Hlavní obsah

Nedejte bacilům šanci. Jak posílit tělo?

Podzim a zima patří k obdobím, kdy na naše tělo častěji útočí nejrůznější viry a bakterie. Nachlazení či chřipce se během chladných měsíců vyhne málokdo. Proto je důležité vsadit především na prevenci. Které živiny bychom měli svému organismu dodávat?

Článek

Ačkoli všichni víme, že nejlepší je získávat vitaminy, minerály a další prospěšné látky ze stravy, spousta z nás je s příjmem ovoce a zeleniny na podzim a v zimě na štíru. A tak není od věci pomoci si doplňky stravy.

Pro silnější imunitu

Které vitaminy a minerály by měly doplňky stravy obsahovat, abychom byli odolnější vůči nejrůznějším bacilům? Tak předně je to vitamin C, který posiluje imunitu a pro správné fungování našeho organismu je nezbytný. Dalšími vitaminy, jež se nejen v zimě našemu tělu hodí, jsou vitaminy skupiny B či vitamin A, který patří k nejsilnějším antioxidantům. V chladných dnech byste neměli podceňovat ani dostatečný příjem vitaminů D a E. Zatímco „éčko“ chrání před účinky volných radikálů, „déčko“ působí také na naši psychiku. A to je v období podzimních splínů důležitý aspekt.

Lidský organismus potřebuje jiné složení a množství živin v dětství, jiné v dospělosti a později i v seniorském věku. I proto seženete v lékárnách doplňky stravy přímo zaměřené na jednotlivé věkové skupiny, případně doplňky určené pro ženy a muže. Mimochodem, ty pro děti jsou většinou přizpůsobeny chutí a tvarem, aby jim neodolaly ani ty nejvybíravější.

1. Walmark, Spektrum Gummies Imunita; 2. Centrum, multivitaminy Pro ženy; 3. Vibovit, vitaminy a minerály pro aktivní děti

Aby pohyb nebolel

Samostatnou kapitolu pak tvoří doplňky na podporu pohybového aparátu. Odborníci pro zdravé kosti doporučují hlavně vápník, hořčík, fosfor, draslík nebo zinek. Z vitaminů jsou to D, K a také C. Na výživě kloubní chrupavky se podílí především kolagen, glukosamin sulfát, ale také kyselina hyaluronová.

Doplňky stravy určené pro výživu pohybového aparátu už dávno nejsou jen dárkem pro sportovce nebo seniory. Vzhledem k nepříliš zdravému životnímu stylu většiny z nás naše kosti a klouby nějakou tu vzpruhu jistě ocení.

1. Aurum, Vitamín K2 MK7 + D3 Forte pro silné kosti; 2. Cemio, Vápník, Hořčík, Zinek FORTE; 3. GS, Koenzym Q10 pro posílení vitality a energie

Sehnat můžete nejen doplňky stravy, jako jsou multivitaminy či multiminerály, ale i ty zaměřené na pomoc při konkrétních obtížích či posílení určitého orgánu (například doplňky pro zdravé srdce, krásnou pleť nebo vitaminy pro těhotné). Nicméně je nutné pamatovat, že doplňky stravy nejsou léky, a trápí-li vás nějaký zdravotní problém, vždy se nejprve poraďte s lékařem.

V poslední době se nejrůznější vitaminy, minerály a další doplňky stravy osvědčily jako skvělé vánoční dárky. Vždyť co může člověk darovat svým nejbližším cennějšího, než je právě zdraví?

Reklama

Načítám