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milování obvykle přináší rozkoš a radost, ale co když je to celé úplně jinak? Deset procent žen, a dokonce i mužů trpí po styku depresemi! Odkud se berou a jak se dají léčit?

Článek

Sex? Může mít i negativní stránky! Nejenže se objevila teorie o okamžitém odcizení partnerů po orgasmu (důvodem je skutečnost, že při vysokém stupni vzrušení má člověk tendenci uzavřít se trochu do sebe a udržovat od svého partnera dočasný odstup), ale teď je tu i něco mnohem horšího.

Už jste někdy měli po milování depku? Nefalšovaný splín, který utlumil vaše rozjívené pocity a radost z rozkošně napuchlých intimních partií? Jestli ne, gratulujte si, protože to vypadá, že tu máme nový fenomén…

„Lásko, nech mne!“

Australská studie uveřejněná v odborném časopise International Journal of Sexual Health šokovala veřejnost nelichotivými čísly. Jedna třetina žen tvrdí, že se i přes uspokojivý sex cítí být v depresi. Výzkumníci na základě tohoto faktu uveřejnili, že to vlastně není velké překvapení, neboť tak zvané postkoitální blues (nebo postkoitální dysforie) pravidelně postihuje asi deset procent žen. Jak se projevuje?

Mezi příznaky patří melancholie, úzkost, frustrace, podrážděnost, zklamání nebo pocit neklidu, lítost, a dokonce i jakési neidentifikované výčitky svědomí. Padá vina na partnera? Ani ne.

Foto: Profimedia

Jak depresi poznáte? Většinou se při ní pociťuje melancholie, úzkost, můžete i plakat...Foto: Profimedia

„Záchvat“ i po sólo akci?

Debby Herbenick, náměstkyně ředitele Centra pro sexuální podporu zdraví na univerzitě v Indianě, potvrdila, že nějakým selháním ze strany milence nebo milenky tyhle stavy podmíněny nejsou. On či ona ve své podstatě za nic nemohou. „Není pochyb o tom, že mnoho žen i mužů mají po sexu negativní pocity, a to občas i po masturbaci,“ uvedla odbornice. Co za tím stojí? Jak je vůbec možné, že milování přináší spíš trápení než radost?

Další signalizace potíží

Vědci konkrétní odpověď zatím nemají, ale gynekolog Michael Krychman z Kalifornie, který se s těmito typy lidí pravidelně setkává, uvádí, že jeho pacienti s depresemi po sexu velmi často jako příčinu uvádějí právě výčitky svědomí. A to buď v návaznosti na výchovu či třeba náboženství. Svoje oddání se rozkoši berou jako osobní selhání.

Zmíněný odborník dál spekuluje, že ve hře mohou být i hormonální změny v těle, které vyvolá orgasmus. Jedná se o stejnou hormonální vlnu, která je spouštěčem bolesti hlavy po sexu. Někteří odborníci, jako třeba český sexuolog Luděk Daneš, se domnívají, že vinu mohou sehrát i genetické faktory či užívání hormonální antikoncepce. Ať už je příčina jakákoli, co se s tím dá dělat?

Foto: Profimedia

Nebojte se o svých pocitech promluvit s odborníkemFoto: Profimedia

Konec, nebo začátek?

„Pokud máte pocit bezradnosti nebo neštěstí hned po sexu, zkuste nejprve analyzovat, odkud se tyhle pocity berou,“ dál radí Debby Herbenick a uvádí, jaké otázky by si člověk měl pokládat. „Naštval mě partner? Jsem smutná(ý), protože v práci to není ono? Připadám si ve svém těle jako vězeň?“

První krok ke světlým zítřkům

Ona i výše zmíněný gynekolog se shodují, že je důležité soustředit se na svoje pocity a emoce, protože tím se vytvoří základ pro řešení. To přichází ve chvíli, kdy se se svou zkušeností svěříte partnerovi. Měl by to pochopit a vyjít vám vstříc, popřípadě vzít vás do náruče a utěšit.

Pokud depresivní stavy přetrvávají a stávají se dlouhodobé a neidentifikovatelné, je vhodné navštívit lékaře a získat podporu od terapeuta či jiného kvalifikovaného odborníka. Víc hlav, víc ví…

A jak to máte vy? Trpíte po sexu depresemi?

Načítám