Hlavní obsah

Nemůžete otěhotnět? Takhle se zjišťuje u spermií, jestli jsou plodné!

Foto: Profimedia

Vyšetření pod mikroskopem je na cestě spermie k vajíčku tím základnímFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se mluví o umělém oplodnění, většinou se řeč točí kolem odběru vajíčka, hormonální přípravy a dalších ženských témat. Co se ale děje se spermiemi, když jich má muž málo nebo se nehýbou?

Článek

O odběru spermií většinou víte jen to, co se taktně či s nadsázkou dá vidět ve filmech. Tedy kabinka, časopisy a muž, který by v ten moment byl raději někde hodně daleko...

Co se ale děje od chvíle, kdy personál zmizí do hlubin laboratoří s naplněnou odběrovou nádobkou? S trochou nadsázky se dá říct, že v takovou chvíli spermie vyrážejí na cestu, na jejímž konci je oplodněné vajíčko.

Aby i tady „doběhly“ do cíle ty nejlepší, používá medicína na jejich rozeznání nejmodernější metody, které v mnoha případech věrně simulují přirozené procesy, které jindy probíhají v těle ženy. Všechny mají stejný cíl – zvýšit naději na dítě i párům, kterým by se to bez pomoci nepodařilo.

Jak jste na tom, pánové?

Základním prvkem, který se zabývá kvalitou a množstvím mužských pohlavních buněk, je spermiogram. Je prvním a úvodním testem asistované reprodukce. „Jde o standardní vyšetření, které přinese základní informace o plodnosti muže. Analýza se provádí ze vzorku čerstvého ejakulátu. Vyšetření by měli podstoupit muži ze všech párů, které se pro neplodnost začínají léčit,“ říká primář centra IVF Klinického centra Iscare MUDr. Jaroslav Hulvert.

Tím ale pozornost věnovaná spermiím nekončí. Spermie putují pod mikroskop. „Během vizuálního vyšetření kontrolujeme jejich tvar, stavbu a hybnost. To se provádí standardně při čtyřsetnásobném zvětšení. V případě, že jsou spermie ve větším množství poškozené nebo potřebujeme vidět drobnější změny, umíme si je zvětšit až šesttisíckrát,“ popisuje lékař.

Foto: Profimedia

Moderní metody sledování spermií jsou nadějí i pro dříve neplodné páryFoto: Profimedia

Do gelu!

Laboratorní podmínky umí simulovat i procesy, které probíhají v děloze. „V přirozených podmínkách, tedy v těle ženy, je součástí obalu vajíčka hyaluronan. Spermie se díky svým receptorům snaží na tuto látku navázat. A my chceme, aby tuto schopnost, tedy důkaz své reprodukční schopnosti, dokázala i v Petriho misce, do které dáme gel s hyaluronanem,“ popisuje MUDr. Kateřina Veselá Ph.D., ředitelka Sanatoria Repromeda.

Laser odhalí mrtvé

Další test dává velké šance i mužům, kteří mají výhradně nepohyblivé spermie. Problém je, že ty nelze ani pod mikroskopem odlišit od mrtvých. Naštěstí to ale moderní věda už umí – a to díky laseru. „Bezkontaktní diodový laser je zacílen na ocásek spermie, vyšle puls a sleduje se reakce. Živá, ale nepohyblivá spermie ocásek stočí. Po zasažení mrtvé spermie se neděje nic,“ popisuje RNDr. Beáta Kaľatová, embryoložka z Prague Fertility Centre, Kliniky pro léčbu neplodnosti a zachování plodnosti.

Foto: Profimedia

Právě díky moderní medicíně mají i muži s nepohyblivými spermiemi naději na vlastního potomkaFoto: Profimedia

Zdraví prokáže magnet

K oplodnění vajíčka a narození zdravého dítěte je nutné, aby spermie neměla abnormální stavbu ani porušenou DNA. „To ale žádnou vizuální metodou zjistit neumíme,“ říká Kateřina Veselá. Lze ale využít magnetismu a zdravé spermie rozeznat.

„Víme, že spermie s poškozenou DNA a ty, které jsou v začátku své buněčné smrti, mají na svém povrchu látku se záporným nábojem. Toho využíváme a používáme magnetické nanočástice, které se na tyto ,záporné´ spermie navážou, a vlastně je tak označí. Po oddělení označených spermií vstupují do dalšího procesu jen ty zdravé,“ dodává Kateřina Veselá.

Tuto metodu využívají lékaři u párů, kde je problém s neplodností na straně muže, tedy při nedostatečné kvalitě spermatu, při zjištěné poruše DNA ve spermiích nebo u párů, kde už se opakovaně zastavil vývoj embryí.

Máte zkušenosti s umělým oplodněním? Napište nám!

Reklama

Načítám