Hlavní obsah

Nejen vařit, ale i smažit můžete zdravě!

Foto: České ghíčko s.r.o.

Foto: České ghíčko s.r.o.

Za elixír života ho považovali před více než 5 000 lety mistři léčebné ajurvédy. Vyráběly ho ovšem i naše (pra)babičky. A dnes je považováno ze superpotravinu. O čem že je řeč? O přepuštěném másle. Je ideální na vaření, pečení i smažení.

Článek

„Pro tepelnou úpravu potravin, ať už se jedná o smažení, pečení, nebo vaření, je nejlepší takový tuk, který má vysoký kouřový bod. To je, laicky řečeno, teplota, při níž se tuk začne přepalovat a vzniká kouř. Pokud nechcete používat rafinované oleje, vyzkoušejte ghíčko – přepuštěné máslo, které se může pochlubit skutečně vysokým kouřovým bodem 250 °C. V porovnání s ním má například běžné máslo kouřový bod jen 170 °C. Takový pravý vídeňák se například vždy dělá na přepuštěném másle,“ vysvětluje Andrea Dostálová ze společnosti České ghíčko, která vyrábí první české přepuštěné máslo ručně a podle tradiční receptury. A poznáte ho velice jednoduše – je v čirých sklenicích s typickým modrým víčkem.

Ghíčko můžete použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Je ovšem ideální nejen na smažení, ale dodá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce. Také dušená zelenina připravená na ghí je bezkonkurenční. Při pečení jím nahradíte všechny margaríny a máslo. A pozor: lze ho i namazat jen tak na chléb a jíst za studena.

Na palačinky, pod zeleninu i maso

Vyzkoušet můžete Ghíčko klasické, v bio kvalitě, s příchutěmi chilli, levandule, konopí či skořice a děti milují Ghítelu® – sladkou pomazánku s arašídy, lískovými ořechy, s kešú a kokosem nebo s mandlemi a kávou.

„Já mám Ghíčko nejraději pod rýži a na brambory, které upeču pokrájené v troubě, a pak do nich vmíchám levandulové ghíčko a trochu česneku. Také ho používám pod vajíčka a jako základ jídla, kdy na něm smažím cibulku a opékám zeleninu. Na ghí doma pečeme i lívance a palačinky. A nepostradatelné je při grilování, kdy jím potíráme plátový gril. Ghíčko se skořicí je vynikající na štrúdl i na korpus na cheesecake. To stačí podrtit sušenky a smíchat je se skořicovým ghíčkem,“ doporučuje Andrea Dostálová.

Foto: České ghíčko s.r.o.

Skořicové ghíčko je ideální do dezertůFoto: České ghíčko s.r.o.

Je vhodné pro alergiky a vydrží až 12 měsíců

Ghíčko je nepostradatelnou ingrediencí pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě. Báječně chutná a voní, obsahuje vitaminy A, D, E a K a je bez mléčné bílkoviny a laktózy, takže jej mohou konzumovat i lidé s alergií na tyto složky mléka.

Nemusí se chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Odstraněním vody a mléčné bílkoviny se totiž výrazně prodlouží trvanlivost. „Ghí můžete skladovat při běžné pokojové teplotě. To byl důvod, proč ho tak rády používaly naše (pra)babičky v době, kdy ještě ledničky nebyly samozřejmou součástí domácností,“ říká Andrea Dostálová s tím, že ajurvéda ho považuje za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení.

Reklama

Načítám