Hlavní obsah

Domácí křupavá šumava

Hodnocení:
(10)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
1 hodina 5 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Domácí chléb. Voňavý, s křupavou kůrkou a vláčnou střídou, který v kombinaci s máslem a solí tvoří nepřekonatelný, ryze český zážitek. Šumavu nemusíte nutně kupovat, upečte si ji s námi v hrnci. Nemá chybu!

Ingredience pro:
1 chléb
  • 300 g hladké mouky
  • 170 ml vody
  • 12 g soli
  • kmín (drcený i celý)
Na překládání
  • hladká mouka
Na kváskový základ
  • 1 lžíce kvasu
  • 160 g žitné chlebové mouky
  • 160 g vody
Článek

Postup

Krok 1: Ke kvásku přijdete tak, že vám ho ve skleničce daruje někdo, kdo bydlí blízko vás. Kontaktovat ho můžete pomocí internetové Kváskové mapy, kde podle adresy jednoduše vyhledáte svůj nejbližší zdroj. Kvásek si také můžete sami vytvořit, trvá to asi 4 dny.

Nejprve tedy do plastového uzavíratelného boxu nalijte 160 g vody a rozpusťte v něm lžíci kvasu. Přisypte mouku, vidličkou promíchejte, přiklopte a nechte na lince stát 12 až 15 hodin.

Foto: Greta Blumajerová
Foto: Greta Blumajerová

Krok 2: Po uplynutí doby odeberte z kvasu lžíci, přesuňte ji do zavařovací skleničky, zavřete a dejte do lednice. Kváskový základ máte hotový a kvas na příští pečení uschovaný.

Foto: Greta Blumajerová

Krok 3: Do mísy v robotu nasypte mouku, přidejte kváskový základ a vodu. Zapněte robot na nízké otáčky a těsto na minutu promíchejte. Poté ho nechte asi 5 minut stát, lepek začne pracovat.

Krok 4: Doplňte do směsi sůl, kmín a chleba propracovávejte na nízké otáčky 15 až 20 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Krok 5: Těsto pak vyklopte na (bohatě) pomoučněnou plochu (neděste se, že se hodně lepí a moc nedrží) a začněte ho překládat. Buď můžete kraje překládat směrem do středu, anebo těsto vždy mírně splácněte a přeložte napůl (lepší varianta).

Foto: Greta Blumajerová

Krok 6: Když je hladké, ještě ho dlaněmi krátce na pracovní ploše dokola otočte, přikryjte fólií a nechte 30 minut odpočívat. Pak ho vytvarujte do šišky.

Foto: Greta Blumajerová

Krok 7: Ošatku na chleba vysypte moukou a vytvarovaný chléb do ní usaďte švem dolů. Posypte moukou.

Foto: Greta Blumajerová
Foto: Greta Blumajerová

Krok 8: Z plastové tašky vytvořte improvizovanou kynárnu a chléb nechte takto kynout asi 5 hodin na kuchyňské lince. Pokud nemáte ošatku na chleba, nahraďte ji mísou, kterou vyložte bavlněnou utěrkou a tu ještě hustě pomoučněte.

Krok 9: Troubu asi hodinu před skončením kynutí zapněte klasicky na 250 stupňů. Položte do ní do spodní třetiny litinový hrnec s poklicí a nechte ho nahřát.

krok 10: Po nahřátí ho opatrně vyjměte a chleba do něj vyklopte (lze si pomoci pomoučněnou deskou kartonu). Můžete jeho vršek ještě párkrát naříznout, ale není to nutné. Když nenaříznete, neriskujete, že tolik nevyběhne.

Foto: Greta Blumajerová
Foto: Greta Blumajerová

Krok 11: Hrnec přiklopte, vraťte do trouby a nechte péct 25 minut. Pak poklici sundejte a dopékejte dalších 10 až 15 minut, dokud není kůrka zlatavá. Chléb samozřejmě můžete péct i na plechu, ne v hrnci, v tu chvíli je ale nutné vytvořit v troubě vlhké prostředí. Postup je stejný, jako když pečete bagety.

Krok 12: Chléb položte na kovovou mřížku, můžete ho poprášit lehce vodou a nechte ho vychladnout. Pak až ho můžete krájet.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama