Hlavní obsah

Malovat, nebo tapetovat? Víme, co je pro vás lepší!

Foto: Thinkstock

Co je lepší, malovat, nebo tapetovat?Foto: Thinkstock

Reklama

Hrůza! Děs! Špína! Prohlédli jste si své stěny v bytě a zjistili, že je na čase po letech s nimi opět něco udělat? A po přemýšlení, jak to zvládnout co nejjednodušeji, najednou přichází spásná myšlenka. Z tapetování přece není takový nepořádek! Ale víte, co je pro vás lepší? Malování, nebo tapetování?

Článek

Cena, pracnost, životnost, krása – to jsou čtyři základní hlediska, která by vás měla dovést k tomu, zda je pro vás výhodnější malování, nebo tapetování.

Výhody malování

Pokud chcete mít hezké bydlení za pár peněz, rozhodně se pusťte do malování. Zvlášť pokud to zvládnete sami a budete si kupovat pouze barvu, vyjde vás metr čtvereční i na méně než deset korun. Jestliže si pozvete profesionála, také to není žádná tragédie, cena za metr čtvereční se pohybuje kolem 25 korun. Za takové peníze žádnou tapetu nekoupíte!

Malba je také vhodná do domácností, kde se kouří nebo v níž žijí alergici. Existují totiž speciální „chytré“ výrobky, které vám pomohou zbavit se doma kouře či plísní nebo dokážou čistit vzduch pomocí iontů stříbra. Více se o nich dozvíte v článku Kouzelné nátěry: Zbaví vás plísní!.

Ke kladům pak lze určitě přidat také to, že vzorníky výrobců obsahují kolem pěti tisíc odstínů, takže si vybere opravdu každý. Speciální míchací stroje pak dokážou vytvořit i takový tón, který bude dokonale ladit například s vaší pohovkou, roletami či kobercem. Poměr barev, tedy takový recept, dostanete napsaný s sebou, a tak si můžete nechat barvu přidělat kdykoli později, třeba za pět či deset let.

Foto: Thinkstock

Malování má svoje výhody. Je levnější a zvládnete ho většinou samiFoto: Thinkstock

A když se vám odstín nebude líbit? Nebo se v chodbě brzo ušpiní? Není problém zeď za pár korun opět přetřít bez jakéhokoli strhávání, srovnávání podkladu a podobně.

Nevýhody malování

Nepořádek – to je to první, co každého zřejmě napadne, když se řekne malování. A je to pravda. I když nebude to tak hrozné, když zvolíte vhodnou metodu nanášení, například váleček. Od něj nátěr tolik nestříká jako od klasické malířské štětky. Stejně tak fólie a krycí plachty jsou dnes vybaveny speciální páskou, a tak z nábytku nekloužou a nelétají. I úklid bývá jednodušší.

A že je jednobarevná zeď nudná? I na to existuje recept. „U malování lze použít šablony, jejichž pomocí člověk získá zajímavé a opravdu originální vzory. Ty mohou na zdi přibývat, a tak si člověk může dopřát nejen atraktivní vzhled, ale zároveň i rychlou a levnou změnu,“ říká Radovan Cita ze společnosti Primalex.

A jak je to s tapetami?

Výhoda tapetování

S tapetami dokážete doma udělat dokonalou a rychlou proměnu, a to téměř bez nepořádku. Způsob jejich lepení, zvlášť u vliesových typů, se značně zjednodušil.„Novinkou je, že lepidlo už není třeba nanášet jak na stěnu, tak na tapetu, ale jen na stěnu, ideálně válečkem. Jen v těžko dostupných místech je nutné použít štětec," popisuje princip Hana Fryšová ze společnosti Flügger, dánského dovozce tapet. Nehrozí tak, že vám někde steče nebo se nalepí, a vy ho budete pracně odstraňovat. V bytě tak zůstanou maximálně odstřižky papíru, které stačí vyluxovat.

Foto: Thinkstock

Tapetování neudělá v bytě velký nepořádekFoto: Thinkstock

Tapety pak ocení i ti, kdo nemají zrovna dokonale hladkou stěnu či omítku. Zpravidla totiž tyto nedostatky zakryjí. „Před tapetováním je potřeba určitě odstranit kryty zásuvek a vypínačů. I když tapeta leccos schová, větší nerovnosti je přecejen lépe zatmelit a hrubší zdi i vystěrkovat," dodává Hana Fryšová.

K plusům také rozhodně patří krásné a neustále přibývající vzory, které byste pomocí šablony na zeď sami vytvořili jen těžko. A především jsou tapety krásné a módní, jak se dočtete v článku Tapety jsou zase in!.

Nevýhody tapetování

Mezi nevýhody, jak už bylo naznačeno u malování, patří určitě cena. I když nejlevnější role koupíte i za stokorunu, půjde jen o obyčejné papírové výrobky, které se na zeď hůře nanášejí a dlouho nevydrží. Kvalitní vás pak přijdou zhruba na pět set korun až dva tisíce a setkat se můžete i s takovými, kde na cenovce visí deset tisíc i více. Na jejich lepení si už zpravidla laik netroufne sám a práci přenechá odborníkovi. Musí mu ji samozřejmě zaplatit, a tak nové stěny vyjdou ještě dráž.

I cena tapetování je vyšší než u malování, pohybuje se v rozmezí od 80 do 180 korun za metr čtvereční. Přestože je náročnost lepení čím dál menší, stále to není jednoduchá věc. Zvlášť když si zvolíte velkoformátový či atypický vzor, kde je třeba dávat pozor, aby na sebe jednotlivé pruhy přesně pasovaly, jinak bude výsledný efekt nehezký.

A když se to nepovede? Přijdete o spoustu času i peněz. Původní tapety totiž budete muset nejprve strhnout, a pak koupit nové a zkusit je nalepit znova.

A jak vypadají vaše stěny doma? Máte nějaké tipy a triky, jak zvládnout malování snadno a rychle? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám