Hlavní obsah

Nejkrásnější tapety roku 2012. Tyhle to u nás vyhrály!

Foto: Thinkstock

Výrazné barvy byly hitem minulých let, letos je v novinkách nenajdeteFoto: Thinkstock

Reklama

Tapety do moderních interiérů jednoznačně patří! Stačí jimi polepit jednu stěnu, a hned dodáte místnosti elegantní look, minimalisticky strohý či atypický vzhled. Podívejte se na náš výběr nejoblíbenějších vzorů a dekorů pro letošní rok a vyberte si tu svou tapetu!

Článek

Týká se to nejen tapet: interiérové trendy na rok 2012 maximálně popírají barvy a preferují přírodní a neutrální odstíny. Na své si tak přijdou milovníci šedi, hnědi, béžové. „Je to určitý přirozený vývoj. Výrazné barvy vládly nejen našim kolekcím v posledních dvou až třech letech, proto se letošní novinky odlišují právě těmito barvami, kdy staví na tlumených tónech, odlescích a podobně. Zákazník si tak může vybrat oboje,“ říká Daniela Viktorýnová za společnost Lavmi a dodává, že podobně na tom byly i další firmy na letošním veletrhu Heimtextil, který určuje světové trendy na následující rok.

Pokud máte pocit, že s takovými barvami moc velkou parádu na stěnách neuděláte a rozhodně s nimi nevytvoříte zajímavý a originální interiér, jste na omylu. Současné tapety totiž okouzlí kontrastem lesklých a matných ploch, které se mění podle toho, jak na ně dopadá světlo, a pak vytvářením 3D efektů. „Trendy jednoznačně staví nad barvy velké a plastické, do prostoru vystupující vzory, které zaujmou na první pohled a stanou se dokonalým doplňkem interiéru,“ popisuje Zuzana Rosenhöferová ze společnost Abitare. A ty na pozadí těchto detailů obzvlášť vyniknou.

Zkoukněte dvanáct nejoblíbenějších kousků, z levnějšího i dražšího cenového spektra. Tyto pro vás vybrali výrobci i prodejci tapet. Která se vám líbí nejvíc?

Ve znamení lesa

Luxusní tapeta, jejíž 3D vzor a střídání lesklých a matných ploch vytváří iluzi lesa. Základ tvoří vlies, na povrchu je nanesená vrstva vinylu. Za roli o standardní velikosti, tedy šířce 53 centimetrů a délce 10,5 metru, zaplatíte v Království tapet 469 korun.

Tyrkysová uspěla

Jednou z mála barev, která se mezi trendy uplatnila, je tyrkysová. Tvoří podklad pro originální vzor, u nějž je zajímavý ani ne tak samotný dekor, jako metalické efekty, které dodají interiéru ten správný lesk. Za standardní roli dáte v Království tapet 589 korun.

Nevěříte, co dokážou s místností udělat tapety? Podívejte se na Proměnu interiéru 3x jinak: Tohle dokážou tapety!.

Když luxus, tak zlatý

Na efekt střídání lesku a matu vsadili i autoři tapety Liona Light & Bright. Tato kolekce kombinuje nejen malé a velké vzory, ale na bílý základ nanesla vrstvu teplého zlata, které ještě umocňuje žádané efekty. K mání je i ve stříbrné a černé variantě. Cena za roli u firmy Flügger je 799 korun.

Stromy letos táhnou

Motiv stromů a lesa je letos obzvlášť oblíbený, v našem přehledu se objevuje už podruhé. Inspirovala se jím ve své kolekci Fioton non Woven designérka Elsa Kristine Krogh, která tmavý poklad dozdobila světlými siluetami stromů a opadaným listím. Cena role je v prodejně Flügger 799 korun.

Když stěnu zdobí hedvábí

Kolekce Haika značky Omexco je založena na neutrální a nenápadné šedé barvě, ale o to větší důraz je zde kladen na plastickou originální strukturu. Pruhy jsou totiž z hedvábí, jednobarevná část má papírové proužky propletené tak, že připomínají tkanou textilii. Obě tapety se prodávají v šířce 91 centimetrů a prodejna Optimal servis nabízí běžný metr za 869 a 930 korun.

Velké vzory zaujmou

Neutrální barvy a velké vzory zdobí tapetu architekta Simona Micheliho. Jeho oválné geometrické vzory opět nabízejí metalické efekty podle toho, jak na ně dopadá světlo. Tapeta je vyrobená ze směsi polyesteru a celulózy a kvůli velikosti vzoru se prodává v šířce 100 centimetrů. Za běžný metr dáte v Optimal servis 1014 korun.

Z české produkce

Tuzemská společnost Lavmi se se svými výrobky prosadila i na světovém trhu. A není divu. Stačí se podívat na tapetu Lounge s kolekce Astoria, která zaujme sice neutrálními, ale v této kombinaci příjemnými barvami. Ty ještě zdůrazňuje minimalistický geometrický vzor. Za roli o standardní velikosti zaplatíte 1870 korun.

Tradice a experiment v jednom

Tradiční a zároveň experimentální vzor v sobě spojuje tapeta Hybe z kolekce Lavmi Tradition 01. Bílo šedá kombinace barev se hodí jak do klasických, tak moderně minimalistických interiérů. Cena za roli širokou 73 centimetrů a dlouhou 6,5 metru je 2470 korun.

Andělská křídla nic nezkazí

Velký detail, který zaujme na první pohled – to dokážou bílá andělská křídla na tapetě firmy Wall & Decó. Prodává ji studio Abitare a metr čtvereční vás přijde na 3326 korun.

Tapety dodají interiéru zajímavý vzhled, ale jejich výhod je více. Přečtěte si Co je pro vás lepší: Malovat, nebo tapetovat?.

Detail, který má tři metry

Na podobném principu, tedy zaujmout velkým dekorem, staví i tapeta Monsoon. Pampeliška totiž měří tři krát tři metry. Za metr čtvereční této vinylové tapety dáte v Abitare opět 3326 korun.

Jako na zámku

Tmavý podklad a klasický květinový dekor v kontrastní stříbrné barvě dodávají luxusní vzhled této vinylové tapetě firmy Wall & Decó. Pozor na její použití v interiéru, hodí se buď do světlých a hodně osvětlených místností, nebo s ní zacházejte opatrně a použijte ji jen v několika pruzích třeba za čelo postele. Metr čtvereční vás v Abitare přijde na 3326 korun.

S cizí ženou v cizím pokoji

Plastičnost ve své nejdokonalejší podobě předvádí tato tapeta Wall & Decó. Busta ženy není dekorativní předmět připevněný na stěně, ale je to dokonalý dekor samotné tapety, který opticky vystupuje do prostoru. Cena za metr čtvereční je znovu 3326 korun.

Která z tapet se vám líbí nejvíce? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám