Hlavní obsah

Nevěra: Proč si muži hledají milenky a ženy milence?

Foto: thinkstock

Nevěrní umí být nejen muži, i ženy si často hledají milenceFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevěrní jsou ženy i muži. Ale proč? Co vede ženy k tomu, aby si našly bokovku, a co naopak vhání do náruče milenek muže? Zeptali jsme se odborníků na vztahy, s čím se setkávají ve své praxi.

Článek

Říká se, že ženy si hledají milence, když jim chybí pocit, že jsou milovány. Muži prý zase utíkají za lepším sexem. Odborníci se ale shodují, že to není zas tak pravda.

Některé důvody k nevěře totiž mají ženy i muži společné, v jiných se zas liší. S pomocí odborníků jsme tak sestavili jakýsi žebříček problémů, kvůli nimž hledají obě pohlaví uspokojení jinde.

Tohle máme společné

Základní věci, které očekáváme od soužití s partnerem, se neliší. Všichni se chceme cítit dobře a zažívat pohodu. Proto následující dvě věci trápí ženy i muže:

  • Dlouhodobá nespokojenost – Jsou to ti známí kostlivci zakopaní pod vaší manželskou postelí. Spousta drobných neshod, které jste léta neřešili. Ale teď je jich tolik, že před nimi utečete k milenci či milence.
  • Nespokojenost v sexu – Ať už se o mužích a jejich vztahu k sexu říká, co chce, uspokojení je stejně důležité i pro ženy. „Řada žen má problém partnerovi říci, co by si přály. Nechávají způsob, jak se milují, na manželovi, po čase to vzdají a hledají někoho, kdo se v posteli chová jinak,“ říká psycholožka Anita Michajluková. Muži mají nejčastěji pak problém v tom, že je partnerka přestane sexuálně přitahovat, například když výrazně přibere.

Kvůli tomu podvádí muži

Muži se pak odborníkům svěřují i s následujícími důvody nevěry:

  • Strach z dlouhodobého vztahu – „Muži mi často přiznávají, že mají z té vážnosti a hloubky vztahu strach. Tyto obavy se ale většinou projeví tak, že je žena přestane přitahovat,“ vysvětluje Anita Michajluková.
  • Zvedání sebevědomí – Řada mužů si své nízké sebevědomí navyšuje počtem žen, s nimiž skončí v posteli.
  • Nedostatek chvály – „Muži potřebují chválu, jsou rádi, když jim partnerka dá najevo, v čem jsou dobří. Když jim to chybí, hledají to jinde,“ potvrzuje Aleš Kalina.
  • Příliš soběstačná žena – Muži vedle sebe chtějí mít inteligentní a schopnou partnerku, ale zároveň nesmí nabýt dojmu, že je žena nepotřebuje. „V tu chvíli má muž pocit, že nemá žádnou hodnotu, a hledá někoho, kdo jeho péči ocení,“ popisuje Anita Michajluková.
  • Odmítají monogamii – Velmi častou kategorií jsou muži, kteří vlastně nechápou, co je na nevěře špatného. Je to pro ně totiž běžná a přirozená věc.
Foto: thinkstock

Spokojenost v oblasti sexu je pro obě pohlaví stejně důležitá, v tom se nelišímeFoto: thinkstock

Proč si hledají milence ženy

Pro ženy je obecně velmi důležité společné trávení času, projevy náklonnosti, večerní povídání a podobné „malichernosti“. Proto ženy v náručí milenců končí nejčastěji z následujících důvodů:

  • Muž je myšlenkami jinde – Ony mluví a on maximálně předstírá, že poslouchá. Po čase mají pocit, že jsou svému partnerovi ukradené a hledají někoho, kdo o ně bude mít zájem.
  • Málo společně stráveného času – Dřív jste spolu podnikali spoustu věcí, měli jste hromadu společných koníčků. Jenže teď se vy staráte o děti a rodinu, na koníčky vám nezbyl čas a jen sledujete, jak váš muž odchází s kamarády na ryby či na fotbal. To je jen krůček k tomu, abyste si našly také svůj koníček v podobě milence.
  • Finanční problémy– Peníze jsou bohužel pro vztah natolik důležité, že mohou být důvodem k nevěře. Když se doma neustále řeší, kolik dní zbývá do výplaty a z čeho se koupí dětem nové boty, ženy mají tendence odreagovat se jinde.
  • Ochladnutí– Už se tolik nehladíte, nevyznáváte si lásku a podobně. Bohužel ženy si to nevysvětlují tak, že se vztah posunul dál, spíš je to pro ně důkaz toho, že je manžel už nemiluje. A najdou si někoho, kdo jim dá lásku dostatečně najevo.
  • Nedocenění– Tohle se stává velmi často a ženy to hodně těžce nesou. Snaží se dělat pro rodinu to nejlepší, pracují, uklízí, perou, žehlí a starají se o děti. A jejich muž to bere jako samozřejmost, nic, co by si zasloužilo nějaké ocenění. Jenže ženy se chtějí cítit výjimečně, tak to pak hledají jinde.

Měly jste, nebo máte milence? Co vás k tomu vedlo? A co váš partner? Proč vám byl nevěrný?

Načítám