Hlavní obsah

Nejzásadnější změny ve zdravotnictví 2014: Na co se připravit?

Foto: thinkstock

Nový rok přinese změny pro budoucí maminkyFoto: thinkstock

Reklama

Od nového roku končí poplatky v nemocnici, u porodů může být jen porodní asistentka a zřejmě dostanete výzvu, abyste přišli na onkologickou prevenci. To jsou zásadní novinky ve zdravotnictví, které přinese rok 2014.

Článek

Na co byste se měli připravit, až v lednu zavítáte do nemocnice, porodnice, či ke svému obvodnímu lékaři? Novinek je několik – připravili jsme pro vás přehled těch nejzásadnějších.

Porod jen s asistentkou

Možná sledujete diskuse o domácích porodech. Ministerstvo zdravotnictví doufá, že od ledna nabídne snesitelnou variantu pro ženy, které se kloní k alternativní metodě porodu a poporodní péče, ale přece jen mají pochybnosti o bezpečnosti porodu doma.

Představme si, jak to bude probíhat. Budoucí maminka po příchodu do porodnice požádá o to, aby s ní byla jen porodní asistentka. Lékař sice provede vstupní kontrolu a zhodnotí průběh těhotenství, ale pokud neshledá důvod k obavám, předá rodičku asistentce a na scénu vstoupí znovu jen v případě, že ho povolají ke komplikacím.

„Doufáme, že se nám tím podařilo najít rozumný kompromis mezi pohodlím rodiček a jejich bezpečím,“ říká náměstek pro zdravotní péči Ministerstva zdravotnictví ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D.

Foto: thinkstock

Z porodnice chtějí jít některé maminky co nejdříveFoto: thinkstock

Z porodnice dřív

Po porodu zůstávají maminky a novorozenci obvykle v porodnici ještě 72 hodin, během nichž se sleduje hmotnost dítěte a jeho zdravotní stav. „Některé maminky chtějí jít domů dřív. Bohužel se tím dostávají do zvláštního období, kdy dítě už není v péči porodnice, ale ani pediatra v místě bydliště, protože ten dítě přebírá do péče právě až po 72 hodinách,“ vysvětluje MUDr. Ferdinand Polák.

Nově může ještě druhý den po „předčasném“ propuštění přivézt maminka novorozence do porodnice nebo na dětské oddělení na ambulantní kontrolu. Miminko může zkontrolovat praktický pediatr v místě bydliště. Ten dítě vyšetří, ale nebude mít povinnost ho zaregistrovat do své ambulance. V případě, pokud tato kontrola zjistí podezření na neadekvátní vývoj či neprospívání dítěte, doporučí rodičům okamžitý návrat do porodnice respektive na neonatologii.

Čekejte pozvánku na kontrolu

Rakovina zabíjí mnohdy i zbytečně – zvláště v případě, kdy pacienti nedostanou léčbu včas, protože podcenili preventivní kontroly. Právě proto spouští všechny zdravotní pojišťovny a ministerstvo zdravotnictví systém na podporu prevence vybraných nádorových onemocnění.

Foto: thinkstock

Možná najdete ve schránce pozvánku na onkologickou prevenciFoto: thinkstock

„V lednu zahajujeme takzvané adresné zvaní, na němž participují všechny zdravotní pojišťovny,“ informuje MUDr. Polák. Vybraní pojištěnci, během kampaně asi tři a půl milionu lidí, dostanou výzvu, aby se dostavili na preventivní kontrolu. Cílem je snížení počtu pacientů s karcinomem prsu, děložního hrdla a kolorekta v pozdních stadiích, snížení úmrtnosti.

Víc center pro odběr pupečníkové krve

Pro děti s vážným onemocněním krve je dobrou zprávou, že se během příštího roku zdvojnásobí počet míst, kde bude možný odběr pupečníkové krve, která obsahuje krvetvorné buňky vhodné pro transplantaci. „U těch, kteří nemají možnost získat dárce v rodině ani v registru a zároveň nemohou čekat, je to velmi dobrý způsob, jak okamžitě sehnat buňky pro transplantaci,“ popisuje Petr Kobylka, šéf Banky pupečníkové krve, která funguje od roku 1996 při Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) jako jediná oficiální banka v České republice.

Hospitalizační poplatky zatím končí

Již od prvního ledna nebudete muset platit poplatek 100 Kč za pobyt v nemocnici. „Poplatek za recept zatím zůstává ve výši 30 Kč, bez ohledu na to, kolik je na receptu položek,“ uvádí Mgr. Martin Plíšek, náměstek pro legislativu Ministerstva zdravotnictví ČR.

Co si myslíte o domácích porodech? Napište nám!

Reklama

Načítám