Hlavní obsah

Nesjízdný muž

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Zpravodajství z Rallye Dakar získalo díky dvěma českým závodníkům nový rozměr. Kromě výsledkové listiny získali uživatelé sociálních sítí informaci o libidu zúčastněných. A k tomu jako bonus sexistické narážky na dvě šestnáctileté dívky. Situace prý byla vypjatá, muži ve stresu z náročného závodu nevěděli, co mluví. Já jsem taky ve stresu. Je-li dívka označována za „sjízdnou“, čím je pak muž?

Článek

Startuje docela rychle, stačí se přiblížit. Rozjezd má však pomalý a těžkopádný. Chtělo by to trochu víc šťávy, ale nádrž už toho moc nepojme. Přitom spotřeba je vysoká, zvlášť v segmentu prémiových paliv, jako jsou plzeňské pivo a karibský rum. Když to s mícháním přežene, vypadá trochu jako hybrid. Ale aspoň už nesmrdí tolik jako dřív. Motor se dost zadýchává, není divu, už má dost najeto. Snaží se to kompenzovat hlučností - kde jsou ty časy, kdy si jen tak tiše a hlavně spolehlivě pobrukoval. Převodovka, to je taky malér, v tomhle stavu dokáže energii předat dál jen stěží. Pokud vůbec. Někdy se zasekne hned na začátku, a pak už s tím nic nehne. Nevím, já autům nerozumím, ale nemůže to být tím, že má o kolečko méně? Když už jsme u kol - pořád se točí kolem svého středu a k mnoha činnostem má valivý odpor. Jedno mu trochu šmajdá, asi špatný tlak či co. Nebo možná hnutá náprava. To víte, už mu není dvacet. Podvozek je značně obouchaný, byl vláčen životem po stezkách málokdy umetených. Často pak narazil, v důsledku čehož si pošramotil důležité součásti a možná i sebevědomí. To si pak kompenzuje nejapnými řečmi o sjízdnosti či nesjízdnosti terénu. Jo, jo, býval to statný kombík, jenž dokázal přemístit hory i s horáky, teď už se ale zmůže leda na to být sedanem. Na vrakoviště už je to pak jen kousíček… Ale nemusí to být ještě ztracené. Cestou možná potká ženu, jež mu přeleští karosérii, naplní nádrž a vyjede si s ním na výlet. Ale musí si pospíšit. Ochota žen pomáhat a chránit bude výrazně klesat s tím, jak se budou množit nejapné výroky na jejich adresu. A že se množí, zvlášť na sociálních sítích, o tom není pochyb.

Někteří muži tvrdí, že auto není předmět. Prý má duši a podle toho je třeba s ním zacházet. Kromě vlídných slov ho častují též vlídným zacházením a drahou kosmetikou. Když je vůz bezpečně dopraví do cíle, poděkují mu. Kéž by stejnou úctu dokázali někteří muži projevit i ženám. Život by hned byl mnohem lepší jízda.

Občas je to pořádná jízda, co? Tak nepřeřazujte a přečtěte si i další fejetony Lucie Šilhové v její rubrice Očima padesátky.

Reklama

Související témata:
Rally Dakar
Aleš Loprais

Načítám