Hlavní obsah

Neúprosný výzkum: Pokud je žena nemocná, zvyšuje se riziko rozvodu!

Foto: Thinkstock

Když je žena nemocná, riziko rozvodovosti je vyšší, než když je nemocný její partnerFoto: Thinkstock

Reklama

Říká se, že láska není věčná. A evidentně ani všechno neustojí. Co ji ohrožuje? Zapomeňte na nevěru, jsou horší věci. Třeba nemoc. Právě ta zvyšuje rozvodovost. A v nevýhodě jsou ženy!

Článek

„Berete si zde přítomného/přítomnou XY, slibujete, že s ní(m) budete v dobrém i zlém, v nemoci i ve zdraví, v bohatství i v chudobě, dokud vás smrt nerozdělí…?“ Tato otázka je obvyklou součástí oddací řeči. A když už ji člověk slyší před oltářem, většinou na ni odpoví kladně. Jenže nic není tak růžové, jak se zdá.

Manželský závazek pozbývá na důležitosti v jistém klíčovém momentě. Výsledky studie publikované v časopise Journal of Health and Social Behavior odtajnily, jak je to s láskou v době nemoci jednoho z partnerů. Chcete slyšet pravdu? Žádná sláva!

Plané svatební chyby?

Výzkumníci ze státní univerzity Iowa se zaměřili na čtyři typy nemocí: rakovinu, srdeční problémy, plicní onemocnění a mrtvici a sledovali, jestli druh nemoci nebo její závažnost mají dopad na kvalitu partnerství. Pro svůj výzkum dlouhodobě sledovali 2701 párů, přičemž podmínka byla, aby jednomu z partnerů bylo na počátku experimentu aspoň 51 let. Jak to celé dopadlo?

Foto: Thinkstock

Pro mnoho žen je zpráva o jejich nemoci katastrofální i z hlediska představy, že by měl byť přechodně pečovat o domácnost mužFoto: Thinkstock

Ženy? Odolnější!

Ukázalo se, že pokud se s nějakou vážnou nemocí potýká žena, je o šest procent pravděpodobnější, že dojde k rozvodu. V případě, že onemocní muž, podobné riziko nevzniká. Napadá vás nějaké rozumné vysvětlení? Vědce ano. Nemoc v každém případě přidává do manželství napětí, akorát ženy se s ním lépe vypořádávají. Ať už v roli pečovatelek nebo pacientek.

Každá nemoc znamená nebezpečí

Vedoucí studie a odborná asistentka rodinných studií na výše zmíněné univerzitě Amelia Karraker vysvětlila, že když zdravý manžel převezme výhradní odpovědnost za řízení domácnosti z důvodu zdravotní indispozice manželky, je to něco, co zásadně změní dynamiku manželství. Většinou k horšímu. Proč?

„Zdá se, že kvalita péče je důvodem hádek. Celkově lze říci, že ženy jsou méně spokojené s péčí ze strany svých manželů,“ dodala odbornice s myšlenkou, že ženy svým partnerům říkají něco ve smyslu: „Nestaráš se o mě dobře a já radši budu sama, než abych žila ve špatném manželství, ve kterém mě vlastní manžel nepodpoří.“ Přijde vám to trochu přitažené za vlasy? Nemoc a ještě samota?

Foto: Thinkstock

Dámy mají rády věci pod kontrolou. Proto jsou často i výborné ošetřovatelkyFoto: Thinkstock

Bojovnice za svobodu?

Ledacos doplňuje doprovodná studie doktorky Kenzie Latham, která působí jako asistentka na univerzitě Purdue v Indianapolis. Ta každé dva roky mapuje vzorek 20 000 Američanů nad 50 let a domnívá se, že vážná nemoc ženám spíš otevírá oči, než aby pohrdaly nad manželovou pomocnou rukou.

„Život, zkušenosti nebo vyhlídky na smrt mohou způsobit, že lidé v psychicky vypjatých situacích přehodnotí svoje vztahy a začnou se znovu zajímat o to, co je pro ně důležité,“ shrnula myšlenku své kolegyně Amelie Karraker. Tak něco na tom bude, ale i bez tak drastických okolností se každé manželství dá považovat za chůzi po tenkém ledě. Jak to?

Sexuoložka Jaroslava Pondělíčková-Mašlová se domnívá, že současná manželství všeobecně moc pevná nejsou. „Nestabilita je způsobena tím, že dřívější hlavní důvody sňatku, tedy ty ekonomické, ustoupily do pozadí a nyní je kladen daleko větší důraz na motivy emoční a erotické. Tím se stalo manželství daleko zranitelnější,“ popsala v knize O sexualitě a partnerských vztazích. To možná vysvětluje onu křehkost dlouhodobých vztahů…

A jak to vidíte vy? Máte pocit, že by se o vás váš partner v době nemoci nepostaral podle vašich představ?

Reklama

Načítám