Hlavní obsah

Nejčastější letní zdravotní nástrahy: Tahle prevence se vám vyplatí!

Foto: shutterstock

Buďte připravení na možné nástrahy, které vás mohou potkat na vaší dovolenéFoto: shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní dovolená. Těšíte se na ni celý rok, a pak vám ji pokazí taková nepříjemnost, jako je průjem, alergie nebo spáleniny. Co pohodovou dovolenou ohrožuje nejčastěji a jak se proti tomu pojistit?

Článek

Štěstí přeje připraveným a neplatí to snad v žádné oblasti lidského konání víc než v péči o zdraví. Pokud se na dovolenou právě chystáte, rozhodně nepodceňujte zdravotní výbavu. Kromě úžasných zážitků vás bohužel mohou potkat i nepříjemné komplikace.

Alergie

Zejména pokud míříte do ciziny, můžete na poštípání hmyzem reagovat citlivěji, i když nejste alergik. K lokálnímu ošetření stačí aplikace volně prodejného přídavku (třeba gelu Fenistil), do lékárničky přibalte antihistaminikum v tabletách (například Dithiaden, Xyzal).

Solární reakce kůže

Stále častějším a ne zcela objasněným problémem jsou sluneční alergie. Pupínky, puchýřky i mokvavá ložiska vznikají v důsledku uvolnění histaminu. Fotosenzitivitu mohou vyvolat i některé léky (například na vysoký tlak, bolest, antibiotika, antikoncepce) či umělá sladidla. Bohužel na ně neplatí běžná antihistaminika a kortikoidy, nejlepší je pokusit se snížit citlivosti kůže pozvolným zvykáním od jarních měsíců a používat kvalitní opalovací kosmetiku.

Foto: shutterstock

Slunce, to není jen příjemné opálení, pro někoho i velmi vážná alergická reakceFoto: shutterstock

Nevolnost při cestování (kinetóza)

Příznaky jsou všeobecně známé – pocit nevolnosti a zvracení. Pomůže během cesty nečíst, nesledovat pohyb okolí za okny, nepřejídat se a nepít alkohol, zajistit přísun čerstvého vzduchu, a pokud to lze, zaujmout polohu vleže nebo v pololehu. Hodinu před cestou užijte preventivně léky (Kinedryl, Nokinal).

„Existují tablety, žvýkačky, bylinné doplňky stravy, lze najít vhodný prostředek pro každého. Důležité je užít medikament co nejdříve, nejlépe ještě před tím, než nějaké obtíže vůbec nastanou,“ radí Mgr. Leona Štěpková z Alphega lékárny.

Trombóza

Několikahodinové sezení v autě či letadle je nejen nepohodlné, ale může nám přivodit i vážné zdravotní trable v podobě cestovní trombózy. Uzávěr žíly krevní sraženinou je nepříjemný stav, ale komplikace – plicní embolie může být i smrtelná. Nejvíce ohroženi jsou lidé s vrozeným sklonem k tvorbě žilních sraženin, těhotné ženy, obézní a kuřáci.

Riziková je již cesta delší než čtyři hodiny! V takovém případě se doporučuje dostatečně pít po celou dobu cesty, volit pohodlný oděv, pravidelně pohybovat prsty i celýma nohama a každé dvě hodiny se projít střídavě po špičkách, plných chodidlech a po patách.

Foto: shutterstock

Nevolnosti v autě zdaleka nemají jen těhotné ženy. Dobré je si před cestou vzít preventivní lék, nezapomínejte na toFoto: shutterstock

Dehydratace

Při vyšší venkovní teplotě nebo při vyšší tělesné aktivitě se organismus sám ochlazuje pocením, a tak se brání přehřátí. „Nedostatečný příjem tekutin může vést k dehydratacia způsobit kromě opakované bolesti hlavy či zácpy i vážné zdravotní potíže jako poruchy funkce ledvin, infekci močových cest nebo onemocnění srdce a cév,“ varuje MUDr. Marta Šimůnková, pracující v odborné publikační sféře. Dehydratací jsou nejvíce ohroženi děti a senioři.

Průjem

Přestože budete pečlivě vybírat, co vložíte do úst, závažný průjem může být vyvolán jen tím, že se ocitnete v jiném prostředí s jinými všudypřítomnými bakteriemi a viry. „Spouštědlem může být i intoxikace, potravinové alergie či intolerance, zvýšená psychická zátěž – stres z cestování, únava. Takový průjem může v případě masivní dehydratace skončit i v nemocnici na kapačkách,“ říká MUDr. Peter Mikolášek z Fakultní nemocnice Brno.

„K léčbě průjmu je v lékárnách několik spolehlivých přípravků, ale optimální je koupit na místě v lékárně ten, který je vyzkoušený proti místním bacilům,“ doporučuje Lucie Hermanová, DiS. z Alphega lékáren a dodává: „Co byste však měli mít vždy s sebou: kvalitní probiotika, která chrání vaši vlastní střevní mikroflóru a působí proti průjmu.“

Bez čeho v cestovní lékárničce na dovolenou neodjíždíte vy?

Reklama

Načítám