Hlavní obsah

Nedaří se v sexu? Běžte se poradit!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Páry řeší v ordinaci sexuální problémyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte chřipku, nebo si zlomíte nohu, jdete pochopitelně k lékaři. Ale co, když se vám nedaří v sexu? Proč nejít k odborníkovi s „nemocným" sexem?

Článek

Bohužel mnoha lidem brání v návštěvě sexuologa jedna zásadní okolnost: ostych. Jde však o zábranu umělou a hlavně zbytečnou. V ordinaci sexuologa vás totiž nikdo nebude chtít ukousnut, ale naopak vám pomoci vylepšit vaše sexuální zážitky. Chcete vědět, co vás tam čeká?

Kdo je to sexuolog?

K sexuologovi se můžete objednat sami, ale nejčastěji k němu lidé zamíří na doporučení od jiného lékaře. Sexuolog může mít buď lékařské vzdělání, nebo může jít o vystudovaného psychologa, v obou případech je však třeba doplnit si znalosti dalším sexuologickým vzděláním. Sexuolog musí brát pacienta (i když mu říkejme v tomto případě spíše klienta) jako celek. V případě, že za ním přijde pár, pak musí brát jako celek i tento pár. Sexuolog by měl být schopný také vyloučit fyziologické problémy, které přicházejí do úvahy hlavně u muže. Naopak u ženy je fyziologický původ méně častý a je třeba pracovat spíše na motivech psychologických. Dále by měl umět porozumět vztahu dvou lidí a nacházet i zde možné příčiny problémů. V neposlední řadě by mělo jít o důvěryhodnou osobu, které se klient bez obav svěří i se svými nejintimnějšími pocity.

Jak sezení probíhá

Navštívit sexuologa může kdokoliv - jedinec, muž či žena, nebo pár. Při první návštěvě jsou klienti vyzpovídáni a terapeut se snaží vypracovat diagnózu. Ta však může být celkem dobře skryta a na odhalení původu problému první návštěva nemusí stačit. Při návštěvě by mělo panovat ovzduší oboustranné důvěry. Klienti by si měli uvědomit, že sexuolog je zde pro ně a že by tedy měli být maximálně otevření a mluvit s terapeutem o všem.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Sexuolog by měl znát tělo i dušiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Etika na prvním místě

Mnoho lidí odmítá návštěvu sexuologa z obav o to, že bude muset některou sexuální aktivitu předvádět před lékařem. To vás však v žádném případě nemůže čekat! Sice jste se mohli občas dočíst, že některý lékař zneužil důvěry své pacientky a třeba anorgasmii (nemožnost dosažení orgasmu) „léčil" tak, že se s klientkou vyspal. Takové jednání je ale protiprávní a lékař byl také potrestán, včetně odebrání lékařské licence. Sexuolog může svému klientovi navrhnout třeba určité techniky, nebo hry, ale nemůže po něm chtít, aby je klient předváděl před ním.

Návštěva znamená zdravý úsudek

A s jakými problémy se k sexuologovi chodí nejčastěji? Zatímco dříve převažovali muži s poruchou erekce, dnes přibývá zejména párů, které řeší nesoulad v potřebě sexu. Jde o klasickou situaci, kdy jeden má dost a druhý málo. Přesto však platí, že poradit se může kdokoliv a hlavně, že návštěva sexuologa je odrazem zdravého úsudku a rozhodně ne toho, že byste snad byli nenormální blázni!

Reklama

Související témata:

Načítám