Hlavní obsah

Nenechte pleť v mrazu trpět!

Foto: shutterstock.com

Svoji pleť musíte před mrazem chránitFoto: shutterstock.com

Reklama

Tuhé mrazy, které v současné době panují, mají na naši pleť přímo vražedný  účinek. Abyste předešly tomu nejhoršímu, je třeba se o pokožku pravidelně starat. Pokud jste péči trochu zanedbala, ukážeme vám, jak zahladit to nejhorší.

Článek

Zima a mráz opravdu nemají na naši pleť dobrý vliv. Významně se podílejí hlavně na stárnutí kůže. Kvůli chladu, vlhkosti, mrazu a větru se kůže stává hrubší, tuhou, vrásčitou a šupinkovatou s nestejným hnědavým zabarvením. Tím, jak svoji pleť opakovaně vystavujete vlhkosti, způsobíte, že zčervená a ztratí potřebné napětí. Časté přechody mezi teplem a zimou nepůsobí také dobře stejně jako suchý vzduch v přetopených místnostech.

Co na to odborník

Kosmetička Marie Lánová varuje před vlivem mrazu a doporučuje: „V mrazu se zpomalují funkce pokožky: mazové žlázy vylučují méně tuků a látková výměna stagnuje. Pokožka je často přesušená, šupinatá, zarudlá, pálivá a nepřirozeně napnutá. Pro větší odolnost pleti a schopnost udržet si vlhkost po celý den je potřeba jí poskytnout kvalitní základ, který vybuduje ochranný štít proti větru a chladu.“

S mytím opatrně

Obličej si ráno nemyjte chvilku předtím, než budete utíkat do práce, ale alespoň půl hodiny před odchodem. Pokud nestíháte, sáhněte po pleťové vodě nebo pleťovém mléku, které neodebírá pokožce vláhu. Používáte ráda různé hydratační vychytávky, jako jsou třeba minerální vody ve sprejích? Pak na ně v zimě zapomeňte a rozhodně je opět neaplikujte hodinu před plánovaným odchodem. Pokud chcete vaši kůži hydratovat, nezapomínejte na správný pitný režim. I v zimě, kdy je obecně pocit žízně menší, si dopřávejte dostatek tekutin, vhodné jsou ovocné či bylinné čaje.

Foto: shutterstock.com

Nezapomínejte ošetřovat také krk a dekoltFoto: shutterstock.com

Pleť hydratujte

Ještě donedávna se tvrdilo, že v zimě bychom měly na hydratační krémy zapomenout, protože tekutina v pokožce může venku namrznut, a že bychom měly dát přednost krémům, které obsahují větší procento tuku. To však dnes úplně neplatí. Jestliže je vaše pokožka normální či mastná, je třeba ji spíše vyživit, takže klidně sáhněte po některém z hydratačních krémů. Pokud je váš krém skutečně velmi lehký, používejte ho na noc.

Jestli se budete hodně pohybovat venku v mrazivém počasí, pak zvolte výživné krémy s vitaminy, panthenolem, ceramidy a dalšími ochrannými a výživnými substancemi. V zimě se také doporučuje používat make-up, který současně s krémem vytvoří solidní bázi, jež uchová pleť hydratovanou. Platí zde podobná analogie jako s oblečením – také se doporučuje nosit pro zahřátí více tenčích vrstev než jednu tlustou. Věnujte pozornost také vašim rtům. Přicházejí do kontaktu se slinami a jsou tak snadno náchylné k rozpraskání a vysušení. Pamatujte na to, že si je nemáte příliš často olizovat. Pokožka rtů je velmi tenká a tukového mazu je zde málo. Potírejte je tedy co nejčastěji balzámem s UV filtrem, který noste stále při sobě.

Nejenom obličej trpí

Ve velkém mrazu přicházejí k úhoně i další části vašeho těla, nejenom mrazu vystavený obličej. Např. krk stejně jako pokožka dekoltu. Nezapomeňte je tedy ošetřit krémem. Mrazem jsou namáhané i ruce, ačkoliv nosíte rukavice. Pokud jste zvyklé mýt si velmi často ruce, snažte se to omezit jen v nezbytném případě nebo používejte navlhčené ubrousky. Ruce ošetřujte krémem, a to několikrát během dne, vždy když máte pocit suchých rukou.

Foto: archiv firem

Kosmetické firmy myslí i na zimní péčiFoto: archiv firem

Naše tipy pro zimní ochranu pleti

Na obličej:

  • Aloe Vera Gel Fytofontána – chladivý gel pro podrážděnou pokožku, který drží zabarvení pokožky
  • JUVENA Intenzivní denní krém na suchou až velmi suchou pleť – ochrana pleti v zimě před větrem a chladem
  • LAVERA Ochranný krém Basis Sensitive - s bio jojobou a máslem karité poskytuje intenzivní ochrannou péči

Na tělo:

  • Tělové mléko pro velmi suchou pokožku Zimní potěšení, Nivea Body

Na rty:

  • Tyčinka na rty UV-Alpin, Labello

Na ruce:

  • LA ROCHE POSAY Krém na ruce Lipikar Xerand - umožňuje díky svým hydratačním a reparačním složkám obnovit hydrolipidický film a zanechává kůži měkkou a hebkou
  • WELEDA Rakytníkový krém na ruce – krém bez jakýchkoliv syntetických látek s vůní po citrusech

Reklama

Související témata:

Načítám