Hlavní obsah

Nemá milenku?! Za jeho sexuální nechuť můžou tyhle důvody!

Foto: thinkstock

Když muž odmítá spát se svou partnerkou, je to znepokojující. A ženy samozřejmě napadá, že má jejich manžel milenkuFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřív jste se milovali skoro pořád, ale poslední dobou nemá váš partner o sex zájem. Už si ani nepamatujete, kdy „to“ bylo naposled. Má milenku! Ta představa děsí. Klid, důvody mohou být jiné!

Článek

Váš sexuální život býval dokonalý. Jenže teď najednou nic! Partner s vámi přestal spát. Zachovejte klidnou hlavu a nemyslete na nejhorší, tohle je pět nejčastějších důvodů, proč muži přicházejí o libido.

1. Stres

Zamysleli jste se, kolik hodin tráví váš partner v práci, jak vychází se svým šéfem, zda jste na tom finančně dobře a podobně? To vše způsobuje velkou únavu a stres, který rozhodně nemá na sexuální apetit dobrý vliv. „Dnes se od mužů čeká, že budou podávat výkony v práci, budou zastávat dobrou pozici a vydělávat dost peněz. Navíc se neustále zvyšují standardní nároky rodin, vysoké hypotéky, leasingy na auta, dovolené,“ varuje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Co s tím:

  • Proberte s partnerem, jak se cítí (musí si přiznat, že se přepíná)
  • Pokuste se snížit nároky (řekněte třeba, že nechcete na dovolenou k moři, ale byly byste rády na chalupě)
  • Snažte se zorganizovat váš společný čas a využít ho k odpočinku (vynechejte například sobotní rodinný nákup a zajděte si třeba do kina)
Foto: thinkstock

Jestli tráví váš muž dlouhé hodiny v práci, má nesnesitelného šéfa a doma na něj čeká hora složenek, nedivte se, že nepřekypuje vášníFoto: thinkstock

2. Zdravotní problémy

Není v poslední době váš muž častěji nachlazený, nepřechází chřipky, nezhubnul? Jednoduše řečeno, je zdravý? Protože i to má samozřejmě vliv na jeho výkonnost. „Muži se neradi zmiňují o svých slabostech a za takovou slabost často považují i nemoc. Takže jejich partnerky často vůbec neví, že mají nějaké problémy,“ vysvětluje Lucie Horníková.

Co s tím? Jediným řešením je v tuto chvíli upřímnost. „Tady pomůže jen vzájemná komunikace a důvěra v partnera, kterého jsem ochoten vzít i do svých nejtajnějších komnat a brát ho jako oporu,“ radí kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

3. Obavy a nejistota

Velmi často se stává, že k poklesu libida dochází u mužů ve chvíli, kdy je jejich partnerka těhotná, případně je po porodu. Prostě s ní v té době nespí, protože mají strach. Jejich obavy ale pramení z nevědomosti, takže je třeba vše probrat.

Co s tím:

  • Od začátku zapojte partnera do vašeho těhotenství (ať s vámi chodí na ultrazvuk, čtěte spolu knihy o porodu a podobně), ať má dostatek informací
  • Vysvětlete mu, že během těhotenství není sex nijak rizikový, a vám se milování s ním líbí
  • Po porodu dejte partnerovi jasně najevo, že jste na sex připravené, a pokud byste nebyly, věděl by o tom
  • Věnujte se i jiným praktikám než klasické souloži
Foto: thinkstock

Je vaše postel jen na spaní? Nepropadejte panice a s partnerem si promluvte. I tady nejlépe funguje upřímnost a důvěraFoto: thinkstock

4. Věk

Po šedesátníkovi prostě nemůžete chtít stejné výkony jako po dvacetiletém mladíkovi. S věkem výkonnost mužů klesá, už si tolik nevěří, mají strach ze selhání.

Co s tím? Nenaléhejte, dodejte mu trochu sebevědomí a ujistěte ho, že váš vztah rozhodně není jen o sexu! „Časem by vztah měl být spíš na rovině důvěrného přátelství, partnerství a opory, kdy se zcela oboustranně a přirozeně přizpůsobujete, a to i v sexuální rovině,“ radí Lucie Horníková.

5. Nepřitahujete ho

Bohužel, i tohle je možnost. A nejde jen o to, zda jste za ta léta přibraly nebo ne, jde i o to, zda se náhodou nezměnilo vaše chování. Nehádáte se častěji, nejste kritičtější, nevytratila se z vašeho vztahu pohoda? Špatnou zprávou je, že v tomto případě bývají škody často nezvratné. „Jakmile vaše či partnerova spokojenost klesne dlouhodobě pod sedm a půl bodu z deseti možných, znamená to, že jste si přestali stát za to a cesta zpět nevede,“ tvrdí Aleš Kalina.

Řešily jste podobný problém? Jaký měl nezájem vašeho muže důvod?

Reklama

Související témata:

Načítám