Hlavní obsah

Největší hlouposti o celulitidě

Foto: Shutterstock

I štíhlé ženy může trápit celulitidaFoto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte to, pozorujete se v zrcadle, mačkáte kůži mezi prsty a zoufale se ptáte sama sebe, jak s tím „pomerančem" jednou provždy zatočit. Máte utíkat do posilovny, koupit si nový krém nebo začít radikálně hubnout? Než začnete zbytečně plýtvat energií i penězi, podívejte se na největší „celulitidové“ mýty.

Článek

Vždycky je snazší uvěřit tomu, že od nevzhledných hrbolků pomůže krém, než si přiznat, že to tak jednoduché nebude. Nebojíte se podívat pravdě a celulitidě do tváře? Výborně!

Celulitidu zmírní pitný režim

Ano, pít dostatečné množství vody je bezpochyby prospěšné, ale dá se díky tomu vaše pomerančová kůže na ústup? Bohužel ne. Celulitida by mohla být o něco viditelnější jen v případě, že byste byla silně dehydratovaná nebo naopak, převodněná (musela byste vypít několik litrů vody v krátkém časovém úseku, takovýto stav přetěžuje ledviny i další orgány).

Cvičení vždycky zabere!

Ani tento mýtus tak úplně neplatí. Celulitida totiž může potrápit i velmi trénovanou ženu. Pravdou ale zůstává, že čím víc tuku přeměníte na svalovinu, tím méně budou hrbolky na kůži viditelné. Cvičením proto efekt pomerančové kůže zmírníte, ale pokud máte ty „správné“ dispozice, nezbavíte se jí úplně.

Liposukce je „tutovkou“

Přemýšlíte o odsátí tuku jen proto, abyste zatočila s celulitidou? Pak vás zklameme – ani liposukce s tímto problémem nehne. Naopak, odebere se vám totiž tuk, který je uložený přímo pod kůží a je možné, že budou nerovnosti po zákroku ještě viditelnější.

Pomůže hladovka!

Celulitida nesouvisí s množstvím tuku, ale s jeho ukládáním. Pokud máte za to, že vás od pomerančové kůže zachrání drastická dieta, mýlíte se. Na druhou stranu správné stravovací návyky mohou stav celulitidy zmírnit.

Foto: Thinkstock

Správná péče pomůže zmírnit projevy celulitidyFoto: Thinkstock

Celulitidu mají jen ženy

Že trápí celulitida jen ženy? Kdepak! Mužů, postihnutých hrbolky na kůži, je sice méně (okolo 5 %, u dospělých žen je to – ať už v lehčí či silnější formě – až 95 %), ale i takoví jsou! A proč jich je tak málo? Pokožka pánů má zkrátka jinou strukturu a nemá tendence se tolik deformovat.

Objevuje se jen na zadečku a stehnech

Kéž by to byla pravda! Bohužel se mnoho žen potýká s tím, že se jim celulitida (zpravidla ve své mírnější formě) vyskytuje i na dalších částech těla. Bříško, paže, lýtka – útočí zkrátka všude.

Pomerančová kůže je výsadou obézních

Může ji mít dáma o velikosti XXL i čtyřicetikilová modelka. Celulitida si holt nevybírá! Ale protože se jedná o problém s ukládáním tuku, pokud ho máte nadbytek, je pravděpodobné, že budete trpět její silnější formou.

Stačí se namazat krémem

Samotný přípravek na celulitidu vás nezachrání – poslouží vám pouze jako doplněk. Pokud ale kúru spojíte s masáží, může vám stav pomerančové kůže o něco zmírnit.

Co tedy funguje?

Když nic z výše jmenovaných nefunguje, máte to vzdát? To určitě ne. Ale smiřte se s tím, že pokud celulitidou trpěla vaše maminka, budete s ní bojovat nejspíš také. Nemá smysl se tím stresovat a snažit se ji stoprocentně odmazat, vždyť nějaké ty hrbolky má každá z nás. Vsaďte na zdravý jídelníček, čas od času si naordinujte pročišťující detox (jak na něj, najdete ve článku Zhubněte a zkrásněte. Za jeden den!), zajděte si na lymfodrenáž a pravidelně cvičte. I když se třeba zrádné celulitidy úplně nezbavíte, můžete ji alespoň zminimalizovat.

Reklama

Související témata:

Načítám