Hlavní obsah

Nejčastější výmluvy žen, které dlouho nemají partnera

Foto: Thinkstock

Jsou samy a příliš se nesnaží na tom něco změnit. A mají řadu výmluvFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou samy, v lásce zatím štěstí neměly. Ale spíš než aby jí šly vstříc, mají spoustu „dobrých“ vysvětlení, proč nemohou najít vhodného partnera. Nejsou to ale jen výmluvy, kterými maskují strach?

Článek

Jejich partner je opustil nebo ještě žádný vztah ani neměly. Prostě se jim doposud nepodařilo najít spřízněnou duši. Jenže místo toho, aby vhodný protějšek hledaly, uzavřely se do sebe a nikoho k sobě nepustí. A mají řadu zdůvodnění, proč se jim nedaří najít si lásku.

„Bohužel to jsou ale velmi často jen výmluvy ze strachu, které pramení ze zklamání, kterým si prošly. O samotě je to sice někdy smutnější, ale vlastně svým způsobem pohodlnější. V tomto případě je strach tím hlavním mluvčím,“ tvrdí psychoterapeutka Lucie Horníková.

1. Mám na krku dvě děti, kdo by o mě stál

Tak tohle tvrdí řada žen, která zůstala sama s dětmi. Jenže pravda je taková, že děti zas takový handicap nejsou, a důkazem je spousta žen, kteří si i s ratolestmi našly milujícího partnera. „Naopak ženy s dětmi si leckdy hledají partnera mnohem snáz než třeba ženy po třicítce, které děti teprve chtějí. Maminky už nehledají muže se strachem, že nenajdou otce svých dětí,“ říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Na místě je samozřejmě určitá opatrnost, ne každou známost je dobré hned představovat dětem, ale všechno vyřeší čas. Jakmile přijde chvíle, kdy si budete jisté, že tenhle chlap stojí za to, určitě to poznáte.

Foto: Thinkstock

Děti nejsou při seznamování handicapemFoto: Thinkstock

2. Jsem na to už stará

Tak tohle je další klasická a velmi běžná výmluva. A je celkem úsměvné, že ji můžete slyšet z úst žen čtyřicátnic jako šedesátnic. Nesmysl je to ale v jakémkoli případě. „Že by byla láska nějak věkově omezená? Že by na ni mohl někdo být starý? Tak to je fakt nesmysl. Vždy je to o osobě, které se to týká. A leckdy dvacetiletý lásku neumí přijmout, a stoletý ano,“ vysvětluje Lucie Horníková.

Tady platí jediná rada. Přestaňte řešit svůj věk, věnujte pozornost svým citům!

3. Slušní chlapi vymřeli

I tohle se dá slýchat velmi často. Slušní chlapi nejsou, všude potkávám jen lumpy, dalšího chlapa, co mně akorát zlomí srdce, fakt nepotřebuji. Jenže pozor, jde o velmi nebezpečný pesimismus, kterým samy sobě znemožňujete jakýkoli posun kupředu.

„Vždy je dobré se jakýchkoli dogmat o mužích zbavit. Ženy mají tendence si je vytvářet, je to ale velmi blokující. Na světě je spousta mužů, kteří nejsou lumpové, musíte na ně ale mít zapnutý radar. Přijměte tedy variantu, že někde pro vás je člověk, který bude milovat vás i vaše děti. Váš partner je totiž vždy jen vaše zrcadlo, zrcadlo toho, co si o mužích myslíte, jak smýšlíte o lásce,“ říká Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Lásce je občas potřeba jít trochu naprotiFoto: Thinkstock

4. Nemám na to čas

A kdy bych si asi tak někoho měla najít? Jsem pořád v práci, lítám kolem dětí, starám se, abych měla z čeho žít.

I v tomto případě jde opravdu jen o výmluvy. Láska není věcí času, potkat ji můžete v podstatě kdekoli (třeba i na pískovišti, kam vyrazíte s dětmi, v práci nebo v obchodě). Chce to jen chtít, být otevřené možnostem a nebránit se tomu.

Navíc nejspíš neexistuje člověk, který by alespoň neměl trochu času jen pro sebe. I kdyby to bylo jen jediné odpoledne v měsíci, stihnout se během něj dá leccos.

5. Teď není vhodná doba

Teď to nejde, počkám, až vyrostou děti. Nejdřív musím vybudovat kariéru, pak se můžu zaměřit na milostný život. Tohle „až“ je ale úplně stejné jako věta „udělám to pak“. Tohle „pak“ totiž v drtivé většině případů znamená spíš „nikdy“.

Ano, i v lásce platí pořekadlo, že co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek. Vždyť proč byste se nemohly soustředit na práci, budovat kariéru, ale zároveň být zamilované?

A co vy? Také se vymlouváte, nebo jdete spíš lásce vstříc?

Načítám